FireWire Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Mam problem z O/C na tej plycie. Otoz kiedy podbijam FSB automatycznie przestawia mi czestotliwosc pracy pamieci. Wiem ze mozna to kontrolowac, ale chcialbym ustawic RAMy "na sztywno" zeby ich predkosc nie zminiala sie przy podkrecaniu proca. Mam takze problem z O/C pamieci - kiedy ustawie wszystkie napiecia na normal wtedy, przy np. procu podkreconym do 3 GHz CPU Voltage = 1.184 V (rzeczywiste), a RAMy automatycznie ustawiaja sie na 2.0 V. A chcialbym by ustawily sie na 2.2 V bo takie napiecie daje stabilna prace przy 800 MHz i timingach 4-4-4-12. Kiedy ustawie je recznie a pozostale opcje napięć na normalne to CPU Voltage spada do okolo 1.092 (czyli mniej wiecej tyle co przy nie podkreconym E7200) i to jest juz za malo. Chyba ze moge ta wartosc ustawic recnie na 1.225 w BIOSIE co da mi akurat jakies 1.184 V. No i ostatnie pytanie - chcialbym wylaczyc (jak sie da :D ) vdrop - by napiecie bylo sztywne tak w stresie jak i w spoczynku - ale samo napiecie, zeby zostala np. ta opcja zmniejszania mnoznika w spoczynku. Prosze o pomoc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 - vDropa nie da się wyłączyć - musisz regulować mnożnikiem taktowanie pamięci w zależności od FSB. Nic na sztywno się nie da. Zresztą nie widzę tutaj problemu w ogóle. - jak chcesz miec na pamieciach 2,2V to ustawiasz w BIOS'ie +0,4V i gra. -napięcie sprawdzaj od biedy w CPU-z i pod obciążeniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 EP35... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...