Amoralny Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Witam! Mam problem z dyskiem..problem dość dziwny-kolega przysłał mi z Anglii Caviara 500GB sata (WD5000AAJS) Z góry zaznaczę,że nie mam jak go dopytać co się z nim działo jedyna informacja od niego to to,że bios go widzi a dalej lipa Podłączyłem u siebie-mam 3 saty więc odłączyłem jedną z nich i podpiąłem tego dziwaka-efekt jest taki,że bios go zobaczył ale po długim czasie(za drugim razem szybciej więc to chyba nie problem ze spin-up-em) dziwne jest to,że przed nazwą urządzenia w biosie pojawił się przedrostek NONE Jeszcze dziwniejsze,że przed resztą nazw dysków również! System rusza,zatrzymuje się na VERIFING DMI POOL DATA... Mija chwila i komp się resetuje Dalej to samo Wlazłem w bios i prócz tych dziwnych NONE zobaczyło mi jeden z moich dysków jako 136GB-dysk naprawdę ma 1TB i mam tam dużo danych więc postanowiłem przerwać eksperymenty i poradzić się na forum.Po odpięciu dysku wszystko oki przeskanowałem dla pewności kompa jest ok.system mam z SP3 i dysk TB bez tamtego cuda wykrywa się w biosie zgodnie z jego wielkością a system mam na 3 dysku-Seagate 320GB więc ruszyć powinien.Proszę o poradę.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoralny Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 nie chcę się narzucać ale szkoda wyrzucić.Ktoś pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Wygląda na awarię elektroniki tego dysku . Poszukaj do niego samej elektroniki ( allegro/forum PPC lub inne fora komputerowe ) . Dobry elektryk-elektronik powinien sobie dać radę z zamianą elektroniki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Ten dysk jest w miarę nowym modelem, więc jeszcze gwarę powinien mieć. Jeśli nie znajdziesz elektroniki do niego ani nie będziesz miał możliwości innej taniej naprawy to zgłoś RMA bezpośrednio u WD (na ich stronie www), wysyłasz kurierem do Warszawy (GLS koszt 30 zł) i w ciągu jakichś 14 dni roboczych masz nowy/recertyfikowany dysk u siebie w domku (wysyłają UPS-em). Już dwa razy w tym roku to przerabiałem, najpierw wysyłałem padniętą 160 ATA z miesiącem gwary, dostałem 250 ATA, ta po 3 miesiącach padła :D, drugi raz wysłałem i przysłali inną sztukę z nowszej serii. Taka opcja powinna taniej wynieść niż wymiana elektroniki w tym dysku (części + robocizna). pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoralny Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Pomysł super jeśli w ten sposób przejdzie to z góry dzięki tylko nie wiem,czy fakt zakupu w anglii nie będzie problemem? I czy koszt wysyłki do mnie to drugie 30pln? Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 (edytowane) Nie ma znaczenia czy zakupiłes go w Anglii, czy w Zimbabwe, ważne jest to, ile gwarancji mu zostało wg strony WD (po numerze seryjnym). Płacisz tylko za transport do WD (czyli w tym wypadku do tzw. Collection Center w Warszawie), WD pokrywa koszty wysyłki spowrotem do Ciebie (kurier UPS). Akurat 30 zł za przesyłkę o takich wymiarach bierze GLS, inne firmy kurierskie mogą mieć inne stawki, kwestia żebyś wysłał to kurierem a nie pocztą. Jak będziesz przygotowywał dysk do wysyłki to dokładnie przeczytaj instrukcje poprawnego pakowania i zabezpieczenia na czas transportu, bo to jeden z warunków uznania gwarancji. pozdro Edytowane 15 Sierpnia 2008 przez czapla_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoralny Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Raz kolejny "much help" z waszej strony Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...