Skocz do zawartości
QbaS

ECS l7s7a2 - Wszystko o tej płycie

Rekomendowane odpowiedzi

No tak ten Assrock na 746Fx to totalna kaszana a widział ktoś testy MSi na tym układzie ?? Jakies testy itd. A co do nie oficjalnego biosu do ECS nie ma tem FSB 100 ? Bo w sumie to dziwne że w MSI jest wsparcie FSB100 a na tym ECs go nie ma. Nie było by problemu mostki ciach itd ale po pierwsze mój Morgan na 124 nie działa (winda nie startuje) na 133 zoro nawet bios nie wstaje i nie wiem czy to zasilacz (235W) czy coś innego a obecnie nie mam czasu tego spradzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znowu uaktualnilem swoja recke o foty i ktotki opis biosu oraz foty i krotki opis karty muzycznej.

www.xbartx.host.sk/test_ecs/index.html

a tutaj prezentuje zrzut ekranu po dwogodzinnym wygrzewaniu kompa nie wiem czy ten program jest taki sobie czy jak ?

Dołączona grafika

ale temperatura jest bardzo niska a mimo to procek podkreca sie tylko na 10*173. zmienilem zasilacz na codeszajsa 300W i dalej nic. moze mam cos zle w biosie ustawione ? mogly ktos powiedziec jak ma bios ustawiony dla np 1700@2400 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek podkreca sie tylko na 10*173. zmienilem zasilacz na codeszajsa 300W i dalej nic. moze mam cos zle w biosie ustawione ? mogly ktos powiedziec jak ma bios ustawiony dla np 1700@2400 ?

No właśnie to mnie martwi - czy są aż tak "złe" XP1700+ w B0 ??

Mój na Goofnianym coolerku i płycie Shuttle AK 31 v 3.1 (KT266A) budził się max na 1975MHz i zaraz zwis - może to zasiłka ... 250W ...

Przeca dla tych proców 2,0 GHz to niby nic ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek podkreca sie tylko na 10*173. zmienilem zasilacz na codeszajsa 300W i dalej nic. moze mam cos zle w biosie ustawione ? mogly ktos powiedziec jak ma bios ustawiony dla np 1700@2400 ?

Mój na Goofnianym coolerku i płycie Shuttle AK 31 v 3.1 (KT266A) budził się max na 1975MHz i zaraz zwis - może to zasiłka ... 250W ...

witam niestety nie mam jeszce moich memorkow no ale jak obiecale to obiecalem wiec zrobilem tescik na tych zastepczych :)

Dołączona grafika

wszystkie ustawiena sa na defult oprucz Vmem zaraz wrzuce jeszce jakis tescik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i tak na zsybkiego jeszce jeden tescik

Dołączona grafika

zaznaczam ze to wszystko na standardowym collerku no i tutaj pod koniec 3dmarka2k1 wywalil sie do windy niechce mi sie juz wicej nic grzebac tak wiec pokombinuje jak dostane moje pamieci narazie to tyle :) :)

pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaznaczam ze to wszystko na standardowym collerku no i tutaj pod koniec 3dmarka2k1 wywalil sie do windy niechce mi sie juz wicej nic grzebac tak wiec pokombinuje jak dostane moje pamieci narazie to tyle :) :)

Czyli przekroczyłeś 2GHz na standardowym coolerku i bez podnoszenia napięcia Vcore ??

No to już nieźle rokuje .... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w koncu jakies swiatelko w tunelu !! :)

nie jest tak zle a w miom przypadku (podkrecalnosc JIUHB 0309 tylko do 10*173 jest spowodowana GF1 DDR i zasilka 230W) wczoraj skladalem kompa dla kolesia i wzialem od niego na chwile karte Shapire 9100 128MB i komp poszedl w 3dmarku2k+1 na 11*166, 10*180 a na 12,5*166 wywalil sie dopiero przy tescie nature! - wiecie ze ja dopiero wczoraj zobaczylem pierwszy raz w zyciu ten test :!: :!: :!: takze to jest chyba wina zasilacza i GF1 DDR ktory z tego co pamietal byl bardzo pradozerny. dzis albo jutro wezme na testy zasilacz Chieftec HPC-360-202 takze moze to w koncu jakos ludzko poleci i bede mogl zakonczyc proces O/C i zabrac sie za testy.

Acha wzialem dla tego kolesia Asrocka na sis746 no i moje krotkie wrazenia:

Plyta ma zakres FSB 100-248 !! tak u niego bylo mimo ze w manualu do plyty pisze 100-200.

Cas dla ramu 2T/2.5T/auto?

brak zmiany mnoznika

zworkami na plycie mozna takze zmieniac FSB 133/166/200

wyjscia plyty: LAN, audio (nie wiem jaki uklad) 4*USB 2.0 i reszta standard

brak zmiany napiec

ustawilem procka (JIUHB0309) na 11*166 i winXP sie zainstalowal, 3dmark2k+1 przeszedl caly 8100pkt na procku jak wyzej 512ramDDR333 saphire9100 wszystko na standard ustawieniach.

jednak koles dzisiaj rano mailme ze jak wlacza gierki IGI2/Unreal2 to komp sie wiesz - nie wiem co to bo wczoraj czasu bylo malo.

tak w ogole to widzialem na allegro athalony JIUHB 0310 ktore podobno takze kreca sie jak glupie- prawda to czy tylko marketnigowa papka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO pierwsze różne płyty różnie biorą napięcia i może się okazać że ten ecs "bierze" minimalnie więcej co uniemożliwia podobne kręcenie...

POnadto zwykle shuttle zawyżają nieco napięcie i także to mogło wpłynąć na efekt podkręcania. U mnie różnica 0,025V sprawia, że przy jednym ustawieniu np. przy 1200 na 1,875 wytrzymuje proc max. 37 stopni,

Natomiast na 1,9V już 40 stopni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh chyba mi odbilo... kupowac ecs w miejsce esc-a. jak juz zamowilem ta mobo to teraz widze ze wcale nie jesttak wpanialem... brak moznika >12.5, brak oficjalnego supportu fsb 200 (jak bedzie tak supportowany jak 166 k7s5a to chyba sie zastrzele), brak mozliwosci ustawienia fsb powyzej 200, slaba mozliwosc zmian napiec, brajk serial ata -eh.. czuje ze ta plytak moze sie szybciez zesatrzec ni wszyscy tu myslimy. Ale juz za pozno, cyba ze bede sie migal przed odebraniem paczki z servisco :P

Powiedzcie czy chociaz jakos wpropwadzono ochron termicna procka ?

cos na wzor u-copa z tego asrocka ?

i czy ktos mi mozwe wyjasnic roznice pomiedzy sis746 i 746fx? :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jeszcze 1 glupie pytanie... jako ze mam swieza winde i jakby nie patrzec nowe stery to czy musze reinstalowac system przy zmianie z k7s5a ? stery nieby te same a z dzwiekowki chyba nie bede korzystal.. zosatne przy sb128 pci :P

a jaka masz winde ? bo jezeli win98se to na 99% pojdzie spox ale jezeli masz winXP to raczej watpie reinstalka murowana raczej niestety :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do roznicy miedzy 746 a 746FX to wyglada to tak:

Dołączona grafika

SIS 746:

- FSB: 266mhz, po podkreceniu 333mhz (opis L7S7A2 ze strony ECS)

- pamiec: 333mhz, po podkreceniu 400mhz (opis L7S7A2 ze strony ECS)

SIS 746FX:

- FSB: 333mhz, po podkreceniu 400mhz (tak mysle)

- pamiec: standardowo 400mhz

To tak jakby 746FX mial taktowanie FSB i pamieci o "stopien" wyzej.

Moze to naciagana teoria, ale to tak jak u VIA KT400 i KT400A. :?:

Ciekawe czy ECS wypusci plyte z 746FX? A moze ASROCK poprawi BIOS do K7S8X i doda overclock'erskie funkcje?

W kazdym razie ja z powodu braku gotowki jeszcze poczekam :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devrael--> dzieki, szkoda ze nikt mi nie opowiedzial wczsniej zanim nie zamowilem tego ecs-a.... shit! :evil: to nie wspiera oficjalnie szyny 166 to jakis k.. skandal...

no to ladnie umoczylem kase ... :evil: :cry: :( :evil:

a w komputroniku pisza ze ma fsb 333 http://sklep.benchmark.pl/pelny_6322.html

tyle ze nizej jest :" Mimo dołożenia wszelkich starań nie gwarantujemy, że publikowane dane techniczne nie zawierają uchybień lub błędów, które nie mogą jednak być podstawą do roszczeń. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości prosimy przed podjęciem decyzji o kontakt."

Ale podobno w ciagu 3 dni moge im to oddac.....

Inaczej plty glowne esc ktore chce sprzedac mnie zasypia....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak,

Nie twierdze ze plyta jest zla, podalem tylko dane ze stronki sis'a i ecs'a.

Plyta jest wporzo bo ma regulowana FSB do 200mhz , mnoznik, vdimm, vcore, timingi, zablokowane AGP/PCI.

Mysle, ze roznica jest taka ze 746FX osiagnie wyzsze stabilne czestotliwosci. Zobacz sobie recenzje i wyniki na www.ocworkbench.com Roznica miedzy ECS'em a plytami z SIS 746FX jest bardzo niewielka.

Skoro ECS podal, ze plyta obsluguje FSB 333 i pamieci 400 (co prawda po podkreceniu) ale to znaczy ze musi z nimi pracowac stabilnie.

W ogole posiadacze tej plyty osiagaja cos kolo 180mhz FSB wiec nie jest zle (bynajmniej dla mnie) :wink:

Na prawde nie masz sie co matrwic bo za ta kase lepszej plytki nie znajdziesz. Stosunek cena/wydajnosc jest znakomity. Ja gdybym mial teraz siano to bym ja na pewno wciagnal. Jeszcze bralem pod uwage tego ASROCKa K7S8X z ochrona procesora (U-COP czy jakos tak), ale on ma beznadziejny BIOS, kompletnie nie nadajacy sie do OC. :cry:

Tak wiec mysle, ze ze swojej plytki bedziesz zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devrael ---> obym sie nie zawiodl :P eh ale ecs musi zawsze cos skopac, bo niby w czym problem bylo dac na 10% na v-core a nie wiecej? Boja sie ze za dobra plytke zrobia ? Ja i tak jej wrozze niezla popularnosc w takim komputroniku to sprzedaja sie jak cieple buleczki tj rano sa a wieczorem calosc schodzi

Coz jak servisco nie zapieprzy to jutro sie przekonam....

Storm ---> gratuluje wyniku w oc.. standardowy coolwer to jak rozumiem boxowy? Jaki dostales? Bo ja jakiegos najtanszegocooler mastera i boje sie ze przy mocneijszym oc moze byc biednie... teraz przy winampie , ie i paru procesach w trayu mam prz zamknietej budzie 37 (otwarta 33)

A tak jak patrzylem to czasem daja lepsze coolerki... Ja mam chyba CoolerMaster DP5-6I11A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devrael ---> obym sie nie zawiodl :P eh ale ecs musi zawsze cos skopac, bo niby w czym problem bylo dac na 10% na v-core a nie wiecej? Boja sie ze za dobra plytke zrobia ? Ja i tak jej wrozze niezla popularnosc w takim komputroniku to sprzedaja sie jak cieple buleczki tj rano sa a wieczorem calosc schodzi

Coz jak servisco nie zapieprzy to jutro sie przekonam....

Storm ---> gratuluje wyniku w oc.. standardowy coolwer to jak rozumiem boxowy? Jaki dostales? Bo ja jakiegos najtanszegocooler mastera i boje sie ze przy mocneijszym oc moze byc biednie... teraz przy winampie , ie i paru procesach w trayu mam prz zamknietej budzie 37 (otwarta 33)

A tak jak patrzylem to czasem daja lepsze coolerki... Ja mam chyba CoolerMaster DP5-6I11A

tak jak mowisz to jest boxowy a dokladniej nie ma zadnych oznaczen poza wielkim napisem na naklejce MINT 12V heheheh :):) jak bede mial swoje kingstony to mysle ze fsb 200 zostanie osiagniete no ale to jeszce bedzie wymagalo volcano 7+ :)

pozdro :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Storm ---> nie kumam, ja mam na bank cooler mastera, ty minta, procki te sam.. to co siedzi im na tasmie babcia w wrzuca co jej sie podoba?!

A propos zmagan l7s7a2 vs fsb 200 to czy to taki problem sprawdzic fsb 200 na jakims skandalicznie niskim mnozniku ? :D niech ktos zapoda 8x200 i sprawdzi stabilnosc ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...