nezza Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Witam, Chcialbym sie dowiedziec co byscie polecili. Nosze sie z zamiarem zakupu monitora lcd 26". Interesuja mnie modele: 26'' iiyama E2607WS – TN, HDMI, DVI 25.5'' Samsung SyncMaster 2693HM - TN, HDMI, DVI 25.5'' Samsung SyncMaster T260 – TN, HDMI, DVI Wszystkie oscyluja w podobnej cenie, samsungi odruzniaja sie tylko (tak mysle), glosnikami i pivot-em. Moze warto jednak ciutke dolozyc i kupic 24" z lepsza matryca S-PVA/PVA itp. Nie widzialem nigdy obrazu wyswietlanego przez monitor z matryca S-PVA i nie wiem czym ona sie rozni tak znacznie od TN. Na roznych portalach pisza, ze dzisiejsze TN-ki nie wiele ustepuja tym lepszym matryca. Tak czy siak moze z ktos z Was ma wyzej wymienione monitory, lub zna podbne, ktore prezentuja podobna jakosc. Chce zaznaczyc, ze bede kupywal monitor najprawdopodobniej z tych zrodel: komplett.ie pixmania.com elara.ie Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Witam, Chcialbym sie dowiedziec co byscie polecili. Nosze sie z zamiarem zakupu monitora lcd 26". Interesuja mnie modele: 26'' iiyama E2607WS – TN, HDMI, DVI 25.5'' Samsung SyncMaster 2693HM - TN, HDMI, DVI 25.5'' Samsung SyncMaster T260 – TN, HDMI, DVI Wszystkie oscyluja w podobnej cenie, samsungi odruzniaja sie tylko (tak mysle), glosnikami i pivot-em. Moze warto jednak ciutke dolozyc i kupic 24" z lepsza matryca S-PVA/PVA itp. Nie widzialem nigdy obrazu wyswietlanego przez monitor z matryca S-PVA i nie wiem czym ona sie rozni tak znacznie od TN. Na roznych portalach pisza, ze dzisiejsze TN-ki nie wiele ustepuja tym lepszym matryca. Tak czy siak moze z ktos z Was ma wyzej wymienione monitory, lub zna podbne, ktore prezentuja podobna jakosc. Chce zaznaczyc, ze bede kupywal monitor najprawdopodobniej z tych zrodel: komplett.ie pixmania.com elara.ie Pozdrawiam Cześć. 26" i TN, przy tej wielkości ekranu będą problemy z kątami. Lepiej dołożyć ze 2 stówy i kupić HP 2475, matryca H-IPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freddy10 Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 dobrze że użyłem funkcji szukaj bo już miałem zakładać prawie taki sam temat, też noszę się z zamiarem zakupu nowego monitora bo mój obecny 22" CRT Eizo zaczął zwyczajnie strzelać i mrugać, myślę że niedługo padnie albo co gorsza eksploduje. Wszyscy piszą o tych kątach, ale myślę że wszystko zależy od indywidualnych potrzeb użytkownika. Np ja siedze dosyć daleko od monitora >1.5m i zawsze w tym samym miejscu, zwykle korzystam z komputera po robocie do przeglądania netu i oglądania filmów, i jestem tak zmęczony że jedynie mogę poruszać operaować rękami. Więc pytanie, czy wystarczy mi matryca TN ? skoro i tak siedzę cały czas nieruchomo 1.5m od 26" ekranu? 2 pytanie: ten iiyama E2607WS osiągnął już cenę 1 173 PLN BRUTTO w sklepie !!! to naprawdę kusząca cena, taniej od samsunga. tylko że samsung ma jakaś lepszą matrycę TN3, i nie ma głośników co jest akurat zbędnym balastem. Natomiast iiyama pobiera mniej mocy 50W w stosunku do 90W samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 Wszyscy piszą o tych kątach, ale myślę że wszystko zależy od indywidualnych potrzeb użytkownika. Np ja siedze dosyć daleko od monitora >1.5m i zawsze w tym samym miejscu, zwykle korzystam z komputera po robocie do przeglądania netu i oglądania filmów, i jestem tak zmęczony że jedynie mogę poruszać operaować rękami. Więc pytanie, czy wystarczy mi matryca TN ? skoro i tak siedzę cały czas nieruchomo 1.5m od 26" ekranu? Musiałbyś zobaczyć na własne oczy, ale najlepiej u jakiegoś znajomego, bo w marketach to nie robota. W TN, zwłaszcza tak wielkiej, góra będzie miała inny odcień niż dół. I jest to nie zależne od pozycji, nawet siedząc idealnie na wprost będzie to widoczne. Podstawowe pytanie, czy będzie Ci to pasować czy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 (edytowane) Kup 2 cale mniejszy ale na SPVA lub IPS, uwierz ze warto. Niedostatki TN przy tej wielkosci ekranu zaczną cie szybko irytowac. Edytowane 12 Października 2008 przez neo2006a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Co do zużycia energii to winowajcą jest jasność (Iiyama 300 Samsung 400), jeśli postawisz te monitory obok siebie i ustawisz taką samą jasność, np 140 cd/m2 to oba będą miały podobne zużycie prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 (edytowane) 1. ja siedze dosyć daleko od monitora >1.5m 2. pytanie, czy wystarczy mi matryca TN ? skoro i tak siedzę cały czas nieruchomo 1.5m od 26" ekranu? (zwykle korzystam z komputera po robocie do przeglądania netu i oglądania filmów) ad1. 1,5m to zdecydowanie przegięcie. nawet dla 30". zasada - optimum to ~1x przekątna. ergonomicznie - między 1x a 1,5x przekątnej dla 24" jak łatwo sprawdzić jest to ok 61cm. tak mam i polecam: 60-70. a odchylając się chwilowo max 100cm. jako, że 26, 25.5 są niewiele większe to i te wartości nie powinny być. taka moja rada tylko. ad2. dla 'zwykłych' zastosowań i siedzenia daleko może mieć to sens. nie śledzę rynku TN ale do takich zastosowań te matryce są pozycjonowane przecież. oczywiste, nie dają takiego obrazu jak np S-PVA, S-IPS, ale tobie akurat to nie robi chyba różnicy. ps.nie jest to żadna zachwalająca opinia TN. osobiście dla mnie produkty z TN to nędza. ale to z mojej perspektywy. twoja perspektywa może być całkiem inna. 1. Kup 2 cale mniejszy ale na SPVA lub IPS, uwierz ze warto. 2. Niedostatki TN przy tej wielkosci ekranu zaczną cie szybko irytowac. ad1. też sądze, że warto ad2. i również, że słabe TN może irytować przy 26 a nawet 24 nie wiadomo czy dla niego (@nezza) akurat takie posunięcie jest dobre bo nie powiedział przecież do czego ten monitor będzie służyć ;) spytał jednak o 'nowe TN' (w domyśle również "nowe i duże") i to ciekawe pytanie. nie znam odp. i chętnie poznam. Edytowane 12 Października 2008 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZATOICHI Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 (edytowane) Od tygodnia rozglądałem się za jakąś 26-ką do filmów i gier (w rozsądnej cenie) po przeanalizowaniu różnych testów i opinii zdecydowałem się na samsunga 2693HM, więcej w necie mozna znalezc testów jego mniejszego brata 2493HM (pozatym znajomy kupił wczesniej własnie ten mniejszy model) .....ponizej parę linków dotyczących własnie 24ki: test 24ek http://www.anandtech.com/displays/showdoc....i=3302&p=13 opinie uzytkowników na temat mniejszej wersji (24ki) http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...y,id,52875,s,1/ opinie uzytkowników na temat mniejszej wersji (24ki) http://www.ceneo.pl/;0151217208-10.htm 1 miejsce ECONO w rankingu 24-ek (CHIP) http://ranking.chip.pl/index.php?cat=6 ...kilka dni temu kupiłem więc Samsunga 2693HM i jestem naprawdę bardzo zadowolony (kosztował mnie 1380zł) biorąc pod uwagę cenę i rodzaj matrycy jest naprawdę bardzo dobrze. dodatkowy plus to bardzo duży i poprawnie realizowany zakres regulacji jasności w stosunku do konkurecji w podobnej cenie-szczegóły w tym wątku: http://mva.pl/forum/viewtopic.php?t=3260 Kąty (jesli siedzi przy monitorze jedna osoba, a zazwyczaj u mnie tak jest) są bardzo dobre, kolory i przejscia tonalne też. Jesli ktoś tak jak ja szuka czegoś dużego za rozsądne pieniądze do grania i filmów to polecam. Jedyny minus to dotykowe przyciski (na szczęscie jest na płycie jest program MagicTune który przynajmiej w windowsie ułatwia zmianę parametrów). P.S. Należy pamiętać że żeby grać na tak duzym monitorze LCD w gry (na komputerze) w natywnej rozdzielczosci tego monitora potrzebujemy bardzo mocnej karty graficznej, moja aktualna karta (GF 7900 GTO) jest zbyt słaba by pociągnąć w natywnej najnowsze tytuły z płynnym framerate więc muszę włączać niższą rozdziałkę (co wiąże się wiadomo z interpolacją i spadkiem ostrości oraz "mrowieniem" na krawędziach obiektów). Jak zmienię kartę to problem ten zniknie na jakiś czas. Edytowane 13 Października 2008 przez ZATOICHI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezza Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Witam, Niektorzy z Was naprawde nie lubia TN-ek. Kurcze mam obecnie kulawego LG 20,5" lcd z matryca tn i naprawde przy ogladaniu pod wiekszym katem np 100 stopni nie widze blakniecia. Wiadomo, ze ten kto uzytkuje eizo za 1500euro nigdy nie spojzy na monitor z tn-ka bo to wedlug niego nie jego liga i zgory matryce TN spisze na straty. Wiekszosc ludzi moze przeznaczyc na monitor 1500 zl i potrzebuja monitora do multimediow albo do gier (ja do gierek i filmow hehe) i wydaje mi sie, ze te TN-ki sa akurat. Wychwala sie monitor HP L2475, matryca LG H-IPS. Jak ktos jest grafikiem i potrzebuje zylety to nie spojrzy na ten monitor. Zylety to rozdzielczosc 2500x1600 itp. i to jest dobre dla grafikow, albo dla kogos kto ma duzo kasy. Masy kupuja TN i nie ma nic w tym zlego. O wyzszosci klasy matryc PVA IPS itd. nad TN duzo bylo ale i tez sie zdarzaja lipne IPS. Tez mysle o tym HP ale on kosztuje tam gdzie mieszkam w granicach 600 euro a na pixmani mam samsunga t260 za 450 euro. Czy faktycznie matryca jaka ma ten hp miazdzy TN samsunga. Wydaje mi sie, ze nie. Filmy i gry wedlug mnie bede wygladaly bardzo podobnie. Jak chce sie miec wypasa to lepiej znowu troche dolozyc i kupic jakies eizo niz tego hp, w sumie mozna tak dlugo, az sie bedzie mialo 30" apple :rolleyes: ale to i tak bedzie zamalo hehe. Mam kumpla, ktory podnosi moc w aucie i zawsze mowi, ze to koniec, ale tak naprawde zawsze mu predzej czy pozniej zamalo. Tu jest wazny stosunek jakosci do ceny jak i zastosowan. Ja bym chcial na wlasne oczy zobaczyc jakies super matryce IPS, MVA w konfrontacji z TN i jesli przewaga tych matryc nad TN byla by ogromna to raczej bym sie nie zastanawial czy wydac 450e czy 750 np na eizo. Kurcze jak GForce 8800 wszedl na rynek to miazdrzyl pod wzgledem wydajnosci inne karty i wtedy nie mialem problemlu z decyzja kupna grafy. No ale jak sobie teraz pomysle ile wywalilem za grafe to glowa boli i dzieki, ze ati wypuscilo cos fajnego bo inaczej byla by lipa. Tak sie powinna miec sprawa z matrycami (i moze jest, bo sie pewnie nie znam), dla mnie musi byc wyrazna przewaga, dominacja w wyswietlaniu obrazu w tedy bysmy nie mieli watpliwosci a tak to jest jak jest. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Masy kupują TN bo... 1. Są tanie 2. Są tanie 3. Są tanie i w calym tym twoim wywodzie chodzi tylko o kase. Kazdy chwali to co ma i na co go stac. Są ludzie którzy nie czują sie "masą" i chcą mieć cos lepszego, cos co zagwarantuje im naprawde przyzwoity obraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezza Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Są ludzie którzy nie czują sie "masą" i chcą mieć cos lepszego, cos co zagwarantuje im naprawde przyzwoity obraz. Zgadzam sie z Toba w 100%. Daj mi znac jak bedziesz widzial kolosalna roznice miedzy TN a inna matryca. Ja chce miec przyzwoity obraz, naprawde. Nie mam warunkow i mozliwosci aby porownac TN z innymi drozszymi matrycami, nie stety. W wielu artykulach o monitoryach czyta sie o niewielkiej roznicy miedzy TN a IPS itp. Ja juz w artykuly nie wirze. Mnie akurat stac na Eizo. tylko poco. Ktos w innym poscie mi zarzucil o cos co ma wspolnego z marketingiem. I mial chyba racje. Sprobujmy w ten sposob. Czy jezeli ktos taki jak ja potrzebuje dobry monitor do gier i filmow, to powinien szukac rozwiazania w technologii innej niz TN ? Szukam w grach i filmach najlepszej jakosci bo to jest moje zycie. Czy w tym momencie lepiej jest abym skreslil np. samsunga t260 i np. dodal 200euro do Eizo? Jest to wazne bo wlasnie byc moze marketing tworzy jakas wielka bariere miedzy TN a innymi matrycami. Dobrze jest znac zdanie osob, ktore mialy badz maja TN i uzywaja takze innych monitorow z matrycami drozszymi. Czy jest to przepasc, czy nie. Tyle mnie interesuje i to jest wazne. Czytalem artykul jakiejs dziewczyny, ktora studiuje "grafike" i pytala sie o monitor do kwoty juz nie pamietam ale chodzilo o 1500-2000zl. Ciekawe, ze kazdy mowil negatywnie o TN. Zastanawia mnie to gdyz w sumie kazdy eizo ma panel drugiej kategori czyli norme ISO blabla -2. ale to juz inny temat. W sumie mam dostep do ekstra klasy monitorow i jak bede mial okazje to zobacze co one oferuja (akurat pracuje dla duzej firmy :rolleyes: ) Nauczylem sie jedno, ze nie zawsze duze pieniadze oznaczaja jakosc. PS. Widzialem i podlaczalem (niestety przez zwykle VGA) monitory SiliconGraphics i bylem po wrazeniem. Tylko taki monitor 21" musialem wyciagac z kolega. Taki kloc to byl. Obraz zyleta, z plakietki to kineskop byl IBM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) Masy kupują TN bo... 1. Są tanie 2. Są tanie 3. Są tanie i w calym tym twoim wywodzie chodzi tylko o kase. Kazdy chwali to co ma i na co go stac. Są ludzie którzy nie czują sie "masą" i chcą mieć cos lepszego, cos co zagwarantuje im naprawde przyzwoity obraz. 4. Są wystarczające Ja filmów nie oglądam siedząc pod monitorem tylko przed nim... Ja jestem taki, że lubię mieć rzeczy dobre, ale jeśli zalety tej lepszej rzeczy będą przezemnie nie wykorzystywane to po co mam płacić więcej? Rozumiem, że niektórzy mają większe wymagania i kąty TN-ek im nie wystarczają. Ja kupię monitor który zapewni mi brak smużenia, mały inputlag, dobrą regulację jasności i wystarczającą czerń. Oglądałem wiele monitorów i widziałem zanikanie odcieni przy różnych ustawieniach kontrastu i jasności, ale nawet TN można tak ustawić by nie było to bardzo uciążliwe. Nie muszę słuchać/czytać wywodów pseudo specjalistów którzy kupili S-IPS ale i tak patrzą na monitor na wprost nie wykorzystując ich szerokich kątów i nigdy nie mieli w dłoni kolorymetrów (nie piję tutaj do nikogo konkretnego tylko chcę zwrócić uwagę na fakt istnienia pozerstwa i pseudoznawstwa). Edytowane 18 Października 2008 przez Piterro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) Robi sie offtop jak diabli. Mnie tam ryba co kto kupi i co sie komu podoba. :lol2: Heh ja posiadalem kilka TN-ek i SPVA wiec jakies porownanie mam. Obecnie mam TN LG 227WT i SPVA 32" Samsunga. Bez wdawania sie w dyskusje to co mi sie podoba na SPVA Czern i podswietlenie na Samsungu Dla porownania czern i podswietlenie na TN LG 227WT / 2225WT. LG sprytnie wygasza lampy gdy nie ma nic ekranie zeby nie bylo widac tej pieknej rozlanej bieli u gory i dolu. Więc zdjęcie jest z "czyms" na ekranie. Zdjecie zapozyczone od @Elisto, u mnie widac to rownie paskudnie. Ekstremalne kąty na SPVA. Chyba nikt przy takich nie pracuje :lol2: W kazdym razie czy stoisz czy lezysz lub wisisz pod sufitem obraz jest piękny. :lol2: Obraz jest w rzeczywistosci o wiele lepszy niz na zdjeciach ale zaden aparat chyba tego nie uchwyci. Edytowane 18 Października 2008 przez neo2006a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezza Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 No dzieki Neo2006a, ze sie wypowiedziales i za fotki. Ten samsung to zyleta i jeszcze te 32". Tu nie ma co prownywac tego taniego LG do tego samsunga hehe i tu widac duza roznice miedzy TN a S-IPS przynajmniej w podwietleniu i czerni. Ja mysle tak samo jak Pierro. :lol2: W dobrej cenie jest jeszcze taki LG z MVA http://www.komplett.ie/k/ki.aspx?sku=334444 ale podejzewam, (bo to jest ostatnia sztuka) ze moze byc jakis pixelek nie dobry. Tak czy siak skusze sie chyba na samsunga T260 tak jak kolega Dewelius: http://forum.purepc.pl/Monitory-f57/Samsun...60-t275830.html pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Nie noooo Poprostu teksty niektorych uzytkownikow sa powalajace. Zwlaszcza te o katach ;] Ludzie czy jestescie uposledzeni czy jak ze siedzicie z boku monitora?? :| Nowe TN sa calkiem mile. Wiem bo posiadam Tak, tak mam monitor dla mas 25,5" T260 Samsunga I o dziwo powiem Wam ze wiekszosc uzytkownikow i tak nie wykorzysta 50% mozliwosci jakie daje ten monitor. Ale z monitorami jest tak jak z prockami, ludzie gonia MHz i GB wykorzystujac 25% tego co maja, ale przeciez fajnie mies wiecej, szybciej i w ogole byc el0 Pojawia sie tylko jedno pytanie. Po co?? Skoro i tak roznica zazwyczaj jest tak znikoma ze nie warto przeplacac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 (edytowane) Ale z monitorami jest tak jak z prockami, ludzie gonia MHz i GB wykorzystujac 25% tego co maja, ale przeciez fajnie mies wiecej, szybciej i w ogole byc el0 Pojawia sie tylko jedno pytanie. Po co?? Skoro i tak roznica zazwyczaj jest tak znikoma ze nie warto przeplacac... Ty to jestes gosć :lol2: Innych oskarzasz a spojrz na własny sig i ogrom sprzetu jaki posiadasz/posiadales, a pozniej odpowiedz nam wlasnie "No po co?" :lol2: Edytowane 19 Października 2008 przez neo2006a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 To i tak tylko czesc ;] Po co?? To juz moja slodka tajemnica ;] Nikomu do kieszeni nie zagladam... ale uwierz mi ze wszystkie kompy sa w uzyciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akodo Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 No to proszę, jest fajna 26" na S-IPS LG W2600HP-PF http://www.morele.net/produkt/162359/ oglądałem go w MediaMarkt u siebie w czwartek, w jakim miejscu bym nie stanął i oglądał monitorów wyglądał najlepiej. No ale kosztuje niestety :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Nie noooo Poprostu teksty niektorych uzytkownikow sa powalajace. Zwlaszcza te o katach ;] Ludzie czy jestescie uposledzeni czy jak ze siedzicie z boku monitora?? :| Nowe TN sa calkiem mile. Wiem bo posiadam Tak, tak mam monitor dla mas 25,5" T260 Samsunga I o dziwo powiem Wam ze wiekszosc uzytkownikow i tak nie wykorzysta 50% mozliwosci jakie daje ten monitor. Ale z monitorami jest tak jak z prockami, ludzie gonia MHz i GB wykorzystujac 25% tego co maja, ale przeciez fajnie mies wiecej, szybciej i w ogole byc el0 Pojawia sie tylko jedno pytanie. Po co?? Skoro i tak roznica zazwyczaj jest tak znikoma ze nie warto przeplacac... Tak z ciekawości zapytam, czy Ty w ogóle miałeś coś na innej matrycy niż TN? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Dla twojej ciekawosci Pracuje w handlu komputerami 10 lat Jakies jeszcze pytania?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Dla twojej ciekawosci Pracuje w handlu komputerami 10 lat Jakies jeszcze pytania?? To akurat nie musi być wyznacznik wiedzy na temat działania komputerów ( od tej bardziej technicznej strony ). I co, sprzedajesz komputery ( domyślam się, że monitory też? ) przekonujesz na siłę że TN jest super, czy jednak o wadach też mówisz? No bo handlując kompami, mając o wiele większy dostęp do sprzętu, niż przeciętni użytkownicy, widząc różne matryce nie zauważyłeś wyraźnych różnic, no to ja dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Czy ty jestes normalny?? Czy gdziekolwiek napisalem ze TN jest najlepsze, ze jest super ah i oh. Nie!!!! Napisalem tylko ze do uzytkowania domowego te matryce sa w 90% wystarczajace. Co za roznica dla przecietnego Kowalskiego ktory siedzi 1m od monitora czy ow posiada katy 176, 160 czy 140 stopni?? Ile razy gapiles sie na monitor pod katem wiekszym niz 60 stopni i tak na nim pracowales?? Pytam z ciekawosci... Oczywistoscia jest ze sa matryce lepsze, drozsze posiadajace lepsze odwzorownie barw, czarna czern ;] Ale zauwazysz te roznice ogladajac masakrycznej jakosci dvixa albo siedzac na GG. Prosze Litosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Czyli 90% uzytkownikow siedzi na GG i necie wg Ciebie?? Przeciez odzwierciedlenie kolorow na TN jest tragiczne... Tak sie sklada, ze lubie jak czerne jest czarne :wink:, a nie granatowe badz szare :lol: Aczkolwiek przyznam, ze znam ludzi, ktorzy zachwycaja sie na TN'ce Divix'ami i to w wersji delikatnie mowiac nie najlepszej oraz obrazem z wbudowanego tunera analogowego :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 A myslisz ze ile bawi sie w Photoshopie i nnych programach graficznych?? Badz ile osob oglada filmy BR na kompie?? Nie wiem z iloma kompami masz do czynienia, ale u mnie przez tydzien przechodzi ich dziesiatki. Wiekszosc z nich sluza do GG, Skype, Emule, gierek i latania po necie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Czy ty jestes normalny?? Czy gdziekolwiek napisalem ze TN jest najlepsze, ze jest super ah i oh. Nie!!!! Napisalem tylko ze do uzytkowania domowego te matryce sa w 90% wystarczajace. Co za roznica dla przecietnego Kowalskiego ktory siedzi 1m od monitora czy ow posiada katy 176, 160 czy 140 stopni?? Ile razy gapiles sie na monitor pod katem wiekszym niz 60 stopni i tak na nim pracowales?? Pytam z ciekawosci... Oczywistoscia jest ze sa matryce lepsze, drozsze posiadajace lepsze odwzorownie barw, czarna czern ;] Ale zauwazysz te roznice ogladajac masakrycznej jakosci dvixa albo siedzac na GG. Prosze Litosci OFF TOPIC Po pierwsze, może trochę grzeczniej. Jak się do kogoś zwracasz, to wypadałoby, żeby pisać z wielkiej literki. Po drugie ( już nie off topic ) to wydaje mi się, że z owych "90%" znalazłoby się sporo % które nie wiedzą że może być o wiele lepiej/ładniej/itd. na innej matrycy niż TN. Kupują i akceptują wiele wad bo wydaje im się że nie mają innego wyjścia. Jak sądzisz? Odpowiadając na Twoje pytania. Pracuje na wprost monitora, czasem lekki kąt, wiadomo. W firmie mam kilka monitów na TN. Jakikolwiek ruch w płaszczyźnie góra-dół powoduje zmiany kolorów. Heh, nawet nie idzie tak ustawić głowy, żeby obraz był jednolity. Nie da się po prostu. Te stopnie kątów co producenci podają w specyfikacjach to mogą sobie w 4 litery wsadzić. Nijak to się ma do rzeczywistości. Co do widocznych różnic, wszędzie je widać, nie tylko w "masakrycznej jakosci dvixa". Czyli 90% uzytkownikow siedzi na GG i necie wg Ciebie?? Przeciez odzwierciedlenie kolorow na TN jest tragiczne... Tak sie sklada, ze lubie jak czerne jest czarne :wink:, a nie granatowe badz szare :lol: Aczkolwiek przyznam, ze znam ludzi, ktorzy zachwycaja sie na TN'ce Divix'ami i to w wersji delikatnie mowiac nie najlepszej oraz obrazem z wbudowanego tunera analogowego :lol2: Szczera prawda i wszystko na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 W tych 10% "oswieconych" posiadajacych PVA i inne matryce, znalazloby sie takze jakis odsetek ktory nie widzialby roznicy miedzy pva a tn gdyby zaslonic marke i rodzaj monitora. Sorry ale za dlugo w tym robie by mnie oswiecac liczbami, sztucznymi specyfikacjami i legendami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 W tych 10% "oswieconych" posiadajacych PVA i inne matryce, znalazloby sie takze jakis odsetek ktory nie widzialby roznicy miedzy pva a tn gdyby zaslonic marke i rodzaj monitora. Sorry ale za dlugo w tym robie by mnie oswiecac liczbami, sztucznymi specyfikacjami i legendami Dawno przestałem wierzyć danym na papierze. Koniec tej gadaniny, nie będziemy zaśmiecać wątku. Do autora wątku. Masz możliwość, obejrzyj na spokojnie TN. Może Ci to oszczędzić ewentualnych przyszłych rozczarowań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Dokladnie Nie sa to idealne matryce Nadaja sie raczej do zadan codziennych jak net, pisanie, ogladanie filmow, ewentualnie gierki. Jednak jak zdecydujesz sie na TN to wybierz 3 generacje. Jezeli zas robisz w grafice, potrzebne Ci wierne odwzorowanie barw pozostaje uzbierac 1000 wiecej i wziac cos na PVA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezza Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Panowie nie ma sie co klucic :unsure: Kazdy ma jakies zdanie, posiada jakas wiedze. Ja tez lubie jak czarne jest czarne itp. Nie orientuje sie w monitorach lcd zabardzo ale w telewizorach juz troche lepiej i z tego co wiem, jakos technologia lcd jak narazie jesli chodzi od odwzorowaie czerni nie jest nalepsza nie waznie od typow matryc. Lepsze barwy sa na ekranach plazmowych. Nie chodzi mi tu o plazmy o wartosci kilku tysiecy tylku kilkunastu, jakosc odwzorowania barw jest lepsza niz na lcd. Ja wybieram 26 cali bo lubie ogladac filmy is siedze tak jak kolega napisal wiecej niz 1m od monitora i TN bedzie mi wystarczajace. Jak ktos dlubie cos przy grafice to pewnie zapoda sobie oslawione Eizo, ale wydaje mi sie, ze sa tacy co z grafika wiele nie maja do czynienia i odrazu celuja w drozsze matryce niz TN. Ja mam lcd LG z TN i jak siedze przed tym monitorem to jakos nie widze, aby w jakims miejscu kolory byly inne, a do katow widzenia tez sie nie mozna do czepic. Moze dlatego, ze nie mialem doczyniena z spuer matrycami w monitorach hehe, albo jakis kulawy ze mnie daltonista PS. Dawno temu mama kupila jedne z pierwszych lcd 17" za ponad 2000zl. Jak patrze na ten monitor to sie wierzyc nie chce, ze dzisiaj za o wiele mniej mozna kupic dobre 24"albo 26". pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 (edytowane) nezza, kupiłeś wreszcie jakiegoś sprzęta? Napiszę tomsowi kilka słów, ale chyba nic go nie przekona, że w niektórych zastosowaniach (odpowiadającym 90% userów PC) TN są dobre. Wg twoich zasad zamiast E8500 powinienem kupić Q9300 mimo iż większość aplikacji które używam nie obsługują 4 rdzeni (skorzystałbym tylko przy AutoCadzie i Photoschopie raz na ruski rok)... Podobnie w tych zastosowaniach do których ja potrzebuję TN SĄ LEPSZE, a z tych które są na lepszych matrycach i również by mi odpowiadały SĄ KOSMICZNIE DROGIE. Edytowane 20 Października 2008 przez Piterro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...