Skocz do zawartości
mpeg-4

Głośniki Vigoole Czyli Nowy Gracz Na Polskiej Scenie

Rekomendowane odpowiedzi

C2149 to moim zdaniem odpowiednik Solo7c a C2138 to odpowiednik Solo6c. Ja swoje C2149 do pierwszych testów miałem rozmieszczone o około 140 cm od siebie przy odległości do ucha około 110 cm. Dzwięk był bardzo wyraźny i wydaje mi się, że było to rozstawienie zbliżone do optymalnego, które wg mnie powinno wynosić około 150 cm - kolumny od siebie i około 140 cm od ucha. Oczywiście C2138 są mniejsze i posiadają dwa głośniki w związku z czym te odległości mogą być mniejsze, powiedzmy 120 cm od siebie i 130 od ucha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Divek.

Trochę dziwnie zrobiłeś ... Zamiast razem z głośnikami kupić sobie jakąkolwiek kartę zewn., to odsyłasz głośniki do sklepu, które rzekomo źle grają ze zintegrowana dźwiękówką. =o

A marudzenie co do szumów na kiepskiej jakości eMPetrójkach też wydaje się być nie na miejscu. Byś włączył jakąkolwiek AudioCD, anie mp3 128kbps...

Co ma odsyłanie głośników do sklepu.. do Kupowania karty zewnętrznej.... :mur:

Na utworach o dobrej jakości też występowały szumy tylko o mniejszym nasileniu.

Głośniki mne poprostu nie usatysfakcjonowały pod względem jakości dźwięku.. a jak mówi prawo moge je odesłać w ciągu 10dni nawet bez podowania powodu reklamacji..... pozatym uważam ,że musiały być one wadliwe spowodu tego szumu ,który był znaczący... oraz trzeszczenia na ,niekótrych piosenkach, i dodam ,że działo ,się to na Volume 50%.

Nie wiem jak ktoś się wypowiadać na temat głośników ,których nie słyszał :blink:

Pozatym No-need rad deficyto-mózgowia ,które mając multum gotowych temtów z porównaniami i radami jakie głośniki w jakim przedziale cenowym najepiej kupić, robi kolejny temat "Które głośniki najlepsze"

Edytowane przez Divek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po podłęczeniu głośników zrobiło się mniej fajnie <_< Po zarzuceniu Kate Perry i Soundtracku do Acorss the Universe wrażenie średnie. Później zarzuciłem jakieś nuty do sprawdzenia bassu. Moge powiedzieć ,że spodziewałęm się czegoś bardziej soczystego z większą ilością basu. Ogólnie bassu jest za mało przy podkręceniu go na 50% prawie go nie słychać, wolę też twardy bass czego w Vigoolach także raczej nie uświadczycie. A ogólnie najgorsza sprawa w Vigoolach ,które dostałem to były szumy. Przy słuchaniu piosenek w jakiejś słabej wersji nasilały się bardzo znacząco. Szumy znikały znacząco przy spokojnych utworach w dobrej jakości.

Moja ocena może być troche mało obiektywna bo testowane były na dwóch integrach. Więc ktoś z dobrą dźwiękówką ,może usłyszeć coś "troszkę" innego. Ale to nie zmienia faktu ,że moje Tracery 5.1 za 230zł kupione 4lata temu grały lepiej i miały dużo lepszy bass.. na tej samej dźwiękówce.Głośniki zostały odesłane do sprzedawcy oczywiście.

1. Te glosniki maja soczysty , bardzo mily w odbiorze , miekki bass. Jesli ktos slucha muzyki stricte gitarowej , rock czy metal to bedzie tym zachwycony. Brzmienie gitarowego bassu , gdzie koles gra na palcach (nigdy nie polubie basistow grajacych kostkami) jest perfekcyjne , mile dla ucha , cieple i miekkie. Ten bass nie dudni , nie rozwala sie , nie powoduje podskakiwanie zoladka (jelsi ktos ma... :D ). Odpalam sobie osta z Saikano , osta z Fate Stay Night z bassem gitarowym i debieje. Pozniej odpalam symfoniczna metalke i slysze cala scene , swietnie chodzaca stopke u Ulrycha. aha , zapomnialbym. Pokretla glosnikow ustawione sa na wartosc okolo 1/4 , zas sama karta dzwiekowa na 80% , nie musze w ogole ruszac equalizera (flat) czy upiekszaczy w stylu bass/treble.

2. Nie wystepuja u mnie zadne szumy , ktore nasilalyby sie lub w ogole wystepowalyby. Nie ma tego ani przy ostrych gitarowych utworach , ani przy spokojnych klimatycznych i delkatnych ostach.

3. Sprawa karty dzwiekowej , integra to nie najlepszy sprzet , czesto same one wprowadzaja znieksztalcenia. Na kodeku w K8NeoF mozna bylo podziwiac dodatkowe bonusy w postaci nie tylko szumow , ale i cholernych piskow , ktore w ogole nie wynikaly z glosnikow.

Powiem w ten sposob , te Vigoole graja znacznie lepiej niz 5.1 Geniusa , graja dokladniej , ciekawiej. Dodam cos jeszcze. To wlasnie na 5.1 powinienem czuc , widziec , miec przed oczami cala muzyczna scene , tymczasem tego w ogole na Genkach nie mam , nie mowiac o tym , ze bass na nich jest tragiczny wzgledem Vigooli. To na tych 2.0 mam scene przed oczami , nie na polecanych wszem i wobec 5.1...

4. Sluchajac ich lapie sie non stop na tym , ze odnajduje nowe dzwieki , nowe fragmenty , ktorych wczesniej nie slyszalem bo ich zwyczajnie nie bylo. Teraz nagle wylaniaja sie (qg. flat , zero upiekszaczy). Wszystko zalezy od jakosci mp3 , ale i samego audio , jako ze plyty roznie sa nagrywane. Jesli ktos mial okazje posluchac Rock In Rio maidenow na 5.1 DVD ten pewnie wie co mam na mysli - tragiczna jakosc , znacznie lepiej to wypada na audio CD czy ich plycie studyjnej. Uwazam , ze swietnie przenosza bass zarowno w muzyce metalowej jak i w tak zwanym "transie" , ktorego nie slucham ale z okazji uwielbienia anime zapoznalem sie z Juno Reactor , ktory uzyczyl muzyczki. Swietnie to brzmi. Aha , w sumie nie bede pisal o wysokich tonach bo te ugotowaly mnie na miekko , fantastycznie brzmia gitarowe solowki , zwlaszcza te na elektrykach z przesterami. Idzie sie zakochac.

5. Nie zapominajmy , ze to jest wiezione iles tam kilometrow przez kurierow , pozniej u nas przepakowywane , znowu wiezione. Pracowalem sam jako logista , magazynier , op. wozkow widlowych i wiem , ze osoby ktorym sie nie chce potrafia rzucac towarem. Stad pewnie w niektorych slabsza jakosc , obicia , zarysowania , pierdzacy trafo. Na jedym magazynie , gdzie kiedys robilem , widzialem jak rzucano zestawami audio , odtwarzaczami dvd i mini wiezami. Daje to do myslenia.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc skoro C2138 mają być odpowiednikami Solo6c, to zastanawiam się teraz czy w ogóle warto wydać te 360zł za te Vigoole C2138. Jakby nie patrzeć "stówka" więcej niż Solo 6c, i 150zł więcej niż C2180 ;/ Aczkolwiek C2138 są większe niż Solo 6c i posiadają większy głośnik (8" zamiast 6.5" jak w Solo6c). Sam już nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C2138 mogą się okazać "lepszym" odpowiednikiem Solo6c. Wszystko to, co piszę o C2138 i Solo6c to są tylko i wyłącznie moje domysły + informacje przekazane przez sprzedawcę z Łotwy. Bierz C2138 :) Ja zaryzykowałem z C2149 i nie żałuję :)

Edytowane przez michal_banszel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na cene C2180 oraz C2138 w tym łotewskim sklepie, można prosto wyliczyć takie coś. Skoro Midas ma w ofercie C2180 za 210zł, to C2138 powinny kosztować w granicach 300zł. Ale nie 360... bo tyle w Infosofcie one stoją. Może Midas jest w stanie je ściągnąć za takie pieniądze. Nic, trzeba tylko napisać maila z pytaniem.

Edytowane przez Hansu (-+)''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C2138 są dostępne w ofercie Infosoftu z cenie 359zł. A co do C2149 pogadaj z użytkownikiel michal_banszel.

Dostałem odpowiedź od Midasa. Vigooli na razie nie sprowadzają, gdyż aktualnie czekają za dostawą Microlab'ów 6c oraz 7c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na stacjonarce ampli technics + kolumny zamkniete tonsil 2 drozne, wiecie ze to badziewie vigoole c2180 gra lepiej na integrze laptopowej 24bit/96KHz niz sprzet stacjonarny j.w. szok... Ja tlumacze to przewaga postepu (roznica pokolen) technicznego - kolumny otwarte i aktywne. Teraz zamierzam kupic STX F-130 i w miare mozliwosci zmienie wzmaka, do kompa zapialem xonara dx i przy vigoolach 2180 lepszego dzwieku nie trzeba,

odsluch metallica - the day that never comes z najnowszej plyty, chodzi bosko w takim polaczeniu.

Edytowane przez szatis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na stacjonarce ampli technics + kolumny zamkniete tonsil 2 drozne, wiecie ze to badziewie vigoole c2180 gra lepiej na integrze laptopowej 24bit/96KHz niz sprzet stacjonarny j.w. szok... Ja tlumacze to przewaga postepu (roznica pokolen) technicznego - kolumny otwarte i aktywne. Teraz zamierzam kupic STX F-130 i w miare mozliwosci zmienie wzmaka, do kompa zapialem xonara dx i przy vigoolach 2180 lepszego dzwieku nie trzeba.

Juz nie ruby ze starych wzmakow i jakis tonsilowskich starych kolum hi-fi...po pierwsze wiem robi swoje (parcieje zawieszenie, poty trzeszcza, kondy wylewaja) po drugie technika poszla do przodu.

Aha i f-130 to raczej altusopodobny wyrob:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe sprostowanie tego, co pisałem o "bzyczeniu" dochodządzym z Vigooli. Otóż mimo zamiany kabla standardowego 2RCA-minijack na Tech+Link 2RCA-2RCA 680031 w dalszym ciągu zarówno z lewego jak i z prawego głośnika dochodzi taki dzwięk, jednak jest on słyszalny po przystawieniu ucha do głośników, z odległości 20 cm jest już praktycznie nie słyszalny. Wnioskuję więc, że nie jest to żadna usterka w moim przypadku tylko poprostu jeden z minusów głośników w tej cenie ponieważ czego by nie mówić o Vigoolach - posiadają drobne niedociągnięcia związane z niskimi kosztami produkcji. Przewiozłem je do drugiego mieszkania, gdzie mam znacznie mniejszy pokój i są rozstawione od siebie o około 1,5 metra i jakieś 80-90 cm od miejsca, w którym siedzę i absolutnie w niczym im takie ustawienie nie ujmuje - grają naprawdę rewelacyjnie. Wracając do kabla - być może to tylko złudzenie, ale mam wrażenie, że po jego zmianie dzwięk jest jakby pełniejszy a scena jeszcze szersza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zmiane kabla i poprawe jakosci dzwieku to ja nie wierze , ale chcialem zapytac o co innego. Mowisz ,ze nie slyszysz tego z odleglosci okolo 20 cm , sprawdz z paru centymetrow. "Kamertonek" o delikatnym i cichym brzmieniu jest przykladajac ucho , z centymetra nic juz nie slychac.

PS - nie wiem czy wiecie , ale one kosztuja 200 zl...czesc chyba zapomina o tym :D To tak jak bysmy chcieli z Celerona zrobic Wolfa 4GHz... Panowie , nie ta cena. One graja swietnie , ale jesli ktos spodziewa sie wpisow jak "porownywalem z zestawem za 2500 i te za 300 graja porownywalnie/lepiej" , to bez jaj , nie ma o czym mowic...nie robmy sobie zartow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS - nie wiem czy wiecie , ale one kosztuja 200 zl...czesc chyba zapomina o tym :D To tak jak bysmy chcieli z Celerona zrobic Wolfa 4GHz... Panowie , nie ta cena. One graja swietnie , ale jesli ktos spodziewa sie wpisow jak "porownywalem z zestawem za 2500 i te za 300 graja porownywalnie/lepiej" , to bez jaj , nie ma o czym mowic...nie robmy sobie zartow.

DOKŁADNIE

Bardzo dobrze to ująłeś. Sam kiedyś myślałem że Solo 6/7 grają jak głośniki za 1000 zł. [gluteus maximus] ZBITA, BLADA. Nie grają i NIGDY nie zagrają choćby nawet porównywalnie. Tak samo Vigoole czy inne głośniki w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciesze sie , ze przyznajsz mi racje.

Dlatego w zwiazku z tym co o nich napisalem w kontekscie ceny...rzecz nalezy rozpatrywac z punktu widzenia tego co mamy na rynku w tej samej cenie. Ja z ich dzwieku jestem wiecej niz zadowolony , w sumie usmiech mi nie schodzi i uwazam , ze w tej cenie warto. Muzyke , ktora slucham , oddaja dobrze i z tego jestem zadowolony , nadto w grach (caly czas klepie o Stalkerze , ale EAX w nim jak i udziwkowienie kladzie mnie na lopatki wiec sie powtarzam) wypadaja swietnie. Pamietajmy , to nie "hifi" , a 2.0 do KOMPA. Mamy na rynku wynalazki Creative , niewiele lepsze Geniusy (mowie akurat o wszystkim ponizej 2000x czy 1250x , ale te cene maja nizsze niz Vigoole wiec i jakosc dzwieku moze byc relatywnie slabsza - tutaj jednak male wtracenie , lepiej mi sie gra na 2.0 niz na 5.1 Genkow , a mialem okazje i na nich bawic sie przez jakis czas) i na tym konczy sie nasz wybor. Ja ciesze sie , ze mamy 2 nowe firmy , ML i Vigoole. Wreszcie , po prostu wiecej.

To nalezaloby strescic w ten sposob : LEPSZE glosniki KOMPUTEROWE i to najlepiej oddaje wydzwiek tego co chce przekazac. Na pewno zestawy DIY czy drozsze w muzyce czy grach beda lepsze , o czym nie ma sensu nikogo przekonywac , ale jak na target do ktorego Vigoole sa przeznaczone to swoje zadanie wypelniaja z nawiazka.

Eh , ten przekozacki bass elektryka :) (tez klepie o nim bo w sumie wysokie tony to na wiekszosci komputerowych wynalazkow leca lepiej niz niskie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DOKŁADNIE

Bardzo dobrze to ująłeś. Sam kiedyś myślałem że Solo 6/7 grają jak głośniki za 1000 zł. [gluteus maximus] ZBITA, BLADA. Nie grają i NIGDY nie zagrają choćby nawet porównywalnie. Tak samo Vigoole czy inne głośniki w tej cenie.

Ale jak pisalem to krzyczałes ze tylko DIY chwale......oliwy do ognia dolal Marcin z porownaniem do atomow. I te teksty na forach ze jak glosniki HI-fi, nikt nie pomyslal ze moglybyc "sponsorowane" lub troszke podkolorowane.

Za ta cene nic lepszego! ale za ta cene to mozna co najwyzej 2 glosniki kupic dobre SAME GLOSNIKI(przetworniki)! ludzie myslcie jak cos jest tanie to na czyms mosza oszczedzic! Na pewno ciekawy zestaw na wstep do HI-fi i rozstanie z komputerowymi pierdziawami:) i jak ktos kupil moze byc dumny;)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co tu robić.

Vigoole tylko na allegro od midasa ale 20 pln droższe niz wcześniej na jego stronie. Solo6c dopiero 20 października albo i nie.

Jeżeli faktycznie będą kosztowały te 249zł to chyba warto czekać.

Geniusów 2000x nie ma.

Znowu braki na rynku głośników :/

Edytowane przez panfranek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczekaj , Genius ma odpowiedniki Vigooli o 6C. Na PPC byl news , kalka Vigooli z wygladu poza maskownica. Maja miec w cenach 130-160 zl. Zaczekac na recki.

AHa , w sklepie u Midasa taniej o prowizje Allegro , sprawdz tam , moze sa w cenniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno ciekawy zestaw na wstep do HI-fi i rozstanie z komputerowymi pierdziawami:) i jak ktos kupil moze byc dumny;)

Dobrze napisane.

Za stosunkowo niewiele kasy można sobie otworzyć uszy na nowe możliwości, narobić apetytu na więcej... po latach słuchania na bezsensownych pierdkach. Jestem dumny:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zmiane kabla i poprawe jakosci dzwieku to ja nie wierze , ale chcialem zapytac o co innego. Mowisz ,ze nie slyszysz tego z odleglosci okolo 20 cm , sprawdz z paru centymetrow. "Kamertonek" o delikatnym i cichym brzmieniu jest przykladajac ucho , z centymetra nic juz nie slychac.

No z paru centymetrów słychać, ale z około 20 już nie. A co do kabla...nie będę się sprzeczał bo sam nie mam pewności na ile jest to tylko złudzenie, ale teraz sygnał nie idzie przez srebrnego minijack'a tylko przez pozłacane chinche, każdy kanał z osobna - dlatego wydaje mi się, że może to być coś więcej niż tylko złudzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C2138 mogą się okazać "lepszym" odpowiednikiem Solo6c. Wszystko to, co piszę o C2138 i Solo6c to są tylko i wyłącznie moje domysły + informacje przekazane przez sprzedawcę z Łotwy. Bierz C2138 :) Ja zaryzykowałem z C2149 i nie żałuję :)

Nie dla każdego muszą być lepsze ;) Patrząc na specyfikację mają słabszy stosunek sygnału do szumu niż Solo6. Poza tym jak dla mnie 30W na kanał to za mało. A do tego jeszcze wyższa cena.

Jedyne co jest w nich wg mnie lepsze to to, że przeciwieństwie do Solo nie posiadają wyświetlacza i pilota tylko potencjometry. Więc jak domyślam się, wystarczy włączyć w nich przycisk zasilania i można słuchać już muzyki, a poziom głośności oraz tonów jest taki, jak przed wyłączeniem głośników (w Solo wartości są resetowane).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczekaj , Genius ma odpowiedniki Vigooli o 6C. Na PPC byl news , kalka Vigooli z wygladu poza maskownica. Maja miec w cenach 130-160 zl. Zaczekac na recki.

Masz na myśli SP-HF3000A i SP-HF2000A ? Te pierwsze już są w siriusie za 168zł. Teraz tylko trzeba czekać na recenzje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że jeszcze nikt nie skusił sie na głośniki RedStar. W tej cenie, też mogą być konkurencją np. dla Gieniusów 2000x.

Zapewne mówisz o tej firmie

http://www.redstar.cz/en/katalog/products/...rs-and-sets-k1/

widzisz ale z dostępnością też jest słabo bo u nas chyba tylko REDSTAR RS-215 można dostać.

Edytowane przez panfranek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL. Co ty gadasz, w Sirusie można dostać praktycznie większość modeli RedStar. Podobna sytuacja jest w emarket.pl ;)

przyznam się bez bicia że wpisałem tylko "redstar głośniki" i specjalnie nic więcej nie szukałem. Chyba się robię coraz bardziej leniwy.

Ta firma to chyba czeska jest?

C2138 no i to mnie dziwi dlaczego one są takie drogie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi