Skocz do zawartości
trymek

Używany Monitor Crt 19"/21"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pytanie jak w temacie czyli jakie aspekty techniczne monitora sprawdzić przed jego kupnem?

Oczywiście prościej jest kupić LCD, ale w tej chwili nie mam kilku tysięcy na dobry monitor, a wynalazki za 700zł...To już chyba lepiej nie mieć monitora :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

pytanie jak w temacie czyli jakie aspekty techniczne monitora sprawdzić przed jego kupnem?

Oczywiście prościej jest kupić LCD, ale w tej chwili nie mam kilku tysięcy na dobry monitor, a wynalazki za 700zł...To już chyba lepiej nie mieć monitora :wink:

dobry monitor LCD 22" eizo kupisz za 1900zł

ja pracuje na wynalazku LCD za 700zł i nigdy nie zamienił bym go na dobry CRT (chociaż mam taki i stoi w piwnicy DELL P992 na trinitronie 19")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba na podstawowe rzeczy najlepiej osobiście sprawdzić stan kineskopu - geometria , odwzorowanie kolorów, poziom wypalenia, czy nie buczy :D i odświeżanie ekranu. Nowego CRT wiadomo że już nie kupi a z używkami lepiej sprawdzać samemu bo jest różnie.

Uniwersalny LCD niestety nie istnieje.... tu sie wybiera albo szybki TN z gorszymi kolorami i kontami do gier albo inne wolniejsze matryce z ładniejszymi kolorami i kontami do filmów i powiedzmy mniej wymagających gier. Do tego dochodzi jeszcze input lag. Mi po niedawnej przesiadce na LCD z podpisu gra się lepiej (CS 1.6) niż na CRT zero smurzenia i nie ma input laga a obawiałem się tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POlecam Tobie monitory firmy SONY na kineskopie z maską szczelinową FD TRINITRON np model G520, CPD e530 oraz MITSUBISHI na kineskopie Diamondtron...

zwróc uwage na konwergencję w rogach ekranu czyli zbierzność barw (czerwona zielona niebieska) jezeli widać gołym okiem w rogach rozchodzące się barwy łatwe do rozróznienia z bliska to nie kupuj... rocznik też się liczy nie kupuj raczej monitorów z przed 2001 roku... no i cena powyżej 300 zł nie kupuj bo za tyle masz pierwszy wymieniony CPD E 530 który jest w stanie jak nowy.... przytrzymanie klawisza MENU pokazuje datę produkcji monitora... no i reszta to co powyżej kolega pisał geometria oraz ważne jest by miał dobre odświerzanie dla jak najwyższych trybów... ww. SOny moze pracować z 1600x1200 przy 95Hz... a max rozdziałka to 2560x1600 przy 65 Hz... pośrednie takie jak 1920x1440 to 80Hz 1280x1024 to 120 Hz... itd itd...

zerknij tutaj np... ja u nich kupowałem za 280 zł SOnego 21 cali (mniejszy sie nie opłaca) bardzo solidny sklep z poleasingowym sprzetem...

http://www.polcom.net.pl/prod.php?cat=7

Edytowane przez Elviso26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o Dell P1130 właśnie na FD trinitron??

Czy na tym Dellu też można w taki sposób sprawdzić rok produkcji??

Della na pewno będę mógł sprawdzić osobiście natomiast z oryginalnymi Sony to jeszcze nie wiem, bo nie chodziłem po komisach w moim mieście.

ps. czy na takich monitorach da sie oglądać materiał FullHD(plik znajdujący sie na dysku) bez jakś zniekształceń itp.??

ps2. istnieją jakieś pliki/obrazy, którymi najlepiej sprawdzić monitor np. kolory w rogach?

EDIT:

Znalazłem jeszcze:

IBM 275

Czy jesli monitor ma rozdzielczosc max. 2048x1536 tzn., ze z zalozenia bedzie lepszy od tego, ktory ma 1920x1440??

Na ta chwile zastanawim sie nad Dell 1130, Sony G520, IBM p275

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. A co powiecie o Dell P1130 właśnie na FD trinitron??

2. Czy jesli monitor ma rozdzielczosc max. 2048x1536 tzn., ze z zalozenia bedzie lepszy od tego, ktory ma 1920x1440??

ad1. IMO ma nedzna warstwe antyodblaskowa. o wiele lepsza ma np. gateway 22" na diamondtronie (jedyny dobry monitor jaki ta fima sprzedawala). a nie mowiac juz o mojej dawej cudnej 17" iiyama VMP 413;)

moja siostra ma takiego della 21" od 1,5roku. przez 0.5 roku mialem bozposrednie porownanie do w/w gatewaya i nie ma co dell nawet startowac do rywalizacji;) ogolnie jest oczywisice ok. FD trinitron daje rade, ale po prostu jakos mozna odczuc ze daleko mu do normalnych produktow SONY...

ad2. nie. zreszta olej to co pisza w materialach reklamowych, a juz nie daj boze na aukcjach allegro.

wazne jest w jak wysokiej rozdzielczosci uzyska monitor odzwiezanie 100Hz, no minimum 85Hz. jak juz wspomnial @Kyle do tego musi miec tej wielkosci CRT jakies 120-130KHz "odchylania poziomego"

ps. ja bym juz nie pakowal sie w CRT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielam tę opinię ... sprzedawane obecnie CRT już są stare/wyeksploatowane i nie oferują odpowiedniej jakości obrazu.

Ale ja postanowilem kupic LCD tylko i wylacznie na diodach lub matrycy W-H-IPS, ktore niestety na ta chwile przewyzszaja moje mozliwosci finansowe :sad:

Jako, ze chce kupic karte graf. pokroju HD4850/70 to musze miec jakis dobry monitor do rozdzialki 16x12@85Hz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja postanowilem kupic LCD tylko i wylacznie na diodach lub matrycy W-H-IPS, ktore niestety na ta chwile przewyzszaja moje mozliwosci finansowe :sad:

Jako, ze chce kupic karte graf. pokroju HD4850/70 to musze miec jakis dobry monitor do rozdzialki 16x12@85Hz...

Monitor na diodach ? Chodzi Ci o podświetlenie LED ? - daruj sobie ... obecnie CCFL oferują gamut nawet ponad 100% NTSC więc prędzej kupisz OLED niż zacznie się opłacać inwestować w LED.

Jakie to możliwości finansowe ? Za mniej niż 3K kupisz IPS a WH-IPS jest na tyle specyficzne że raczej nigdy nie będzie tanie ... a OLED dopiero za dwa latka będzie w sklepach i to nie wiadomo w jakich cenach więc oczekiwanie może ulec wydłużeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi