Skocz do zawartości
Wiedzmin_

Modernizacja Mojego Zlomu

Rekomendowane odpowiedzi

Doszedlem do wniosku, ze moj maly zlomik wymaga apgrejdu. Planuje wymiane karty graficznej, monitora i dorzucenie conajmniej 1GB RAMu. Sprzet tradycyjnie ma sluzyc zabawie, glownie do gry w Lineage2. Zakup bylby gdzies w 2 polowie wrzesnia. Prawdopodobnie ceny do tego czasu nieco ulegna zmianie, ale mam troche braki w wiedzy odnosnie tego co na dzien dzisiejszy spelnialoby moje oczekiwania.

Szacunkowo rozklada sie to tak:

- monitor 17'' lub 19'' NIE PANORAMICZNY o rozdzielczosci conajmniej 1280x1024, pobozne zyczenie 500zl

- RAM 1GB lub 2GB w 1 kosci DDR2, 800MHz, fajnie byloby sie zmiescic w 100zl

- grafika, na pewno bedzie to jakas ATI, ok. 300-400zl

Co proponujecie i dlaczego? Ram jest mi obojetny jesli chodzi o firme, co do marki monitorow tez nie mam zadnych preferencji. Grafike oczywiscie chcialbym mozliwie najlepsza, tylko ktora to jest? :D

Pozdrawiam

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej cenie ciężko o wartego swojej ceny radka. 3870 jest wg mnie nieopłacalny, a 3850 jest tańszy od kwoty ale to chyba nie jest przeszkodą ;) W granicach tej ceny lepiej wypada NV, można szukać modeli 9600GSO 768mb, 9600GT 512mb, 8800GT 512mb. Jednak najlepszym rozwiązaniem byłoby kupic HD4850 - jak dobrze pojdzie, to do polowy wrzesnia może stanieje do granicy 400-410zł ;)

Ram kup tej firmy co już masz, najlepiej identyczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4850 to moje male marzenie, tylko przy procku 1jajowym o FSB800, plycie glownej z PCI-E x4 i ramie 667MHz nie bedzie to troche 'na wyrost'? Nie stac mnie na modernizacje calego kompa, jesli moj obecny bedzie bardzo hamowal najnowsza grafike na rynku to moze lepiej zainwestowac w starsza generacje, np. TO i zaoszczedzic sporo pieniedzy, ktore lepiej poswiecic na monitor, a konkretna grafike kupowac juz do nowego proca/plyty gl.? Czy az tak duza roznica bedzie miedzy tym co podalem a HD3850? Z drugiej strony moja obecna grafika jest z 5 generacji do tylu, ale szyna 256bitowa...

A moze jeszcze innaczej, moze wziac radka 3850 ale pod... AGP? I do tego jeszcze jakies c2d?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... z tego co widze to 8600GT stoi ok. 180-200zl. Tylko czy ten model to nie byl czasem jakis kastrat z 8800? I co osiagami jest do niego podobne spod znaku ATI?

Gdybym sie zdecydowal na HD3850 to ktora wersje polecacie?

Bylbym wdzieczny tez za propozycje odnosnie monitorow.

EDIT:

Ok kilka decyzji zapadlo. Jesli beda pieniazki to zmiany beda na:

1) Pentium C2D E7200, jesli trafie za ok. 300zl

2) Radeon HD3850 512MB - miedzy 200 a 250zl

3) RAM 1GB 800MHz CL5 (do pary z tym ktory mam)

Jednak w pierwszej kolejnosci musze kupic monitor LCD, a tu mam nie lada problem. Budzet wynosi max. 600zl, rozmiar 17'' lub 19'' NIE PANORAMICZNY. Zastanawiam sie nad jednym z tych (o ile oczywiscie beda sie miescic w budzecie):

1) 17" HP L1750

2) 19" Belinea 1930 G1

3) 19'' Belinea 1905

4) 17'' LG L1753TR-SF

5) 17'' LG L1718S-SN

6) 19" BenQ X900

Jakies opinie o tych propozycjach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie jak wyzej.

bo po co ci taki 'sszybki' proc i taka wolna karta?

21x0 dorwiesz za 150 pln

czyli oszczedzasz 150 pln, ktore po dolozeniu do kasy na radka 3850 daja rowne 400 pln

a 4850 mozna miec juz za 420 pln. efekt? wydajnosc 2 razy lepsza niz to co zaproponowales.

no chyba ze kompa bedziesz uzywal glownie do rozpakowywania rarow;)

Edytowane przez bozar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1a) Przesiadka z p4 na dual core ma sens w takim ukladzie? C2D >> Dual Core IMO...

b) Nie robie zakupow na allegro, w Krk jest duzo sklepow do ktorych moge w kazdej chwili sie udac autobusem i gwarancja pewna, a biore to co widze.

2) Ja rozumiem ze HD3850 to nie dzisiejszy high end, ale skok wydajnosciowy w stosunku do mojego 9800Pro i tak bedzie chyba ogromny? 240zl a 440zl to jednak spora roznica w cenie...

Dziekuje za odpowiedzi btw, ale ciagle nic o monitorach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentium 4 631: 65nm, 3GHz, FSB 800MHz, 2 MB cache na jednym jaju

E2180: 65nm, 2GHz, FSB 800MHZ i 1MB cache na dwa jaja

E7200: 45nm, 2,53GHz, FSB 1066MHz, 3MB cache na 2 jaja

POROWNANIE Musze przyznac ze wyniki sa conajmniej... ciekawe, szczegolnie jesli chodzi o O/C (moj staruski 631 na powietrzu 5,4GHz, na suchym lodzie ponad 6GHz a przy azocie prawie 8.2GHz o.O)

Na dzien dzisiejszy w Krakowie (najnizsza znaleziona cena): E2180 = 170zl E7200 = 320zl

Ustawienie E2180 na poziomie 3GHz+ bedzie wymagalo zmiany MOBO, czy poradze sobie na obecnej?

Grafy + ceny (wybrane najnizsze na dzien dzisiejszy miedzy sklepami: PcProjekt, ProLine, ESC, Morele.net, BitComputer):

HD3850 512MB DDR3: Sapphire = 300zl, Gigabyte = 298zl, Gainward = 260zl

HD4850 512MB DDR3: Gigabyte = 460zl, PowerColor = 450zl

Byc moze uda mi sie sprzedac MoBo + CPU + GPU za ok. 300zl (chyba dobra cena?). Wtedy mialbym budzet na granicy 1200zl, i wtedy:

CPU: E2180 - 170zl

MOBO: Gigabyte P31-DS3L - 160zl

RAM: 1GB 800MHz CL5 - 60zl

GPU: HD3850 - ok. 260zl

Monitor: moze ten? 19'' BenQ x900 - 600zl

Razem: 1250zl

HD4850 masz juz za 399zł

Gdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff... szukalem az znalazlem, co prawda budzet przekroczony ale wstepnie chcialbym sie zapytac o ten monitor:

19'' Samsung SyncMaster 961BF

Wydaje sie byc ciekawy, czas reakcji 2ms (niestety GtG mimo ze nie ma tego w opisie), kąty widzenia 170*, kontrast 1000:1 (dynamiczny 3000:1 - co to znaczy?) i na dodatek pivot (pojecia nie mam akurat po co mi to)... W Krk znalazlem go w jednym ze sklepow za 660zl - warto?

Zdziwila mnie tez jedna rzecz - monitora nie ma na oficjalnej stronie Samsunga o.O Za to jest model o slabszych parametrach, 931BF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem dobrze sobie koncepcje zwizualizowac:

TABELKA ZE SPRZETEM

W tej tabeli zamiescilem to, co udalo mi sie znalezc w sensownych cenach oraz to co posiadam obecnie. Na dzien dzisiejszy zastanawiam sie nad takim konfigiem:

MoBo: P31DS3L - ok. 170zl

CPU: E2180 - ok. 190zl, O/C @3GHz+

Chlodzenie proca: BOX lub Pentagram CU-80, zalezy co bedzie lepsze - 0 zl

GFX: a) Gainward HD3850 - 260zl, lub b) Gigabyte HD3870 - 320zl

PSU: BeQuiet! Straight Power E5 450W - 0zl

RAM: A-Data 2x1GB 800MHz CL4 Extreme Edition - 135zl

HDD: Seagate SATAII 320GB + WDC ATA 40 GB - 0zl

Monitor: Samsung SyncMaster 961BF Black - 660zl

Razem: 1415zl lub 1475zl, w zaleznosci od grafy.

Raczej nie bede mial takiej kwoty, z czego zatem proponujecie zrezygnowac, by maksymalnie obnizyc koszta wymiany, a zminimalizowac spadek w wydajnosci zestawu?

Jesli ktos by znalazl przypadkiem nizsze ceny od podanych przeze mnie, prosilbym o info.

Na koniec male info o grafikach:

Sapphire HD3850, Gainward HD3850, GigaByte HD3870, Gainward HD3870

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to panorama...

EDIT:

Troche sie pozmienialo i pomyslalo... Prawdopodobnie wezme nastepujacy zestaw:

Pewniaki: CPUE2180 i RAMA-Data 2x1GB 800MHz CL4

Pod znakiem zapytania: MOBOp31 ds3l, GPU Gainward HD3850 DDR3/Gigabyte 3870 DDR3, MONITOR SyncMaster 961BF/LG 1982U

Mam takie oto watpliwosci:

1) Jesli wezme te pamieci i ta plyte glowna, to raczej zero szans na dolozenie w przyszlosci kolejnych 2 kostek - podobno plyta nie obsluguje 4 kosci? Jest dla tej plyty jakas rozsadna alternatywa w tej cenie? (ok. 160zl)

2) Duza jest roznica miedzy HD3850 a HD3870 na tych samych pamieciach DDR3? Jesli nie, to biore tanszego (260zl) Gainwarda HD3850

3) Ponownie monitor... Samsung tanszy o 200zl od LG, ale LG lepsze parametry... Ma ktos ktorys z tych monitorow? Na tym elemencie nie bede oszczedzal, zalezy mi w 1 kolejnosci na plynnosci w grach (FPP, MMORPG) oraz bardzo dobrej jakosci obrazu (kolory, katy widzenia, ostrosc obrazu). Dodatki typu pivot czy wieszanie na scianie sa mi kompletnie nie potrzebne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to płyta główna jest ok pamięci też..

Odradzałbym 3850 od Gainwarda ( który należy do Palita ). Zamiast tego zastanowiłbym się nad jakimś 9600.

Różnica między 3850 a 3870 na tych samych pamięciach mieści się w granicy do 5%. Jeżeli masz dobry model tego pierwszego to podkręcisz go tak, że będzie wydajniejszy o jakieś 2%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W koncu przyszedl czas na zakupy. Zestaw zmienil sie diametralnie.

Elementy ktore pozostawiam ze starego kompa:

- PSU BeQuiet Straight Power E5 450W

- HDD Seagate ST3320620AS 320GB

Elementy ktore zakupilem:

- CPU Pentium Dual Core E5200 - 230zl

- RAM GEIL 2x1GB 800MHz Ultra - 130zl (A-Data nie udalo mi sie upolowac)

- GPU Sapphire 4850 512MB DDR3 z duzym FANem - 480zl

- DVD-RW: Pioneer 216 SATA - 79zl (BitComputer)

- Obudowa: Antec Three Hundred - 179zl + 2x smiglo 120mm 30zl

Elementy ktorych mi brakuje:

- MOBO: P35-DS3L - nie moge nigdzie dorwac, alternatywa: EP35-DS3L ale podobno duzo slabiej sie kreci

- LCD: LG 2252TQ-PF - nigdzie nie maja na stanie

JAKI MONITOR (do 700-750zl) i MOBO (200-250zl pod OC)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/temat/socket-423-47...-p5ql-e/275971/

Mowisz? Nie przeczytalem calego tematu o p5q ale ludzie pisza ze qpa z OC a do tego dziwne freezy :/ chyba jednak poszukam innej :/ Ale dzieki za podpowiedz.

Jonathan też nie przeczytał :) bo w wątku o P5Q nie ma nic praktycznie o P5QL-E .

(nie mylić z P5QL pro która ma tylko cztery fazy)

Płyta ma 8 faz podobnie jak P5K/EPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sry ale ja tam nic nie moge znalezc o tym, mozesz lopatologicznie? :D

Na boxie bede chcial przekroczyc 3GHz, jesli temperatura bedzie blokowac to za jakis czas wymiana chlodziwa i cisne ile sie da, 4GHz+. Z tego co sie orientuje, p35-DS3L na to pozwoli przy pomyslnych wiatrach, mowisz ze ten P5QL-E tez?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sry ale ja tam nic nie moge znalezc o tym, mozesz lopatologicznie? :D

...

Jonathan napisał coś w rodzaju ironii odsyłając do wątku o P5Q

(chyba pomylił P5Q-E z P5QL-E)

Tu jest jakiś test P5QL-E i wynika z niego że do OC się nadaje.

(nie można liczyć na taką jakość karty dźwiękowej jak w P5Q-E)

http://www.overclockersclub.com/reviews/asus_p5qle/8.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOBO: P35-DS3L - nie moge nigdzie dorwac, alternatywa: EP35-DS3L ale podobno duzo slabiej sie kreci

LCD: LG 2252TQ-PF - nigdzie nie maja na stanie

http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...A-P35-DS3L.html

http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...W2252TQ-PF.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dwaIP:

No rzeczywiscie wyglada nie najgorzej, jesli jutro nie dojedzie p35 to chyba poszukam tego p5 (poki co znalazlem go za 270zl :/ )

@halo?!:

Fakt, w Siriusie nie patrzylem i nie dodalem, ze interesuje mnie towar dostepny w sklepie (Krakow). Jutro zadzwonie do Siriusa i zobacze czy maja na stanie. Dzieki!

EDIT:

Zakupy zakonczone, sprzet jak w sygnaturce:

E5200 | EP35-DS3L | HD4850 | Geil 2x1GB | Antec 300 | BeQuiet E5-450 | Seagate 320GB | W2252TQ-PF | DVR-216D

Monitor kupilem w BitComputer za 749zl, bo tylko oni mieli na stanie. W Siriusie czas oczekiwania = 10 dni roboczych na ten monitor.

Laczna kwota: 2170zl (o ile dobrze pamietam).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi