Skocz do zawartości
Gość Adamuss13

Komputer Za 2200-2400 Zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Adamuss13

Otóż rodzice kupują mi ostatniego kompa ... i chciał bym by starczył na 2-3-4 lata .Proszę o podanie PEŁNEJ nazwy podzespołu .

Preferuję zestawy Intel/GeForce ale jako ,że teraz Radeony 4850 i 70' są tanie i wydajne skusił bym się na nie . Jeśli dało by radę się zmieścić w budżecie to dobrze by było 3-4 GB ramu i dysk 500-600 GB .(Jeśli nie to, dysk taki sam ,a ramu 2 GB i 1 wolne złacze ,gdyż bym dokupił sobie 2 GB w przyszłości).

Czyli:

Procesor 2 rdzeniowy Intel

2-4 GB ramu DRR 2

Radeon 4850 lub 70'

Dysk 500-600 GB

Płyta główna - nie wiem

na zasilaczach się nie znam

obudowa ,żeby pasowała , najlepiej zdjęcie obudowy bo wygląd też się liczy :wink:

Budżet 2000-2400 (w ostatecznej ewentualności np: zabrakło 90 zł do Radeona 4870 to dołożę do 100-150 zł).

,,Biednych nie stać na oszczędzanie" a komputer ma starczyć na jak najdłużej.

Proszę o 2 zestawy (nie wiadomo ,czy osoba która napisze 1 zna się na rzeczy , a jeśli 1 zestaw będzie dobry to tylko rekomendację)

PS: Monitor(max. rozdzielczość 1280 x 1024) , myszka i klawaiatura (oraz słuchawki) - posiadam .

Może będę się bawił w lekkie O/C ,ale nic Hardcorowego... (oczywiście jeśli temperatury pozwolą).

PS2: Jeśli ktoś używa jakiejś fajnej myszki i/lub klawiatury do 100 zł . Prosił bym o rekomendację ,tegoż przedmiot u/ów.

Z góry serdecznie dziękuję za poświęcony czas i uwagę.

Edytowane przez Adamuss13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Core2Duo E8400

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum

Płyta Główna : Asus P5Q Pro

RAM : 2x2GB GoodRAM 800MHz CL5 (wystarczą do lekkiego OC)

Karta Graficzna : Powercolor Radeon HD4870 512MB

Zasilacz: Pentgaram CAV-620-A12S

HDD : Samsung 640GB 16MB Cache F1

Napęd : Pioneer DVR-215 SATA

Obudowa: CM Elite/Sharkoon rebel 9

Myslę że się zmieścisz w cenie, nie liczyłem ale raczej nie wyjdzie więcej niż 2400zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś miał problemy z dostaniem tego zasilacza pentagrama to może być corsair 650W

Ram możesz (acz nie musisz) zmienić na A-Data EE 2x2G 800 cl4

Zestaw taki w esc kosztuje (z corsairem i A-Datami) 2470zł , bez tego cena spadnie o 50zł (o ile znajdziesz wszystko w jednym sklepie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss13

goodramy są sporo tańsze od a-daty, a pentagram tez jest tańszy od corsaira więc myslę że cena spadnie więcej niż 50zł, raczej ok 80-90.

A czy Goodram da się podkręcić , czy raczej tylko standartowe ustawienia.

Aha i czy coś takiego (komputer) ,będzie głośny czy raczej nie urwie mi uszu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę sie do tematu bo jestem w tej samej sytuacji co kolega. Chcę kupić ten sam procesor, co do MoBo rozważam kilka wersji :

Gigabyte GA-P35-DS3L IP35 - najtańsza ale sekcja zasilania mnie nie przekonuje;/

Gigabyte GA-EP35-DS3R DES IP35 - ta też ciekawa

Gigabyte GA-EX38-DS5 X38 1.1 - wersja full wypas tylko droga ;/

no i ten asus mnie zainteresował, ładne zasilanie, czy wersja pro ma tylko drugie PCI-E, czy są jeszcze jakieś różnice w porównaniu ze zwykła?

co do Ram'u zdecydowałem się na Patriot DDR2 Dual Chanel 4GB 1066 5-5-5-12 (2x2gb)

dysk wd 250 (wiencej mi nie trzeba)

grafa gf 8600 gt z zeszłego roku później zmienię może na radka 4870.

największy mankament to zasilka Axp Simple Power - 630w wygląda solidnie ale brak o niej jakichkolwiek opinii;/ nie wiem czy uciągnie.

Co sadzicie o tych płytkach i ramie? słyszał ktoś coś o mojej zalikce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

goodramy są sporo tańsze od a-daty, a pentagram tez jest tańszy od corsaira więc myslę że cena spadnie więcej niż 50zł, raczej ok 80-90.

różnica pomiędzy a-datami a goodramami to 30zł (agito i esc) , a pentagram jest tańszy od corsaira o 20zł , więc jak w mordę strzelił wychodzi 50zł (chociaż na agito mają drogo tego corsaira)

@Kurdzio

P5Q w stosunku do wersji pro ma trochę gorszy układ chłodzenia (chociaż ma chłodzenie sekcji zasilania w odróżnieniu od wersji pro) .

Zmień pamięci bo różnie bywa z nimi , raz się fajnie kręcą a raz nic nie zrobisz.

HDD , może i więcej Ci nie potrzeba ale szybciej i ciszej by było miło mieć , więc samsung f1 320G byłby lepszym wyborem (wersja 250G nie jest ani cichsza ani szybsza mimo tego ze pochodzi z tej samej serii jest na starszych talerzach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss13

Dzięki za pomoc ... teraz tylko "wyżebrać" kase od rodziców i kupuje , może to troche potrwać więc się spytam za kilka/dziesiąt dni czy zestaw jest aktualny . Bo wiadomo może się coś nowego pokazać i ceny spadną.A wiadomo jak się człowiek spieszy to się ... marketingowiec cieszy. :P

PS: Czy można zamontować stacje dyskietek do tego komputera ?? Nie musi być wejście w obudowie postawił bym gdzieś ale poprostu ,żeby dało się podłączyć do płyty głównej.Można taki patent wystosować ?

dysk wd 250 (wiencej mi nie trzeba)

Sugerował bym byś ,,wiencej" używał słownika ortograficznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten zestaw jest dobry :

Dołączona grafika

Złożony na www.Agito.pl , a może polecanie jakiś tanszy sklep . Lub taki w którym będzie Pentagram i Powercolor.

Nie było pentagrama (zasilacz) i PowerColor'a (Radeon). Wrazie czego moge poczekać do września na Pentagrama. Aha i jakaś pastę termoprzewodzącą trzeba dobrać.

Aha i jak ktoś mieszka w Szczecinie to prosił bym o EWENTUALNĄ pomoc w złożeniu i podkręceniu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej byłoby na a-data ale w tej chwili chyba w Agito.pl ich nie ma. Możesz brać ten zestaw w ESC, może wyjdzie taniej, no a grafa na powercolor HD4870 za 699zł (w ESC).

Goodramy będą ok, też da się je lekko podkręcić, a jak dalej nie da rady to masz dzielniki pamięci.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra teraz złożyłem 2 zestaw .

Jakie zmiany ?? :

-Duet Intel Core 2 Duo E8400 razem z zestawem chłodzącym Pentagram Freezone Hp 120 (taki sam jak wtedy ale podobno razem taniej - aż 5 zł ,ale 5 zł za nic to fajnie)

-Zmieniłem Radeona za 746 , na takiego za 698 zł (taki sam tylko inaczej taktowane zegary które mogę sam podnieść)

-Goodramy zamienione na A-data (tylko 29 zł drożej , a lepsze).

Tu macie screen shoot'a 1 zestawu :

Dołączona grafika

A tu drugiego : (Co najdziwniejsze ten jest chyba lepszy a Tańszy!)

Dołączona grafika

PS: Jaką w końcu pastę termoprzewodzącą kupić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, lekko przesadzili z ceną P5Q Pro na agito. Płytke można kupić za 340zł. Poza tym ceny mają dobre. A właśnie, koniecznie P5Q Pro? P5Q-E jest 10zł droższy i chyba warto dopłacić. Ale jeśli by iść w drugą stronę, redukcji kosztów to MSI NEO2-FR powinien spokojnie starczyć na e8400 i stówka a nawet więcej w kieszeni zostanie.

Co do karty to wszystkie referenty powinny mieć te same zegary

Pasta: Zalman STG-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zobaczyłem cene Quada Q6600 + Pentagram Freezone HP-120 AlCu KARAKORUM za 542 zł czyli za 40 zł drożej mamy prawie 80 % więcej czy to się opłaca ??Ale może zasiłka wtedy do wymiany ?A może wtedy Pentagram Freezone HP-120 AlCu KARAKORUM nie da rady sobie z chłodzeniem ??

Wiem ,że narazie 2 rdzenie będą sobie ,,siedziały" bezczynnie (wyjątki to filmy HD ,obróbka zdjęć i 2-3 gry)

Ale za rok, półtora roku ,się to zmieni i będą już aplikacje które wykorzystają dodatkowe rdzenie a więc doradźcie czy warto dopłacić 40 zł do Quada ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zamieniłem na P5Q-E ale w czym jest lepszy ten E ??

Ile może kosztować ta pasta ?

P5Q-E ma lepsze chłodzenie. 3 porty PCI-e, 2xLAN o ile się orientuje, a tak poza tym to praktycznie to samo. Generalnie wersje E w asusie sa lepszą konstrukcją, poprawioną.

Ale jeśli nie będziesz się bawił w Crossfire to może rzeczywiście MSI? Jest tani, dobry, ma dobre chłodzenie i nie wiem czy jest sens inwestować w Asusa. Chyba, że nie chcesz tego msi. No i tak w ogóle Asus ma 8 faz zasilania procesora a MSI 4, czyli do Quada średnio się nadaje, ale bierzesz E8400 czyli starczy leciutko. I bierz E8400, nie Q6600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra jest git.. rodzice juz na dniach mi dadzą kasę . I mam ostateczne pytanie czy to chłodzenie CPU (Pentagram HP-120 Karakorum ),zmieści się do tego CM elite 331 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi