silver_pl Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Witam potrzebuje kupić trochę wentyli do obudowy, możecie coś polecić (max 30zl za wentylator) ?? Potrzebuje: 2x 80mm 2x92mm 2x120mm lub zamiast jednej 120 jedną 140 ale nie wiem czy się opłaca... Przepatrzyłem już oferty na cooling.pl i wstępnie jestem zainteresowany: Acutake Pro Akasa Quiet Fan Antec TriCool Może macie jakieś swoje typy ?? Chcę wydać max 30 zl za wiatrak ale najlepiej jakby jak najtansze byly. Do tego zeby w miare ciche byly i dawaly przyzwoity podmuch :) Szczególnie ta 120mm lub 140mm musi być wydajna bo na chłodnice pójdzie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AtriX Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Porownaj sobie poziom halasu i przeplyw powietrza. Ja bym brał raczej Acutake. Wiatraczki ciche, fajnie wygladaja, cena tez nie jest jakas wygorowana. Wersja pro ma oplot na kablu i gumowa podkladke. Wersja bez pro nie ma oplotu, w komplecie masz male gumki na srubki zamiast gumowej podkladki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 acutake pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Z 120 to zastanów się nad Scythe Slip Stream 1200rpm lub 800rpm. W komputroniku za 24zł. Sam mam 3x1200rpm skręcone na 800rpm i dranie są niesłyszalne no i dość dobrze wieją przy 800rpm. Acutake odradzam bo słabo wieją (nie mówie tutaj o 1400rpm tylko oklo 700-800rpm). Sam takie miałem i ostro się na nich zawiodłem. Lepiej dopłacić i mieć coś lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 (edytowane) Acutake sa przereklamowane, moje po miesiacu zaczely brzęczeć ... i slabo wieja. Ja bym brał FANDERY - są super i z regulatorami. Edytowane 12 Sierpnia 2008 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Fandery są ciche i dobrze wieją :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Tu są tylko dwie możliwości hałasu: łożysko i szum powietrza. W dobrych wentylach łożyska nie słychać powiedzmy z 0.5m. Inna sprawa to szum powietrza im mocniejszy przepływ powietrza tym mocniej słychać jak się rozbija o różne elementy, mocny podmucha zawsze generuje większy hałas. Jeśli dwa wentyle będą mieć takie same ciche łożysko i równy przepływ powietrza nawet przy bardzo różnych obrotach (np 200rpm różnicy) będą generować taki sam hałas. Z tych 3 to Acutake. Ale chyba lepiej wybrać coś na super cichych łożyskach... Te slip streamy są interesujące (wersja 500rpm). Tylko pytanie jak tam jest z łożyskiem bo jak na razie to najcichsze jakie słyszałem ma Xthermal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 U siebie mam 3x Slip Stream (narazie w dziurawej budzie CM Elite 331) skręcone na 800rpm i sa nie słyszalne, łożyska wogule nie słychać a wieją bardzo dobrze. Nie mam porównania do Xthermala ale z tego co czytałem to może ma dobre łożysko i jest cichy ale praktycznie nic nie dmucha. Coś za coś. Przy kwocie jaką chce wydać to chyba Slip Stream to najlepsze rozwiązanie, kompromis pomiędzy ciszą i wydajnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 [off_topic] Cichość to pojęcie względne. Mam tak wyciszonego kompa że w nocy jestem w stanie usłyszeć szum powietrza generowany przez Xthermala na przedniej ściance, pomaga DOPIERO ustawienie go poniżej 600rpm - mam ponad 500rpm - i dopiero wtedy jest niesłyszalny (Cichofilia złośliwa z przerzutami). Nie toleruje wentyli >700rpm a zakładając że Slip Stream przy 800rpm ma większy przepływ będzie też więcej szumiał. Xthermal@600rpm wieje jak S-Flex@550 im niższe rpm tym różnica znika. Przypuszczam że w przypadku Slip Steama (przy jego większej wydajności) dopiero ustawienie go na 500rpm sprawi że będzie generować szum powietrza na poziomie tamtych wentyli na powyższych ustawieniach , przy zachowaniu podobnej do nich wydajności. Ale to już są moje wynaturzenia na temat hałasu i ekstremalne wyciszanie. [/off_topic] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...