freddy10 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Szukałem w archiwach ale nie znalazłem odpowiedzi więc dlatego zakładam nowy temat. mój wujek ma dosyć starego kompa, PII 450, i coś ok 256 ramu, windows xp. Oryginalnie to miał zwykły napęd CD, później ktoś mu wymienił na nagrywarkę CDRW. Teraz chciałby mieć napęd DVD, niestety sam tego nie zamontuje a ja nie mogę mu pomóc bo mieszka daleko. Więc pozostaje zewnętrzna nagrywarka DVD na USB. Problem w tym że we wszystkich opisach są wymagania typu PIV 2.8 Ghz, i conajmniej 512MB ramu. I teraz pytanko jak to się ma do rzeczywistości? bo np kupi taką nagrywarkę i komp mu się będzie ciął więc bezsensu. Rozumiem że żeby dekodować mpeg2 to procek by się szybszy przydał, ale do normalnego odczytu fotek nagranych na płytce DVD to wystarczy? A może to jest kwestia transferu przez USB, musi być silny procek aby jakoś konwertować transmisję czy coś w tym stylu? Właściwie to staram się go namówić na nowego kompa , no ale jakby się dało to wolałby kupić ten zewnętrzny DVD-drive. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Co do samych wymagań to nie wiem ale jak ten komp ma tylko USB 1.1 to nawet nie opłaca się kupować DVD-RW pod USB jak nie masz możliwości dołożenia kontrolera USB na karcie PCI ; inaczej z transferem będzie masakra ( mniej niż 1x ) Do fotek to by może wystarczył ale nagrywanie czy oglądanie filmów mija się z celem przy USB 1.1 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 inaczej z transferem będzie masakra ( mniej niż 1x )12mbit/s to trochę więcej niz 1x... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...