Skocz do zawartości
Malik

Ek Waterblocks Gtx 260/280

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem entuzjastą fullcoverów, zwłaszcza, gdy w nowych kartach sekcje zasilania bardziej sie grzeja niż procesor ;) ale temat robi się nieco chory. Blok wartości karty na sprzęt, który zmienia się w zasadzie 2 razy w roku... Marzy mi się coś troszkę bardziej uniwersalnego. Ehhh mój sprzedany niedawno alphacool nie chłodził co prawda zasilania, ale pasował na 7900, 8800, radki, a nawet dał sie zamontować na 4850/70 (tylko szczeliny między blokiem a pamięciami były ciut przyduże). Niestety jak widzę powykręcane na maxa sekcje zasilania w Geforce'ach, na które zwykły radiator potrafi wydłubac chyba dopiero artysta rzeźbiarz, to marzenia się rozwiewają... I to nawet nie tyle problem czy kogos stać na te cuda czy nie. W końcu hobby bywaja kosztowne. Niestety to już powoli pachnie rozrzutnością.

Tak sobie pomarudziłem ;) Ładne te EK :)

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda ze tych gwintow nie ma... ewentualnie mozna by pokabinowac z podlozeniem tam kawalka plexi czy tez czegos w tym stylu o grubosci tego dystansu fabrycznego, byle bez dziury :)

Po prostu jestem ciekaw jak to bedzie pracowac tak, bo wydaje mi sie ze sporo lepiej, w mniejszym stopniu spadnie flow w czesci GPU i tyle, jak sie przekonalem na moim koolance na 9800GTX+ taki zabieg, to znaczy pozbycie sie potencjalnych zagrozen w spadku flowu w okolicach GPU daje na prawde niezle rezultaty, na zmienionym topie, bez wklejonych gwintow temperaturki 33-35 iddle / 41-42 stres (max chwilowa temp w 3D marku, po wczesniejszym wygrzaniu w COD4) to nawet fajny wynik. Jak znajde czas w weekend porownam oba topy.

W kazdym badz razie taki tescik z takim polaczeniem jak mi sie wymyslilo jesli faktycznie dalo by to kilka C mniej niz w przypadku standardowego mocowania mogl by dac Eddyemu troszki do myslenia :) Oczywiscie to teoria na razie, czekam na to co pokaze praktyka, to znaczy na test Malika.

EDIT:

Na karcie prezentuje sie to dosc ladnie :)

Dołączona grafika

Edytowane przez jedras77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dostalem juz wczesniej wspomniany blok firmy EK Waterblocks na pamieci karty GTX 260/280.

Pierwsze wrazenia oczywiscie jak najbardziej pozytywne. Jakosc wykonania taka jak zawsze czyli rewelacyjna. EK stara sie bardzo aby produkty byly jak na najwyzszym poziomie ( chociaz ostatnio firma zaliczyla wpadke z niekompatyblinymi blokami na karty serii GTX ). Zestaw jaki dostajemy razem z tym bloczkiem jest podstawowy, czyli:

- sruby mocujace

- instrukcja obslugi

- dystanse z oringami

Czas na montaz ... na pierwszy rzut oka moze wydawac sie trudny, ale w rzeczywistosci taki nie jest. Nie trzeba odkrecac wszystkich srub trzymajacych glowny blok. Wiec nie ma problemu ze ta "kanapka" sie rozjedzie. Po przesmarowaniu pamieci i ulokowaniu dystansow wraz z oringami mozna go skrecac. Wpierw nalezy skrecic dwie sruby m4 ktore odpowiedzialne sa za zacisniecie tej czesci bloku w ktorej sa otwory przeplywowe, oringi i dystanse. Potem wkreca sie sruby odpowiedzialne za docisk do pamieci i calej pcb karty. W tym momencie osobiscie zalecam wyczucie, gdyz sila ktora nalezy uzyc nie jest mala ale w granicach przyzwoitosci. W sumie 3.5 obrotu.

Zamontowany blok w ogole nie wykrzywia pcb karty, jest ona idealnie prosta. Przyleganie rowniez idealne - wszystkie komponenty maja kontakt z blokiem.

Koncowej opinii nie moge narazie wyrazic gdyz blok zwodowalem jakies 15min temu. Jak uklad w pelni sie odpowietrzy to wykonam testy, opublikuje wyniki roznic temperatur wzgledem konstrukcji klasycznej tj. tylko z blokiem podstawowym i backplate.

Pare zdjec:

Dołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Karta z blokiem wpieta juz w uklad

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstepnie 2 stopnie roznicy wzgledem poprzedniego setupu.

Zapomnialem powiedziec jeszcze o dwoch ALE:

1. blok nie pozwala na zalozenie jakiegokolwiek coolera na pamieci

2. blok nie pozwala na obsadzenie wszystkich bankow pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racuch napisał(a):
Malik

please fotke w swietle dziennym jak wyglada sprawa z obsadzeniem pamieci

merci

3091504[/snapback]

@Malik

pytanie z innej beczki :) masz w ukladzie pomaranczowego fesera czy to weze sa kolorowe? bo ladnie wyglada :P

Pomaranczowy feser plus pomaranczowe weze feser.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czolo7 napisał(a):

nie wiem jakie Ty masz ustawienia monitora ale ja widze jasny soczysty pomaranczowy kolr 8)

:) monitor to mam raczej dobrze skalibrowany, bo mam na tym punckie chopla ;) m.in dlatego siedze jeszcze na 22" CRT. Poza tym jest jeszcze kwestia postrzegania kolorów. Nawet żonę zawolałem - wiadomo płeć piekna ma jeden pręcik więcej ;) i autorytatywnie stwierdziła, że ten kolor

Dołączona grafika

to ciemnożółty. Cos pomarańczopodobnego jest np w moim avatarze, zreszta zanim dostałem te diody to kupilem chyba ze 100 różnych żóltych, bursztynowych itp... A tak poważnie to chyba najpierw bedę musiał zobaczyć tego fesera :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcin255A napisał(a):

dziwne schłodzenie ramu bardziej wpłynęło na OC GPU niz ramu ?

Dla mnie tez to troche jest dziwne ale takie wszysly wyniki. Moim zdaniem nalezy brac tylko pod uwage taktowanie pamieci, gdyz ta wartosc pokazuje ze blok robi swoje i OC pamieci wzroslo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi