Gosu Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 Witam,chcę kupię Windowsa Xp (PRO) i kiedy szukałem na allegro to ceny są róźne i za 250 zł i za 450 zł,oryginalne wersje z nieużywanym kluczem. Czym jest spowodowana taka różnica cen? I jak to jest z tą licencją wygasa po jakimś czasie tak? Kolejne pytanie to czy kupując jeden system mogę go legalnie zainstalować na dwóch komputerach? Znajoma mówiła że w sklepie seven (czy jakoś tak) kupiła Windowsa Xp proffesional z możliwością zainstalowania na trzech kompach,o co w tym chodzi? Proszę o doradzenie. Kompa użwyam,do słuchania muzy,gier,filmów neta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 (edytowane) Witam,chcę kupię Windowsa Xp (PRO) i kiedy szukałem na allegro to ceny są róźne i za 250 zł i za 450 zł,oryginalne wersje z nieużywanym kluczem.Ty raczej sprawdz ceny w sklepach , na PCLABIE byl o tym obszerny artykul. 90% tego oprogramowania z Allegro , z nieuzywanym kluczem , to albo piracki szajs , albo wynalazki pod DELLA/HP , ktorych to instalacja na stacjonarce jest nielegalna , wyrzucasz kase w bloto. OEMA dostaniesz w sklepie za 250 w przypadku Home'a , XP OEM to koszt do 400 zl. Czym jest spowodowana taka różnica cen?-pirackim softem -swietna podrobka -sciema o byciu legalnym jesli na stacjonarke kupisz system dedykowany Dellowi/HPkowi I jak to jest z tą licencją wygasa po jakimś czasie tak?Nie , jej od poczatku w ogole nie ma jesli kupujesz system z Allegro. OEM , legalny wymaga zas aktywacji po 30 dniach : -internetem -telefonem -mailem Bez tego po 30 dniach oem wylacza sie. Kolejne pytanie to czy kupując jeden system mogę go legalnie zainstalować na dwóch komputerach? Znajoma mówiła że w sklepie seven (czy jakoś tak) kupiła Windowsa Xp proffesional z możliwością zainstalowania na trzech kompach,o co w tym chodzi? Jesli masz licencje kilkustanowiskowa to mozesz. Co do zakupu systemu. Jesli masz nowy sprzet to moze lepiej Vista? Edytowane 19 Września 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 (edytowane) Ok,dzięki wielkie za odpowiedź. Czyli najlepiej kupić OEM Home jeśli chodzi o XP w sklepie. Co do Visty,słuchaj,nie mam do niej przekonania(nie wiele wiem o tym systemie) Sprzęt jak w podpisie,także pociągnie. Czy Vista z Sp ma poprawione te wszelakie błędy? Jak jest typ licencji komercyjna to mogę na paru kompach? Czytam właśnie o typach licencji,i jest napisane że jeden klucz jest przypisany do jednego komputera,czyli jeżeli np wymienie sprzęt,to co?To mi licencja wygasa ? :blink: Edytowane 19 Września 2008 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 (edytowane) Oem - wymiana mobasa , wymiana windowsa na nowego , nie tyczy sie to innych ponoc bebechow. De facto...sam mialem akurat taka akcje , ze padlay mi 965 , wymienialem pozniej na innego producenta(zastepcze na czas serwisowania mojego Gigabyte) i tak sie zainstalowala i aktywowala bez problemow. Dlatego cena oema jest tak niska. Za boxa dasz kolo 1000 zl... Bledy w Viscie? Ma juz SP1 , osoby ktore na niej siedza i ktore chca przylozyc sie do poprawy sobie pracy na niej nie narzekaja. Komercyja licencja - soreks , nie wiem , to juz trzeba sobie sprawdzic bo moze tyczyc sie to usera koncowego , ale nie musi. Edytowane 19 Września 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Ok,w takim rzie kupię Boxa,bo z tego co rozumiem na Boxie nie ma ograniczenia przy wymianie sprzętu,i może być na paru kompach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Licencja Box pozwala na instalację tylko na jednym komputerze w tym samym czasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 No ja pie**** co za debilizm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Licencja Box pozwala na instalację tylko na jednym komputerze w tym samym czasie.Czyli naginajac nie bedzie prawda jesli zainstaluje sobie na 20 kompach dla przykladu i bede tylko odpalal sprzet o innej godzinie? Ten o 10 , tamten o 12... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Zdaje się ze jedyna mozliwosc nagięcia to desktop i notebook uzywane zamiennie ale i z tym moze byc problem w razie czego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Nie debilizm, a norma. Jeszcze moze powinni za darmo dawac, co nie? W OEM jest tez limit aktywacji, ale mozna zadzwonic do Microsoftu i przewaznie nie ma problemu z aktywacja w ten sposob (rowniez po zmianie plyty po np. awarii). ps. U zachodnich sasiadow instalacja wersji OEM Dell, HP etc. jest ponoc legalna, reguluje to jakis wyrok sadu (?) niemieckiego. Do legalnej wersji potrzebujesz: nosnik, COA oraz ksiazeczke. Moze jednak cos sie zmienilo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Z tym debilizlem to chodzi mi o ograniczenia,no słuchaj jeśli ktoś kupuje system to po co mu jeszcze tak utrudniać?Zgodzisz się ze mną prawda? Ok,więc w takim razie warto kupić oem i jak coś to można zadzwonić i poprosić o aktywację,i wkręcić że się sprzęt spalił :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Pomijajac juz to, ze nie kupujesz systemu, tylko licencje na uzytkowanie, to o co Ci chodzi z tym utrudnianiem? Jeden OS = jeden komputer, co tu jest trudnego do zrozumienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) No nie wiem czy jeden OS jeden komp. Z uczelni dostaje wszystko z Microsoftu i jeden serial i typek mówił, że mogę to poinstalować na x+1 kompach ;) Edytowane 20 Września 2008 przez shooter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Jak nie wiesz to przeczytaj licencje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...