Subvoice Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 (edytowane) Jestem entuzjastą fullcoverów, zwłaszcza, gdy w nowych kartach sekcje zasilania bardziej sie grzeja niż procesor ;) ale temat robi się nieco chory. Blok wartości karty na sprzęt, który zmienia się w zasadzie 2 razy w roku... Marzy mi się coś troszkę bardziej uniwersalnego. Ehhh mój sprzedany niedawno alphacool nie chłodził co prawda zasilania, ale pasował na 7900, 8800, radki, a nawet dał sie zamontować na 4850/70 (tylko szczeliny między blokiem a pamięciami były ciut przyduże). Niestety jak widzę powykręcane na maxa sekcje zasilania w Geforce'ach, na które zwykły radiator potrafi wydłubac chyba dopiero artysta rzeźbiarz, to marzenia się rozwiewają... I to nawet nie tyle problem czy kogos stać na te cuda czy nie. W końcu hobby bywaja kosztowne. Niestety to już powoli pachnie rozrzutnością. Tak sobie pomarudziłem ;) Ładne te EK :) Edytowane 5 Września 2008 przez Subvoice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 (edytowane) Szkoda ze tych gwintow nie ma... ewentualnie mozna by pokabinowac z podlozeniem tam kawalka plexi czy tez czegos w tym stylu o grubosci tego dystansu fabrycznego, byle bez dziury :) Po prostu jestem ciekaw jak to bedzie pracowac tak, bo wydaje mi sie ze sporo lepiej, w mniejszym stopniu spadnie flow w czesci GPU i tyle, jak sie przekonalem na moim koolance na 9800GTX+ taki zabieg, to znaczy pozbycie sie potencjalnych zagrozen w spadku flowu w okolicach GPU daje na prawde niezle rezultaty, na zmienionym topie, bez wklejonych gwintow temperaturki 33-35 iddle / 41-42 stres (max chwilowa temp w 3D marku, po wczesniejszym wygrzaniu w COD4) to nawet fajny wynik. Jak znajde czas w weekend porownam oba topy. W kazdym badz razie taki tescik z takim polaczeniem jak mi sie wymyslilo jesli faktycznie dalo by to kilka C mniej niz w przypadku standardowego mocowania mogl by dac Eddyemu troszki do myslenia :) Oczywiscie to teoria na razie, czekam na to co pokaze praktyka, to znaczy na test Malika. EDIT: Na karcie prezentuje sie to dosc ladnie :) Edytowane 5 Września 2008 przez jedras77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Zawsze można ten pierścień oryginalny zasmarować silikonem i też będzie spoko :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 (edytowane) Dzisiaj dostalem juz wczesniej wspomniany blok firmy EK Waterblocks na pamieci karty GTX 260/280. Pierwsze wrazenia oczywiscie jak najbardziej pozytywne. Jakosc wykonania taka jak zawsze czyli rewelacyjna. EK stara sie bardzo aby produkty byly jak na najwyzszym poziomie ( chociaz ostatnio firma zaliczyla wpadke z niekompatyblinymi blokami na karty serii GTX ). Zestaw jaki dostajemy razem z tym bloczkiem jest podstawowy, czyli: - sruby mocujace - instrukcja obslugi - dystanse z oringami Czas na montaz ... na pierwszy rzut oka moze wydawac sie trudny, ale w rzeczywistosci taki nie jest. Nie trzeba odkrecac wszystkich srub trzymajacych glowny blok. Wiec nie ma problemu ze ta "kanapka" sie rozjedzie. Po przesmarowaniu pamieci i ulokowaniu dystansow wraz z oringami mozna go skrecac. Wpierw nalezy skrecic dwie sruby m4 ktore odpowiedzialne sa za zacisniecie tej czesci bloku w ktorej sa otwory przeplywowe, oringi i dystanse. Potem wkreca sie sruby odpowiedzialne za docisk do pamieci i calej pcb karty. W tym momencie osobiscie zalecam wyczucie, gdyz sila ktora nalezy uzyc nie jest mala ale w granicach przyzwoitosci. W sumie 3.5 obrotu. Zamontowany blok w ogole nie wykrzywia pcb karty, jest ona idealnie prosta. Przyleganie rowniez idealne - wszystkie komponenty maja kontakt z blokiem. Koncowej opinii nie moge narazie wyrazic gdyz blok zwodowalem jakies 15min temu. Jak uklad w pelni sie odpowietrzy to wykonam testy, opublikuje wyniki roznic temperatur wzgledem konstrukcji klasycznej tj. tylko z blokiem podstawowym i backplate. Pare zdjec: Karta z blokiem wpieta juz w uklad Edytowane 5 Września 2008 przez Malik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 chapeau bas :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Wstepnie 2 stopnie roznicy wzgledem poprzedniego setupu. Zapomnialem powiedziec jeszcze o dwoch ALE: 1. blok nie pozwala na zalozenie jakiegokolwiek coolera na pamieci 2. blok nie pozwala na obsadzenie wszystkich bankow pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 1. blok nie pozwala na zalozenie jakiegokolwiek coolera na pamieci 2. blok nie pozwala na obsadzenie wszystkich bankow pamieci. Chyba że grafa poleci w drugiego PCI-e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Chyba że grafa poleci w drugiego PCI-e Oczywiscie zawsze jest to wyjscie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Lub inne rozmieszczenie pcb mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 chapeau bas :) Bien sûr No bloczek wygląda smakowicie; tylko szkoda, że nie chłodzi również sekcji zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Blok chlodzi sekcje zasilajaca :) Ten co widzisz ma za zadanie chlodzic tylko pamiec. Natomiast blok glowny "po drugiej" stronie chlodzi cala grafe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Malik please fotke w swietle dziennym jak wyglada sprawa z obsadzeniem pamieci merci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 @Malik pytanie z innej beczki :) masz w ukladzie pomaranczowego fesera czy to weze sa kolorowe? bo ladnie wyglada :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Malik please fotke w swietle dziennym jak wyglada sprawa z obsadzeniem pamieci merci 3091504[/snapback] @Malik pytanie z innej beczki :) masz w ukladzie pomaranczowego fesera czy to weze sa kolorowe? bo ladnie wyglada :P Pomaranczowy feser plus pomaranczowe weze feser. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Pomaranczowy feser plus pomaranczowe weze feser. UUU to się zmartwiłem troche :( Ten żółty kolor to specyfika fotek robionych przy katodach UV, czy on właśnie tak wygląda? Liczyłem, że bedzie bardziej pomarańczowy :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 nie wiem jakie Ty masz ustawienia monitora ale ja widze jasny soczysty pomaranczowy kolr 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 nie wiem jakie Ty masz ustawienia monitora ale ja widze jasny soczysty pomaranczowy kolr 8) :) monitor to mam raczej dobrze skalibrowany, bo mam na tym punckie chopla ;) m.in dlatego siedze jeszcze na 22" CRT. Poza tym jest jeszcze kwestia postrzegania kolorów. Nawet żonę zawolałem - wiadomo płeć piekna ma jeden pręcik więcej ;) i autorytatywnie stwierdziła, że ten kolor to ciemnożółty. Cos pomarańczopodobnego jest np w moim avatarze, zreszta zanim dostałem te diody to kupilem chyba ze 100 różnych żóltych, bursztynowych itp... A tak poważnie to chyba najpierw bedę musiał zobaczyć tego fesera :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Aparat troche przeklamuje ale jest pomaranczowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 to strasznej biedy nie ma jezeli siedzi 2x2 GB moja wife stwierdziła że zółty (słoneczny) ;) dla mnie kolorek mniamuśny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 no dobra przyznam sie.......jestem daltonista :D (joke) btw. moja kobieta powiedziala, ze to ciemny zolty :D kolorek faktycznie pasuje .......czekam na testy podkrecania wzgledem Backplate'a ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 No to trzech niezależnych ekspertów stwierdziło, że Malik musi wymienić aparat :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 (edytowane) Musicie kupić tańsze monitory bo u mnie bardziej to jest pomarańczowe niż zółte :lol: Edytowane 6 Września 2008 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osa512 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Mi to wygląda bardzo podobnie do koloru napisu Shack na shackicie :D z tym że feserek jest bardziej ostry i blyszczacy ;p /eot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Oc wzrosło jednak dla niektórych może być problem z pamięciami ;/ nie dało by się przyciąć tego topu trochę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 mimo nawet dobrych wynikow i tak mi sie nie podoba :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 dziwne schłodzenie ramu bardziej wpłynęło na OC GPU niz ramu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 dziwne schłodzenie ramu bardziej wpłynęło na OC GPU niz ramu ? Dla mnie tez to troche jest dziwne ale takie wszysly wyniki. Moim zdaniem nalezy brac tylko pod uwage taktowanie pamieci, gdyz ta wartosc pokazuje ze blok robi swoje i OC pamieci wzroslo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 może PCB się lepiej schłodziło wokół GPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 może PCB się lepiej schłodziło wokół GPU Wszystko mozliwe. Najwazniejsze ze ten blok to nie przerost formy nad trescia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...