atsiv Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Chciałbym wyłączyć polecenie sudo lub root zwykłemu userowi za pomocą poleceń. Tzn. chciałbym aby polecenie sudo zostało wyłączone lub nie działało, itd. (konto dla gościa, który miałby wyłączone sudo lub root). Mam na myśli Ubuntu w trybie tekstowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 /etc/sudoers Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 I co w tym pliku powinienem dopisać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) /etc/sudoersvisudo lepiej się do tego nadaje @atsiv pokaż /etc/sudoers Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 sudo visudo # /etc/sudoers## This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.## See the man page for details on how to write a sudoers file.#Defaults env_reset# Uncomment to allow members of group sudo to not need a password# %sudo ALL=NOPASSWD: ALL# Host alias specification# User alias specification# Cmnd alias specification# User privilege specificationroot ALL=(ALL) ALL# Members of the admin group may gain root privileges%admin ALL=(ALL) ALLChcę dodać jeszcze, że konto root jest domyślnie wyłączone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) zapłotkuj linię %admin ALL=(ALL) ALL i dopisz user ALL=(ALL) ALL (zamiast user wpisz nazwę uprawnionego użytkownika) plik powinien wyglądać tak: # /etc/sudoers## This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.## See the man page for details on how to write a sudoers file.#Defaults env_reset# Uncomment to allow members of group sudo to not need a password# %sudo ALL=NOPASSWD: ALL# Host alias specification# User alias specification# Cmnd alias specification# User privilege specificationroot ALL=(ALL) ALLuser ALL=(ALL) ALL# Members of the admin group may gain root privileges# %admin ALL=(ALL) ALL Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) Dzięki za wielką pomoc :). Tylko, że coś mi szwankuje visudo ;/. Tzn. nie mogę pisać za pomocą klawiatury normalnie (działa jak chce, w jednym miejscu pisze a w drugim już nie - tak jakby edytor ten był niedopracowany/wadliwy) i czy mogę to wszystko robić za pomocą nano? Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez atsiv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Dzięki za wielką pomoc :). Tylko, że coś mi szwankuje visudo ;/. Tzn. nie mogę pisać za pomocą klawiatury normalnie (działa jak chce, w jednym miejscu pisze a w drugim już nie - tak jakby edytor ten był niedopracowany/wadliwy) i czy mogę to wszystko robić za pomocą nano? Jako ktoś kto ma troche doświadczenia powiem: "hehe" przysłowiowe ;) I poradzę Ci poczytać kiedyś o edytorze vi. Bo obsługa nietypowa i ciekawa jest. Nawet był kiedyś taki dowcip: -W jaki sposób najlepiej generować losowe znaki? -Posadzić typowego użytkownika przed komputerem, włączyć vi i kazać mu wyjść z programu A co do drugiego - oczywiście że możesz zedytować przy pomocy nano: # nano /etc/sudoers Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 prostsza i chyba bardziej poprawna metoda, to usunięcie użytkownika z grupy admin ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Wiem, wiem ale im więcej metod się zna tym fajniej ;). Hmm... w ubuntu hasło root jest generowane losowo i poprzez komendę: sudo passwdustawiłem stałe hasło dla konta root. Teraz chciałbym znowu przywrócić do poprzedniego stanu czyli włączyć dla konta root losowe generowanie hasła, jak to zrobić w trybie tekstowym? Komenda: sudo passwd -lWyłącza hasło dla konta root ale nie jest automatycznie generowane ;/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 chyba wyłączone konto jest lepsze od losowego hasła ;) Zawsze jest szansa na odgadnięcie losowego, a wyłączonego sie tak prosto nie włączy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 W dodatku root w *buntu jest wyłączony domyslnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Generowanie losowego hasla to własnie passwd -l -l, --lock Lock the named account. This option disables an account by changing the password to a value which matches no possible encrypted value. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) Macie rację, wszystko jest już w porządku i jest tak jak chciałem :). Jeszcze raz wielkie dzięki. Edytowane 21 Sierpnia 2008 przez atsiv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...