Skocz do zawartości
silver_pl

Trochę Wentylatorów Do Obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam potrzebuje kupić trochę wentyli do obudowy, możecie coś polecić (max 30zl za wentylator) ??

Potrzebuje:

2x 80mm

2x92mm

2x120mm

lub zamiast jednej 120 jedną 140 ale nie wiem czy się opłaca...

Przepatrzyłem już oferty na cooling.pl i wstępnie jestem zainteresowany:

Acutake Pro

Akasa Quiet Fan

Antec TriCool

Może macie jakieś swoje typy ?? Chcę wydać max 30 zl za wiatrak ale najlepiej jakby jak najtansze byly. Do tego zeby w miare ciche byly i dawaly przyzwoity podmuch :) Szczególnie ta 120mm lub 140mm musi być wydajna bo na chłodnice pójdzie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porownaj sobie poziom halasu i przeplyw powietrza. Ja bym brał raczej Acutake. Wiatraczki ciche, fajnie wygladaja, cena tez nie jest jakas wygorowana. Wersja pro ma oplot na kablu i gumowa podkladke. Wersja bez pro nie ma oplotu, w komplecie masz male gumki na srubki zamiast gumowej podkladki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z 120 to zastanów się nad Scythe Slip Stream 1200rpm lub 800rpm. W komputroniku za 24zł. Sam mam 3x1200rpm skręcone na 800rpm i dranie są niesłyszalne no i dość dobrze wieją przy 800rpm.

Acutake odradzam bo słabo wieją (nie mówie tutaj o 1400rpm tylko oklo 700-800rpm). Sam takie miałem i ostro się na nich zawiodłem. Lepiej dopłacić i mieć coś lepszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu są tylko dwie możliwości hałasu: łożysko i szum powietrza. W dobrych wentylach łożyska nie słychać powiedzmy z 0.5m. Inna sprawa to szum powietrza im mocniejszy przepływ powietrza tym mocniej słychać jak się rozbija o różne elementy, mocny podmucha zawsze generuje większy hałas. Jeśli dwa wentyle będą mieć takie same ciche łożysko i równy przepływ powietrza nawet przy bardzo różnych obrotach (np 200rpm różnicy) będą generować taki sam hałas. Z tych 3 to Acutake. Ale chyba lepiej wybrać coś na super cichych łożyskach...

Te slip streamy są interesujące (wersja 500rpm). Tylko pytanie jak tam jest z łożyskiem bo jak na razie to najcichsze jakie słyszałem ma Xthermal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U siebie mam 3x Slip Stream (narazie w dziurawej budzie CM Elite 331) skręcone na 800rpm i sa nie słyszalne, łożyska wogule nie słychać a wieją bardzo dobrze. Nie mam porównania do Xthermala ale z tego co czytałem to może ma dobre łożysko i jest cichy ale praktycznie nic nie dmucha. Coś za coś. Przy kwocie jaką chce wydać to chyba Slip Stream to najlepsze rozwiązanie, kompromis pomiędzy ciszą i wydajnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[off_topic]

Cichość to pojęcie względne. Mam tak wyciszonego kompa że w nocy jestem w stanie usłyszeć szum powietrza generowany przez Xthermala na przedniej ściance, pomaga DOPIERO ustawienie go poniżej 600rpm - mam ponad 500rpm - i dopiero wtedy jest niesłyszalny (Cichofilia złośliwa z przerzutami).

Nie toleruje wentyli >700rpm a zakładając że Slip Stream przy 800rpm ma większy przepływ będzie też więcej szumiał.

Xthermal@600rpm wieje jak S-Flex@550 im niższe rpm tym różnica znika.

Przypuszczam że w przypadku Slip Steama (przy jego większej wydajności) dopiero ustawienie go na 500rpm sprawi że będzie generować szum powietrza na poziomie tamtych wentyli na powyższych ustawieniach , przy zachowaniu podobnej do nich wydajności.

Ale to już są moje wynaturzenia na temat hałasu i ekstremalne wyciszanie.

[/off_topic]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi