vENiZE Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam Jakiż dopisek trzeba użyć do NVFlasha, aby sflashował kartę bez żadnego dodatkowego klikania?\ -4 -5 -6 nie działa. Sprawdziłem -4 -5 -6 -a -y i albo też nie działa, albo ciągle wgrywam zły bios ;] Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez Vidi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcinpl Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 nvflash.exe (spacja) nazwabiosu.rom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilSWAT Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 1. Tworzymy dyskietkę startową MS-DOS (kreator dyskietek startowych można znaleźć na stronie Bootdisk.com ) 2. Kopiujemy na nią plik z standardowym BIOS karty (w naszym przypadku plik 'backup.rom') 3. Kopiujemy pliki 'NVFlash.exe' i 'cwsdpmi.exe' (program NVFlash) 4. Przy użyciu notatnika tworzymy nowy plik, którego zawartością będzie następujący tekst: 'a:\nvflash.exe -4 -5 -6 -a -y a:\backup.rom' Ważne by w notatniku wybrać opcję 'Plik -> Zapisz jako..' i w nowym okienku wpisać nazwę 'Autoexec.bat' i przy opcji 'Zapisz jako typ:' wybrać 'Wszystkie pliki'. Tak przygotowany plik kopiujemy na dyskietkę. Dyskietka ta automatycznie wykona flash karty przy użyciu naszej zapasowej kopii BIOS - jeśli więc po nieudanej operacji modyfikacji BIOS naszym oczom ukaże się czarny ekran w wielu wypadkach wystarczy wyłączyć komputer, umieścić dyskietkę ratunkową w napędzie i uruchomić PC ponownie - cały proces wgrywania standardowego BIOS przebiegnie automatycznie bez konieczności jakiejkolwiek ingerencji z strony użytkownika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) 1. Tworzymy dyskietkę startową MS-DOS (kreator dyskietek startowych można znaleźć na stronie Bootdisk.com ) 2. Kopiujemy na nią plik z standardowym BIOS karty (w naszym przypadku plik 'backup.rom') 3. Kopiujemy pliki 'NVFlash.exe' i 'cwsdpmi.exe' (program NVFlash) 4. Przy użyciu notatnika tworzymy nowy plik, którego zawartością będzie następujący tekst: 'a:\nvflash.exe -4 -5 -6 -a -y a:\backup.rom' Ważne by w notatniku wybrać opcję 'Plik -> Zapisz jako..' i w nowym okienku wpisać nazwę 'Autoexec.bat' i przy opcji 'Zapisz jako typ:' wybrać 'Wszystkie pliki'. Tak przygotowany plik kopiujemy na dyskietkę. Dyskietka ta automatycznie wykona flash karty przy użyciu naszej zapasowej kopii BIOS - jeśli więc po nieudanej operacji modyfikacji BIOS naszym oczom ukaże się czarny ekran w wielu wypadkach wystarczy wyłączyć komputer, umieścić dyskietkę ratunkową w napędzie i uruchomić PC ponownie - cały proces wgrywania standardowego BIOS przebiegnie automatycznie bez konieczności jakiejkolwiek ingerencji z strony użytkownika. A na cóż męczyć się z dyskietką. Weź jakiegoś pendrive'a, sformatuj go za pomocą programu HP USB Disk Storage Format Tool 2.1.8 (program wymaga plików dyskietki startowej, bez problemu możesz je znaleźć na necie). Na tak sformatowany pendrive wrzuć nvflasha i biosy, bootuj kompa z pendrive'a, wpisz nvflsh.exe nazwabiosu.rom (ja zawsze wpisuje 1.rom bo to najkrótsza nazwa no i wiem, że 0.rom to oryginalny bios a jeden zmodyfikowany :D ), kliknij enter, potwierdź "y" i po krzyku. Cała operacja trwa 2 minuty. Nie ma sensu używać w niej archaicznej dyskietki. Aha i tak sformatowany pendrive bez problemu nadaje się do przechowywania różnych plików, nie musisz flaszować bios na "czystym" pendrive. Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez olafo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilSWAT Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 A po co utrudniać sobie życie bawiąc się jakimiś plikami bootującymi, w dodatku nie każda płyta obsługuje bootowanie z USB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 A po co utrudniać sobie życie bawiąc się jakimiś plikami bootującymi, w dodatku nie każda płyta obsługuje bootowanie z USB. To nie utrudnianie sobie życia a ułatwianie. Jak nie umiesz znaleźć tych plików w necie mogę wysłać Ci mailem razem z programem, który podałem wyżej. Każda NOWA płyta główna obsługuje bootowanie z pedndrive'a także abit IP35, którego ma kolega więc naprawdę nie ma co zawracać sobie głowy powolnymi dyskietkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilSWAT Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zawsze takie rzeczy robiłem z dyskietek i nigdy nie narzekałem, a czy powolna - różnica 15 sekund chyba nie stanowi problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 a jak się dyskietka zatnie? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcinpl Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 A poza tym nie każdy ma stacje wpiętą do kompa. Za każdym razem jak cos grzebie muszę podpinać fdd i restartować kompa... Zrobiłem sobie za poradą bootowalnego pena i teraz jest pięknie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 A poza tym nie każdy ma stacje wpiętą do kompa. Za każdym razem jak cos grzebie muszę podpinać fdd i restartować kompa... Zrobiłem sobie za poradą bootowalnego pena i teraz jest pięknie... Miałem podobnie. Jak kupiłem nowego kompa to chciałem pozbyć się FDD ale zostawiłem na wszelki wypadek w szufladzie. No i niestety przy instalacji sterów sata pod xp musiałem z niej 2 czy 3 razy skorzystać aż w końcu natknąłem się na możliwość instalacji sterów z pendrive'a i po kłopocie. A flopa uroczyście wywaliłem do kubła na śmieci. To jest super wygodna sprawa. Poza tym nie chcę mieć takiego archaizmu podpiętego do bądź co bądź nowej płyty głównej. Nawet dvd-rw już nie mam na taśmie tylko na s-ata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Niestety muszę odgrzebać wątek czy jest wersja nvFlasha pod 64bbit? próbuję go odpalać na viście x64 ale nie idzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Nvflasha sie odpala z biosu.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 (edytowane) Chyba DOS-u, mistrzu. Edytowane 29 Stycznia 2009 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 No jeb... mi sie :) Kazdemu moze sie zdazyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias84 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 no tak. Odkąd niema NC w użytku to człowiek zapomniał do czego DOS służy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zawsze nalezy miec stacje dyskietek w komputerze, chocby to byla jakas rakieta. Przeciez od tego nic sie nie psuje, a napewno sie przyda. luk1999...idzie juz cos zrobic z biosem gtx 285 czy jeszcze trzeba czekac na nowego nibitora ?. Chce ustawic zegary i odpowiednio skonfigurowac dynamiczna regulacje coolerka. Dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 Raczej musisz czekać. Nigdy nie siedziałem w BIOS-ach grafik, więc ciężko mi coś na ten temat powiedzieć ;). A zmiana "na ślepo" jest raczej kiepskim pomysłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 (edytowane) Nic na slepo....takty mam sprawdzone w rivie i od paru dni karta jest stabilna. OC w ramach rozsadku, tylko potrzeba mi poprawna dynamiczna kontrola coolerka, bo przy mocnym obciazeniu karta sie przegrzewa. Co to jest 42% rpm turbinki, gdy wszystko az "trzeszczy" ? :lol2:. Poza tym ocowanie w programie na dluzsza mete jest zalosne i warto takie zmiany wprowadzic do biosu karty. Tutaj dolanczam sie do kolegow i podam komende w dosie dla flashu biosu karty: nvflash.exe bios.rom Zawsze ja stosuje i jest poprawna. Do wyciagniecia biosu na dyskietke uzywam komendy: nvflash.exe -b bios.rom Bios.rom to nazwa naszego biosu. Oczywiscie zanim zaczniemy kopac w biosie karty, trza zrobic kopie oryginalnego biosu na oddzielnej dyskietce razem z programem flasciach!acym. Raz musialem skorzystac z opcji flashu karty z podparciem innej, bo bios wgrywany byl bledny. Karta umarla i trzeba bylo uzyc zwyklej karty na pci, ale to inna bajka. p.s. jak tam zalman 500 hp ?....mam troszke silniejsza wersje i jestem pod wrazeniem :)...oczywiscie pozytywnym. Edytowane 30 Stycznia 2009 przez Misquamaqus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 przeczytałem to wszystko co tu napisaliście i dalej nie kumam trochę może mi ktoś wyjaśnić jeszcze raz? mam juz pendriva botującego sprawdziłem działa. mam już z edytowany bios wszystko wrzucone na pendriva. powiedzcie mi tylko jakie mam te komendy wpisac w dosie krok po kroku zapisze se je na kartce i spróbuję. 1. Tworzymy dyskietkę startową MS-DOS (kreator dyskietek startowych można znaleźć na stronie Bootdisk.com ) 2. Kopiujemy na nią plik z standardowym BIOS karty (w naszym przypadku plik 'backup.rom') 3. Kopiujemy pliki 'NVFlash.exe' i 'cwsdpmi.exe' (program NVFlash) 4. Przy użyciu notatnika tworzymy nowy plik, którego zawartością będzie następujący tekst: 'a:\nvflash.exe -4 -5 -6 -a -y a:\backup.rom' Ważne by w notatniku wybrać opcję 'Plik -> Zapisz jako..' i w nowym okienku wpisać nazwę 'Autoexec.bat' i przy opcji 'Zapisz jako typ:' wybrać 'Wszystkie pliki'. Tak przygotowany plik kopiujemy na dyskietkę. Dyskietka ta automatycznie wykona flash karty przy użyciu naszej zapasowej kopii BIOS - jeśli więc po nieudanej operacji modyfikacji BIOS naszym oczom ukaże się czarny ekran w wielu wypadkach wystarczy wyłączyć komputer, umieścić dyskietkę ratunkową w napędzie i uruchomić PC ponownie - cały proces wgrywania standardowego BIOS przebiegnie automatycznie bez konieczności jakiejkolwiek ingerencji z strony użytkownika. może ktoś napisać tą samą instrukcję tylko dla pendriva w systemie oznaczonego jako dysk "i" rozumiem że "A" dla tego że dyskietka zawsze jest widziana jak "A" czy źle to rozumiem? 'a:\nvflash.exe -4 -5 -6 -a -y a:\backup.rom' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...