Skocz do zawartości
leszek_e

500gb Dla Maniaka Ciszy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Zamierzam nabyc nowy dysk 500GB. Siedze dzis na forum dobre 5 godzin i poczytalem troche ale dalej nie moge znalzc odpowiedzi na nurtujace mnie pytania. Problem w tym ze co temat t inne opinie, najpierw wyczytalem ze samsungi f1 640GB najcichsze, za cjwile znalazlem ze wcale nie bo seagate 7200.11 prezentuja sie pod tym wzgledem tak samo, za chile znowu czytam ze te seagate wyja jak traktory...

Nie moge znalezc zadnych konkretnych tematow o aktualnych dyskach hitachi...

Powiem wprost - jestem maniakiem ciszy i na tym zalezy mi najbardziej (obok oczywistego parametru jakim jest bezawaryjnosc).

Seagate'y szanuje za to ze sa wysoce bezawaryjne i w pelni ufam tej firmie po tym wzgledem dlatego na poczatku w cenniku patrzylem na seagate i wypatrzylem to ST3500320AS

na forum jednak wyczytalem ze samsung f1 640 jest o wieeeele cichszy... zastanawiuam sie czy rzeczywisice tak jest bo widzialem tez opinie ze seagate sa glosne i samsungi f1 tez wcale cichsze nie sa. druga sprawa jest taka ze firmy samsung staram sie unikac - maja bardzo duzo ladnych, tanich produktow i wg mnie tandetnych produktow i dlatego juz wiele razy sie sparyzlem - wlacznie z dyskiem twardym ale dysk ten mialem 4 lata temu wiec gotow jestem dac szanse, moze sie troche w tej kwestii zmienilo...

Postaram sie okreslic na czym mi dokladnie zalezy:

Obecnie posiadam dysk seagate ST3160811AS (1 talerz) ktory na poczatku byl fajny i cichutki ale po dwóch latach w nocy mi swiszczy a i jak macha glowica to tyrkocze troche.

To na czym najbardziej mi zalezy to zeby dysk nie swiszczal w idle. W dzien slucham muzy, cos sie zawsze dzieje i nie przeszkadza mi jak troszke zatyrkocze ale w nocy oczekuje ciszy a aktualny dysk z jedym talerzem niestety swiszczy tak bardzo ze bardzo mi to przeszkadza. Poza tym wibruje tak ze cala buda szumi ale to idzie obejsc choc fajnie by bylo miec dysk taki zebym go wsadzic w kompa i nic nie kombinowac.

Kwestia wydajnosci nie jest istotna bo roznice sa i tak marginalne.

Bardzo prosze o jakies info od osob ktore znaja oba modele (ST3160811AS i samsung f1 640) i sa w stanie powiedziec ktory jest głosniejszy. Prosze rowniez o jakies info o dyskach hitachi... warto sie nimi interesowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, zdania są podzielone - mam samsunga F1 640GB, a ten nieco chrobocze przy wczytywaniu danych. Będę musiał zawiesić go na gumkach.

Jest jednak bardzo szybki i nie słychać świstu talerzy, jak to miało miejsce w moim poprzednim dysku, 80GB Samsungu.

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wlsnie... bo ja przestalkem sie interesowac tematem kiedy w kwesti wyboru samsunga byly jeszcze roznice miedzy lozyskami nidec i jvc...

Czy dalej tak jest ze sa rozne rodzaje lozysk czy teraz juz wszytko jest to samo?

Edytowane przez leszek_e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli tylko cisza to sądze ze WD 500AACS nie ma sobie równych. Z testu wynika jasno. http://www.silentpcreview.com/article804-page2.html

Wersja 500GB będzie jeszcze cichsza niż 750 i 1000GB ze względu na dwa talerze.

Edytowane przez PawloHT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak z wydajnoscia tych caviarow?? wiem ze pisalem ze wydajnosci to sprawa drugorzedna ale tu jest 5400 obrotow i zastanawiam sie jak bardzo ten dysk odstaje od reszty pod wzgledem wydajnosci?

poza tym czytalem na forum ze wcale ten caviar nie taki cichy jak go maluja ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi moje pojecie ciszy to moge je jedynie opisac mowiac co mam w kompie: co sie da mam pasywne, na procku mam AC Freezera 64 puszczonego na 5V i zasilke Enermaxa Liberty. Z pewnoscia kazdy dysk bedzie tu najglosniejszym ogniwem i jesli trzeba to bede kombinowal i wieszal na gumkach ale swistu lozyska tak niewyeliminuje a to najgorsze co moze byc :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

Jeżeli chodzi o cichy i wydajny dysk, weź jeszcze pod uwagę WD 6400AAKS (2 talerze/ 4 głowice).

Mam ten dysk tak gdzieś od miesiąca (nowy) zapakowany w skrzynkę btb (home made), i mogę powiedzieć że dysku nie słyszę, po przyłożeniu ucha do skrzynki na "żywca" słychać tylko bardzo delikatny "świst" talerzy (ucho przyłożone do skrzynki do samej blachy), natomiast w ogóle nie słychać np. pracy głowicy (co mnie szczerze powiedziawszy dość pozytywnie zaskoczyło). Tak więc po miesiącu użytkowania naprawdę z czystym sumieniem mogę ten dysk polecić.

Edytowane przez Darth Sidious

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa z cichym HDD jest bardzo trudna i droga.

Najcichsze HDD to bezdyskusyjnie 2,5". Są one za to wolniejsze i droższe od swoich większych odpowiedników i dużo ludzi radzi sobie z tym kupując dwa i łącząc je w Raid 0.

Co do wyciszania, to spójrz w poniższy link, jest tego od zatrzęsienia w internecie, jak wiesz, czego szukać. ( może coś takiego i dla zwykłych, jak i dla 2,5" HDD zbudować )

Chłodzenie i wyciszanie HDD

Masz tam na zielono "z różnych stron" i tam masz:

-bdb wyciszenie, -to samo co wyzej zrobione przez inna osobe, -to samo co wyzej + chlodzenie!!

I pewnie w tym temacie jeszcze kilka innych skrzynek znajdziesz.

Ja od siebie znając Twój sprzęt i Twoje wymagania polecam Ci 7200.11 i skrzynkę bitumiczną. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

dałbys rade zrobic jakies foto tego wynalazku ktory skonstruowales :>

i czy ktos mogłby mi wskazac jakies testy ktore porownuja wydajnosc tych dyskow wd do dyskow ktore kreca sie z predkoscia 7200?

Ten dysk WD 6400AAKS ma 7200 rpm. i 16MB cache.

A co do zdjęcia to wygląda to mniej więcej tak.: http://forum.dzikie.net/index.php?action=s...at&id=17759

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jest to jakis plan :D!

Tylko jedna sprawa - nie chce montowac w kompie kolejnych wiatrakow, nawet AC bo i one bezglosne nie sa i w nocy wszystko wychodzi.. a moj komp jak pisalem jest w wiekszosci pasywnie chlodzony i boje sie czy w takiej skrzyni bez owiewajacego wiatraka dysk sie nie usmarzy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

Jeżeli chodzi o temp. to w tym momencie akurat koduję film (kodek XviD SMP - wykorzystanie dual-core) czyli można powiedzieć ok. 80-90 % obciążenia - dysk jest w środku obudowy chieftec BX w btb. Mam jeden wentylator na procku 92mm ok. 1000-1100 rpm. - jeden wyciągający 80mm. papst i w zasilaczu enermax - ok. 550-600 rpm.

http://s1.zapodaj.net/87385755.jpg.html

Temp. ok 40° celsjusza. większej niż 48° jeszcze nie widziałem - myślę że spokojnie do 50° może działać bez żadnego nawiewu.

Edytowane przez Darth Sidious

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec nabylem. Powiem szczerze ze jestem pozytywnie zaskoczony!

Dysk wibruje o wiele mniej od mojej poprzedniej jednotalerzowej barki 9 a i swist łozysk jest nieporownywalnie cichszy.

Natomiast jak zacznie machac głowica to warkocze jak traktor ale to mi specjalnie nie przeskadza bo w dzien cos sie zawzze dzieje u mnie a w nocy to wiadomo ze sporadycznie cos tam sobie pomruknie i spokoj.

Ciekawe co bedzie za pol roku...

Pozdrawiam ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec nabylem. Powiem szczerze ze jestem pozytywnie zaskoczony!

Dysk wibruje o wiele mniej od mojej poprzedniej jednotalerzowej barki 9 a i swist łozysk jest nieporownywalnie cichszy.

Natomiast jak zacznie machac głowica to warkocze jak traktor ale to mi specjalnie nie przeskadza bo w dzien cos sie zawzze dzieje u mnie a w nocy to wiadomo ze sporadycznie cos tam sobie pomruknie i spokoj.

Maniak ciszy w takiej sytuacji kupuje, badz sam we wlasnym zakresie wykonuje wyciszenie dysku (swist) i mocowanie (wibracje). Jesli dalej dysk jest slyszalny sprzedaje go i kupuje inny (np. 2,5 calowy) "Ciszoman" nigdy nie bylby pozytywnie zaskoczony z warkoczacego jak traktor czy nawet pomrukujacego dysku ;)

tak jak wczesniej napisalem - czepiam sie wiec moze pora skonczyc ten offtopic

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę zakładał nowego tematu, pytanie zadam tutaj...

Przymierzam się do zakupu dysku 500GB, no i również ma być on cichy - w domyśle będzie wisiał na gumkach jak poprzedni 250GB - jak będzie za głośno to robię BTB ew. kupię SQD

Jaki dysk wybrać z poniższych?

Dysk Samsung HD502IJ 500GB 7200 16MB SATA - 183zł

Dysk WD WD5000AAKS 500GB Caviar SE16 7200 16MB SATA - 188zł

Dysk SEAGATE ST3500320AS 500GB 7200.11 32MB SATA - 188zł

Dysk WD WD5000AACS 500GB Caviar Green IntelliPower 16MB SATA - 198zł

Nie ukrywam, że cena ma być jak najmniejsza ;) ale jak warto dołożyć to jestem przygotowany dołożyć...

A może jeszcze coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę zakładał nowego tematu, pytanie zadam tutaj...

Przymierzam się do zakupu dysku 500GB, no i również ma być on cichy - w domyśle będzie wisiał na gumkach jak poprzedni 250GB - jak będzie za głośno to robię BTB ew. kupię SQD

Jaki dysk wybrać z poniższych?

Dysk Samsung HD502IJ 500GB 7200 16MB SATA - 183zł

Dysk WD WD5000AAKS 500GB Caviar SE16 7200 16MB SATA - 188zł

Dysk SEAGATE ST3500320AS 500GB 7200.11 32MB SATA - 188zł

Dysk WD WD5000AACS 500GB Caviar Green IntelliPower 16MB SATA - 198zł

Nie ukrywam, że cena ma być jak najmniejsza ;) ale jak warto dołożyć to jestem przygotowany dołożyć...

A może jeszcze coś innego?

Są dwie opcje:

1) Samsung HD322HJ + SQD

lub

2) Samsung HD642JJ + skrzynka bitumiczna własnej roboty

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi