Skocz do zawartości
DziubekR1

Asus M3a78-t Na 790gx

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Kozacki wyglad, duze mozliwosci, znakomita wbudowana karta graficzna oraz swietny chipset. Oto jak prezentuje sie nowa plyta ASUSa oparta o 790GX. Zapowiada sie bardzo ciekawa propozycja pod procesory AMD. Jakby tego bylo malo, to i cena plyty nie zwala z nog. Sugerowana przez producenta to 369zl. Uwazam, ze jak za taki sprzet, to mozna dac. Niech tylko te nieszczesne Phenomy X3 poleca 3-3,2Ghz na codzien, to lece do sklepu i wracam do AMD.

* Cztery sloty pamięci RAM DDR2 667/800/1066

* 128 MB pamięci RAM (DDR3, 1333 MHz)

* Trzy sloty PCI Express 2.0 x16

* Jeden slot PCI Expres x1

* Dwa sloty PCI

* Pięć portów Serial ATA 3,0 Gb/s, z obsługą RAID 0, 1, 5 i 10

* Jeden port eSATA 3,0 Gb/s

* Kontrolery: sieciowy 1,0 Gb/s i dźwiękowy HD Audio 7.1

* Wyjścia obrazu: HDMI, D-Sub i DVI (z HDCP)

Tescik plyty: http://www.legitreviews.com/article/758/1/

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co by nie zakładać niepotrzebnie nowego tematu, opiszę moje narazie bardzo krótkie starcie z tą płytą. W OC się nie bawiłem ale już raz musiałem resetować CMOS zworką, no cóż zwalę to na pierwszą (czyt. niedorobioną do końca) wersję BIOSu. Druga sprawa - moim oczom ukazały się okropne krzaki w BIOSie (zintegrowana karta). Mam nadzieję, że był to pierwszy i ostatni wybryk tej płyty albo trafił mi się jakiś felerny egzemplarz :/, tak czy siak zrezygnowałem ze współdzielonej pamięci DDR2 na rzecz 128MB DDR3 (side port). Jak dla mnie w zupełności wystarczy. Na koniec mały plusik - procek 4450e wstał na 0.95V ^^ (nominalnie 1.2V) tylko czy będzie stabilny (katowanie za pomocą IntelBurnTest Prime95) to się okaże jutro. Jutro też katowanie furmarkiem. Mam nadzieję, że nie przegrzeję NB.

[OT] ZeroTherm BTF92 syci ;] 30C idle @ 1300rpm.

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z wykonaniem, chłodzeniem, daje radę czy parzą mostki, czym je przesmarowali?. A i jakiej jakości jest koszyk do cpu i czy pod mobo płyta pod soketem jest z tworzywa czy metalowa ta usztywniająca.

Edytowane przez VIRU$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Backplate pod spodem jest metalowy. Smarowania mostków nie sprawdzałem. Temperatura ich jest dosyć niska w idle. Koszyk pod CPU jest OK (daje radę). Coś więcej skrobnę wieczorkiem po testach.

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Backplate pod spodem jest metalowy. Smarowania mostków nie sprawdzałem. Temperatura ich jest dosyć niska w idle. Koszyk pod CPU jest OK (daje rade). Coś więcej skrobnę wieczorkiem po testach.

tnx,

Śledzę wątek bo kolejnego kompa dla klienta poskładam na tym asusie.

A jak wygląda sprawa z możliwościami oc gpu i ramu od grafy, co i ile można w biosie przetaktować no i jak się to ma do rzeczywistości jakie oc masz na tym gpu i mem. I ten radiator na gpu dobrze się trzyma ?, jest pasta czy glut jak w gigabajtach.

Edytowane przez VIRU$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wygląda sprawa z możliwościami oc gpu i ramu od grafy, co i ile można w biosie przetaktować no i jak się to ma do rzeczywistości jakie oc masz na tym gpu i mem.

Jak zdążę to po 23 napiszę jak nie to jutro.

I ten radiator na gpu dobrze się trzyma ?, jest pasta czy glut jak w gigabajtach.

Radiatorem na NB można swobodnie poruszać. Czy pasta czy glut to nie wiem. Nie mam ochoty wyjmować płyty z budy - zbyt ładnie poskładałem ;).

EDIT:

Co w BIOSie piszczy

gpu 533 - 850 (efektywnie 1066 - 1700)

gpu (napięcie) 1.60 - 1.80, skok 0.1

fsb 200 - 600, skok 1

cpu-nb ht 200 - 1000, skok 200

cpu (napięcie) 0.80 - 1.55, skok 0.0125

ddr2 (napięcie) 1.80 - 2.50, skok 0.02

sb (napięcie) 1.20 - 1 .35, skok 0.05

nb (napięcie dla ht) 1.20 - 1.40, skok 0.02

nb (napięcie core/pci) - 1.10 - 1.60, skok 0.02V

EDIT:

taktowanie gpu 500 - 1500, skok 1

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrzut z furmark (widoczny artefakt ;[)

post-22296-1220477650_thumb.jpg

ustawienia:

128MB side port mem + 512MB shared mem

side port mem @ 1.6V & 1670MHz (1700MHz = totalna porażka)

gpu @ 900MHz (powyżej BSODy, zwiechy itp cuda)

sterowniki 8.511

OC pamięci side port możliwe tylko przy użyciu pamięci współdzielonej. Gdy spróbujemy OC integry przy wykorzystaniu samej pamięci side port, czeka nas niemiła niespodzianka - płyta wstaje ale brak sygnału na monitor (freq out of range).

Score (bez OC): 176

Po OC: 376

Temperatura niechłodzonego NB rzecz jasna bardzo wysoka - utrzymałem palec przez ok 2 sekundy. Do testu zaprzęgnąłem więc AC 80.

Obecnie trwa test prime95 x64 przy napięciu cpu równym 1.0V. Mostki nie grzeją się za bardzo. W zasadzie to mają letnią temperaturkę ^^

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi