kkrzysiek Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Cześć! Wczoraj dokupiłem 1gb ddr ramu (w sumie teraz mam 1,5gb) i mam problem. Gdy włączam jakąś grę/program przeciążający system, komputer po chwili wiesza się. Teoretycznie jak jest 1gb ramu więcej to raczej powinien płynniej działać. Nie wiem za bardzo dlaczego tak się dzieje. Próbowałem zamienić miejscami kości ale wtedy wogóle system się nie ładował, próbowałem też tylko z 1gb ale też się zacinał. Umie ktoś pomóc? Może się przyda: Płyta główna Typ procesora AMD Athlon XP, 1917 MHz (11.5 x 167) 2600+ Nazwa płyty głównej Epox EP-8KRA2+/8KRA2I (6 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN) Mikroukład płyty głównej VIA VT8377 Apollo KT600 Pamięć fizyczna 1536 MB (PC3200 DDR SDRAM) Typ BIOS'u Award (08/11/04) Karta wideo ATI Radeon HD 3600 Series (512 MB) DIMM 1 Pole Wartość Właściwości modułu pamięci Nazwa modułu GR400D64L3/1G Numer seryjny Brak Rozmiar modułu 1024 MB (2 ranks, 4 banks) Typ modułu Unbuffered Typ pamięci DDR SDRAM Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu SSTL 2.5 Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh DIMM 2 Pole Wartość Właściwości modułu pamięci Nazwa modułu Nanya M2U51264DS8HB3G-5T Rozmiar modułu 512 MB (2 ranks, 4 banks) Typ modułu Unbuffered Typ pamięci DDR SDRAM Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu SSTL 2.5 Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Gdzie kupowałeś tą kość 1GB . Allegro czy normalny sklep . Kość jest fabrycznie nowa czy używana . Ustaw FSB na domyślne ( chyba 133 mhz ) i zobacz jak się będzie zachowywać komp . Jak to nie pomoże to sprawdź ram MemTest i GoldMemory ( najlepiej jedną i drugą kość , z nakierowaniem na tą 1GB ) Jaki masz zasilacz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) Jakiej firmy ta kość ? Jeśli niefirmowy "szajs" to w BIOS ustaw większe opóźnienia (niż w SPD kości) i/lub niższe taktowanie pamięci (niżej niż w SPD). Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 @ Kyle . Ta kość jest firmy GoodRam . @ Kkrzysiek Warto sprawdzić tą opcję - ustaw taktowanie na 333/266 i podnieś napięcie dla ramu . Możesz też dać CL4 lub więcej , ale wątpię aby to była tego wina . Raczej ta kość będzie walnięta . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkrzysiek Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Dzisiaj właśnie oddałem pamięć do sklepu, jutro mam odebrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...