Skocz do zawartości
Passt

Krótkotrwałe Zamrożenia Obrazu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mój problem polega na krótkotrwałych freezach podczas grania .Przykładowo dzieje się tak w grach przy ilości fpsów ponad 100 (ostatnio zainstalowałem sobie stare gry,żeby wykluczyc przeciążenie komputera).Dodam że dla sprawdzenia uruchamiałem je na innych podobnych i słabszych kompach, tam chodzą bez tych zamrożeń.

Mój PC:

Intel c2d E8400

DFI LP P35 T2RS

OCZ Reaper 1066MHz 4GB

GeForce 8800 GTS

Corsair 750 W

Sprzęt jest niepodkręcony, wszystkie ustawienia( oprócz Vnb podniesionego oczko wyżej i Vmem 2,225V) są ustawione stockowo. Bios najnowszy. WIN XP SP3

Sprzęt był reklamowany z powodu zwiech, BSów (przy windzie i graniu ) i zamrożeń obrazu 1-2 sekundowych (podczas grania). Wymieniono pamięci (przegrzane z powodu zbyt wysokiego V 2,375V). Obecnie problem zawieszek i BSów został wyeliminowany, pozostały natomiast zamrożenia obrazu (dużo krócej trwające niż poprzednio, ale jednak zauważalne i irytujące).

Na samym poczatku miałem 2 zestawy pamięci Patriot po 2GB i wówczas pamięci na stockowych ustawieniach 4-4-4-12 2T 2,2 V nie chodziły prawidłowo w slotach 2 i 4. W serwisie nie stwierdzono usterki więc wymieniłem pamięci.

Pomoże ktoś w rozwiązaniu problemu? :sad:

Albo może inaczej spytam: co jest uszkodzone? Pamięci są nowe ,więc odpadają.

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że dobrze przylega..

Testowałem proca już wielokrotnie orthosem Blend 9 ,najdłużej 20 godzin na starych jeszcze pamięciach. Temperatura po obciążeniu w Core Temp 0.99.3 (najwyzsze wskazania) była 50 st C. W RealTemp była kilka stopni niższa.

Nie mam jak sprawdzić ,bo po pierwsze nie mam miernika, a po drugie nie wiem jak :sad:

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj tak:

1) Ściągasz program HD tach i testujesz czy niema jakiś errorów na HDD

2) Timingi pamięci ustawiasz na sztywno na 5-5-5-15, parametr TFRC na 52 i vMem na 2,2v.

3) Podbij lekko napięcie na NB o 2 oczka w górę.

4) Na koniec proponuje update biosu na najnowszy (ostatnio pokazał się) i jeszcze spróbować na Windzie XP ale z SP2.

p.s

Mam niemal to samo mobo więc jak masz możliwość to wrzuć fotkę z ustawieniami biosu.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) po teście hdtach

http://img222.imageshack.us/my.php?image=hdtachma1.jpg

2) timingi i trfc sa na sztywno ,Vmem 2,225V

3)podbite

4) bios mam z 2 maja, na wszystkich właściwie było to samo, a zmieniałem 3 razy (podobnie na sp2)

screeny z biosu (słaba jakość, bo robione telefonem)

http://img216.imageshack.us/my.php?image=zdjcie006lg4.jpg

http://img216.imageshack.us/my.php?image=zdjcie007jh9.jpg

memset:

http://img228.imageshack.us/my.php?image=memsetgc0.jpg

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fredek rzeczywiscie to jest przyczyną freezów?? Da sie jakoś naprawić lub chocby wyłączyć z uzytku uszkodzone sektory?

Dysk juz dawno po gwarancji. Czyli będe musiał kupić nowy HD,żeby gierki hulały normalnie <_<

Tuż po instalacji windowsa od dłuższego czasu wyskakiwał jakiś krytyczny błąd i zastanawiałem się co jest tego przyczyną

Dzięki wielkie za pomoc . Polecam się na przyszłość :D

EDIT:

Dzis komp zaliczył zwiechę. Po uruchomieniu Orthosa zawias po 2 minutach.

Ech nie mam już sił do tego kompa.

Pamięci do wymiany

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi