Skocz do zawartości
air84

Corsair 550vxeu - Poważny Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dziś stałem się szczęśliwym właścicielem Corsair CMPSU-550VXEU - 550W. Jakież zaskoczenie mnie spotkało, gdy okazało się, że zasilacz po podpięciu pod komputer wyłącza się po 2 sekundach. Rusza dopiero po odpięciu dysku twardego Hitachi 160GB ATA. Sytuacja powtarza się po podpięciu Seagate 20GB 5400rpm. Oba na ATA. Dodatkowo za jedną próbą przy Seagate usłyszałem dwa piknięcia.

Oba napędy optyczne Asus DVDx16 i ASUS CDRW52x działają bezproblemowo z zasilaczem. Oba na ATA.

sprzęt to:

Gigabyte GA7VAXFS + athlon 2600xp bez OC, chipset płyty chłodzony pasywnym Zalmanem.

256+512mb ram

hdd hitachi ata 160gb

2 napędy asus

grafika GF2MX440

SB Live

dodam, że bez bólu rusza na MC300 i MC450 z 12cm wiatrakiem. w chwili obecnej korzystam z niego na MC300W.

Corsair to nówka, rozpakowana przeze mnie osobiście, zakupiona w sklepie. Dyski twarde próbowałem odpalić na wszystkich możliwych wtyczkach Corsarza, do tego przeznaczonych. Naturalnie nie poszły na żadnej, także na tych, na których ruszyły napędy optyczne Asus na ATA.

help. całe życie marzył mi się Corsarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet bardzo niemożliwe bo ta płyta główna zasila CPU z 5v i brakuje

prądu na 5V do rozpędzenia dysku.

Ciekawe to po co 12V w dysku ...

Linia 5V ( układy IC dysku )

Linia 12V ( Silnik )

Dysk podczas rozruchu pobiera srednio 2 do 2.5A na lini 12V

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe to po co 12V w dysku ...

Linia 5V ( układy IC dysku )

Linia 12V ( Silnik )

Dysk podczas rozruchu pobiera srednio 2 do 2.5A na lini 12V

Dyski biorą podczas rozruchu z obu linii 5v i 12 V i każdy po swojemu:

http://www.storagereview.com/WD3000BLFS.sr?page=0%2C5

Konkretny HDD 7K160 do rozruchu potrzebuje 1.9 A (12V) & 1.3 A (5V)

Zasilacz ma bardzo słabą linię 5V (nie więcej niż 100W) i bardzo mocną 12v (do 492 W)

a CPU w płycie Gigabyte GA7VAXFS jest zasilane z 5V (na płycie nie ma gniazda 4-pin 12v)

Jest wysoce prawdopodobne że płyta+CPU+GPU+napędy+HDD to więcej niż 100W na 5V podczas rozruchu

oraz praktycznie niemożliwe aby było ponad 492W na napędach i wiatraczkach :)

MC-350 ma o 1A mocniejszą linię 5V :) (na tabliczce znamionowej ) a w praktyce różnica jest pewnie większa.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam temat bo trafiłem na dobry test którego wyniki obrazują dlaczego nowy mocny markowy zasilacz może mieć problemy

ze starszą konfiguracją:

Widać to na cross-load diagramie ukazującym tętnienia napięcia 5v zależnie od obciążenia 12V:

W VX450W problemem mogą być napięcia na +12V1 i bardzo słaba linia 5V (nie więcej niż 80W przy braku obciążenia 12V

a dobra jakość kończy się na 40W).

http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/d...-roundup_3.html

VX550W ma dużo mocniejszą linię 5V bo do 140W i powinien działać w takiej konfiguracji (ale im mniejsze obciążenia 12V tym słabsza

jakość 5V i 3.3V ze względu na tętnienia).

http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/d...-roundup_5.html

Z tym konkretnym VX550W jest coś nie tak.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi