smyk77 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam Czy może mi ktoś krok po kroku napisać jak zaktualizować bios w laptopie Fujitsu-Siemens Amilo Pro 2030 ,tak żeby nie było skuchy . Znalazłem na stronie lapka nowszą wersję biosu niż mam ,tak jak widać na screenie . http://support.fujitsu-siemens.com/com/sup.../downloads.html który bios ściągnąć i co dalej robić ... Znalazłem ,ale na angielskim forum ,a niestety nie znam tego języka http://www.amilo-forum.com/topic,14,-BIOS-update.html :oops: Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez smyk77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Po co chcesz aktualizowac bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smyk77 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Komp pod kilkoma distro Linuksa nie działa prawidłowo . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 No masz tam widzę ISO płytek CD. Pobierasz najnowszy pod swojego lapka, wypalasz CD z tym obrazem i bootujesz kompa z płyty. Zapewne wszystko będziesz miał na ekranie napisane. Jakiś klawisz zatwierdź i to wszystko. Samo się zaktualizuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 mozna tez za pomocą dos flashera spod pendrive spróbować. ja tak flasciach!e grafike Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smyk77 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 No masz tam widzę ISO płytek CD. Pobierasz najnowszy pod swojego lapka, wypalasz CD z tym obrazem i bootujesz kompa z płyty. Zapewne wszystko będziesz miał na ekranie napisane. Jakiś klawisz zatwierdź i to wszystko. Samo się zaktualizuje. Zbootowałem z płytki ,pojawił się ekran DOS po angielsku i na końcu A:\> ,czyli trzeba wydać jakąś komendę ,tylko jaką ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zbootowałem z płytki ,pojawił się ekran DOS po angielsku i na końcu A:\> ,czyli trzeba wydać jakąś komendę ,tylko jaką ? Manual do tego ISO i jedziesz z koksem. Pewnie coś w stylu flash.exe i ENTER. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smyk77 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Manual do tego ISO i jedziesz z koksem. Pewnie coś w stylu flash.exe i ENTER. Jest manual ,czyli jaką komendę wpisać ? File Description 20.08.2008 18:28:29 Flash - BIOS - Flash Bios for AMILO Pro V2030 - AMILO Pro V2030 Title: BIOS Flash (ISO CD-Image) - AMILO Pro V2030 Date: 06.04.2006 Size: 1,76 MB Version: 1.0I Manufacturer: Fujitsu Siemens Computers Status: Released forAMILO Pro V2030 Comment: ******************************************* * * * BIOS Flash-update for Fujitsu Siemens * * AMILO Pro V2030 * * SAP: 10600632544 * * * ******************************************* After running ALM7v10I.EXE the floppy disk should contain following files: flash.bat PHLASH16.EXE LM7_10I.ROM readme.txt (this file) readme.bat To flash your BIOS, boot to DOS-mode and run flash.bat from the floppy disk. !! Connect AC adapter before flashing !! !Please reboot your system after flashing! -------------------------------------------------------------------------------------------- current BIOS v1.0i: Solved Problems: - Fine tuning on memory interface Known Problems: - none Additional Information: - To change brightness under BIOS menu, the changing will not be kept, no matter under AC or battery mode. - This is an initial BIOS -------------------------------------------------------------------------------------------- current BIOS v1.0H: Solved Problems: - none Known Problems: - none Additional Information: - To change brightness under BIOS menu, the changing will not be kept, no matter under AC or battery mode. - This is an initial BIOS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) Przecież masz napisane jak wół To flash your BIOS, boot to DOS-mode and run flash.bat from the floppy disk. Najpierw oczywiście musisz rozpakować archiwum ALM7v10I.EXE ale to pewnie już zrobiłeś, Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smyk77 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) Przecież masz napisane jak wół Najpierw oczywiście musisz rozpakować archiwum ALM7v10I.EXE ale to pewnie już zrobiłeś, O co chodzi z tym archiwum ? Wszystko co zrobiłem to napisałem ,nic ponad to ,na angielskim forum był taki sam przypadek 1. Use your CD/DVD burning program (which supports .ISO image) to open that downloaded file. 2. Burn it to a CD. 3. Then restart your laptop. At the post boot, hit Enter to see boot menu and select CD/DVD because you want to boot from CD. Make you have that CD in your drive. 4. You will see a DOS prompt. A\:> 5. From here you can use DOS commands to flash the BIOS. Before flashing it, make sure you read the readme.txt file, which is in that CD. The instruction how to flash the BIOS is in there. You will hear several loud beeps during flashing it, but it's OK. Restart your computer after finish flashing to make sure everything OK http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=86288 Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez smyk77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Nie potrafisz obsługiwac komputera to dobrze ci radze zostaw to i nic nie aktualizuj. Tym bardziej ze pewnie nawet nie potrzebujesz nowego biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smyk77 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Dzięki Panowie (nie dotyczy aDMINA i moda) ,wszystko poszło jak z płatka i mam nowy bios . :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...