djdrake Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam forumowiczów o tej, jakże wczesnej porze, Opiszę problem, który nęka mnie od zakupu dysku - dysk to Samsung HD321KJ. Ma obsługę NCQ, wobec ciągłego doczytywania się wszystkiego co popadnie, rzuciłem się w paszczę lwa i sformatowałem system aplikując systemowi klawiszem F6 sterowniki do ICH9R, Mój southbridge osadzony jest na P35-DS3R rev 1.0. Po formacie, ucieszony, że mam NCQ włączone itp. itd. patrzę sobie kontrolnie po evereście, a tam: I zonk, NCQ niby nie jest włączone. W akcie desperacji poszukałem po stronie samsunga jakiejś DOS-owej aplikacji do dysku, w nadziei, że wszystko wypali, a na ekranie wypala mi błąd Cannot write to c: bla bla bla. Panowie, pomóżcie z tym zasranym NCQ :unsure: PS. Proszę o nie pisanie, że NCQ [ciach!]o pomaga, że niepotrzebnie się trudzę, bla bla bla. Chce maksymalnie uwydatnić działanie mojego sprzętu, ot co. Edytowane 3 Sierpnia 2008 przez djdrake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Może głupie pytanie, ale włączyłeś tryb AHCI w opcjach kontrolera SATA w biosie? Bo z tego co napisałeś wynika, że same sterowniki zainstalowałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdrake Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Jest AHCI MODE w Biosie, tryb SATA przestawiony jest na AHCI, następnie po przestawieniu zrobiłem ponowną reinstalację systemu, już z trybem AHCI - rozpoznałem przestawienie się, ponieważ inaczej bootuje i szuka napędów w dodatkowej konsoli intela po ekranie POST. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zainstaluj do testów Intel Matrix Storage Manager, w sekcji advanced reporting powinien być podany status i tryb działania dysku, może tylko Everest coś myli. Ogólnie jeśli stery poprawnie się zainstalowały to NCQ powinno trybić od razu po zmianie trybu na AHCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdrake Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Wygląda to tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Jeśli kontroler działa w trybie AHCI to i NCQ jest włączone, tak powinno być domyślnie, chyba że np. coś było zmieniane w oprogramowaniu dysku. Jakie masz powody by uważać, że NCQ nie działa? Moja płyta nie obsługuje trybu AHCI, dysk owszem, a w polu everesta dot. NCQ podaje tylko obsługiwane, można przypuszczać, że nawet przy włączonym NCQ nic w tym polu sie nie zmieni. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekk Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 (edytowane) Musisz mieć zaznaczonego ptaszka przy NCQ, jeśli nie jest zaznaczony to NCQ nie działa. Edytowane 4 Sierpnia 2008 przez rmvbhd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 To akurat jest jak dysk obsługuje NCQ, bo u mnie jest tak samo a nie mam AHCI włączonego :), ale powtórzę: jeśli kontroler chodzi w AHCI to i NCQ działa (pod warunkiem oczywiście, że dysk NCQ obsługuje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdrake Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Czyli jednak nie mam się czym przejmować, dzięki chłopaki! Love Ya, Drake :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...