szczepoxx Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Zamierzam zmienic obecnego 2160 na cos wydajniejszego. Wydajnosc w grach ma byc widoczna. Ogladalem jakies testy i ze niby "stock" E8500 ponad 10pfs wiecej potrafi wyciagnac w takim Crysisie. Wiec pomyslalem ze krecone "kastraty" albo stary poczciwy E6xxx tez powinny nieco uplynnic rozgrywke :) Tak wiec do wyboru mam E5200, E7200, E6xxx ... chyba ze tanio w promocji znajde E8x00. W kazdym razie chodzi mi o fundusze :P Aby w miare przystepnej cenie miec w miare przystepny wzrost wydajnosci. Oczywiscie wiem ze jezeli chce duzej wydajnosci to musze wiecej doplacic. Ale nie chce przekladac kupna dobrego procesora nad inne potrzeby i szukam jakiegos optimum ktore pozwoli mi dostrzec roznice i jednoczesnie nie wyczyszcze portfela :P 300zl ... ew. + doplata gdy faktycznie bedzie warto. Prosze o jakas opinie Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 za 300 zł to się wyrobisz tylko z e5200, którego wykręcisz na >3.5GHz, ogromniej różnicy nie poczujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crystal84 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 (edytowane) za około 250 zł masz e5200 którego podgonisz do powiedzmy 3,5-3,6 ale nie sądzę żebyś zauważył różnice tak jak @up powiedział(2-3 fps).za około 350 masz e7200 który może zrobi z 4GHz przy dobrym "wietrze" ,ale różnice zauważysz w grach w dosyć wysokich rozdzielczościach,więc sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy potrzebujesz takiej zmiany... Edytowane 26 Września 2008 przez crystal84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 no wlasnie 1680x1050 najwieksza :) ... wiatr bedzie taki jak w sygnie wiec nie kosmos. ;) Ale na klatkach zalezy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 za około 250 zł masz e5200 którego podgonisz do powiedzmy 3,5-3,6 ale nie sądzę żebyś zauważył różnice tak jak @up powiedział(2-3 fps).za około 350 masz e7200 który może zrobi z 4GHz przy dobrym "wietrze" ,ale różnice zauważysz w grach w dosyć wysokich rozdzielczościach,więc sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy potrzebujesz takiej zmiany...Roznica nie tylko bedzie w wysokich rozdzialkach ale po prostu w grach , ktore ssa CPU > Stalker. Majac 300 dozbieralbym 30-50 i kupil 7200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crystal84 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Roznica nie tylko bedzie w wysokich rozdzialkach ale po prostu w grach , ktore ssa CPU > Stalker. Majac 300 dozbieralbym 30-50 i kupil 7200.tak wiem,ale ja brałem na porównanie jego procka dosyć ładnie wykręconego(który powiedzmy sobie szczerze wcale nie zwalnia mu gier) do tych co podałem więc sam musi sobie wybrać czy będzie mu to potrzebne,ale jak już brać to tak jak mówisz tylko e7200 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Ja bym zatrzymał tego E2160 do czasu możliwości zakupu E8000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Większy przeskok odczułbyś na E7200, 3mb cache+teoretycznie większy potencjał OC co z kolei przekłada się na więcej mhz a więc po przesiadce z E2160 większy power będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 (edytowane) Aż tak niewielka jest różnica między E2160, a E5200? E7200 już za 310zł chodzi, więc chyba Cie stać. Co oferuje E7200 względm E5200? Za co się dopłaca 100zł? Za coś więcej niż lepszy O/C (400MHz więcej?) i 1MB cachu i magistrale 1066 zamiast 800MHz? Czy opcja kupna procesora E6320 za 180zł byłaby rozsądna? Ma on już 4MB cachy, 1066MHz FSB ale to wciąz 65nm. Ile można z niego wycisnac przy O/C? Edytowane 26 Września 2008 przez Pussik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Tutaj odpowiedz na wszystkie pytania , zwlaszcza pod katem roznic z PDC wzgledem E5200 i 7xxx: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4545 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Niezly kosmos dzieli E2160 od E7200 w Crysisie ... Jestem w szoku i szczerze to zalezy mi glownie na wzroscie fps w tej grze, i zdaje sie na przyszlosc do Far Cry 2 i innych nowinek zapewne tez sie nada ;) Dziekuje wszystkim za podpowiedzi oraz Firekage za linka do testu :) Naprawde bardzo czytelnie jest tam wszystko pokazane. Teraz tylko unikac wersji OEM, ktore sa tansze, bo po selekcji, i nie sa kozakami. Ehh to doswiadczenie. Dziekuje jeszcze raz ... polowania nadszedl czas ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 (edytowane) E7200 mnie rozczarowal, myslalem ze fsb i wiekszy cache daja jaka realna roznice. Aa tu na benchmark.pl w tescie, no doslownie minmalne roznice pomiedzy e5200/e7200 i nie zawsze na korzysc tego drugiego. Roznica wzgledem e2xxx jest znaczna, ale pomiedzy totalnie nie warta doplacania do e7200. Edytowane 28 Września 2008 przez marioking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 (edytowane) To zobacz na wykresy porównawcze w grach E7200@3,8ghz vs E5200@3,8ghz Klik. Niekiedy różnica nawet 10fps. Edytowane 28 Września 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Ja zauwazylem ze jezeli chodzi o wydajnosc, ktora jest uzywana w programach roznego typu - rary, kompresja itp. - to faktycznie roznice sa bardzo male miedzy E5200 i E7200 a nawet niekiedy sie te roznice zacieraja. Natomiast jezeli chodzi to gry, to jednak wiecej mozemy oczekiwac po E7200 i to gdzieniegdzie nawet duzo wiecej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Dokładnie...najmniej różnice widać w kompresji itd...ciekawie zaczyna sie natomiast w SuperPi i grach ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 To zobacz na wykresy porównawcze w grach E7200@3,8ghz vs E5200@3,8ghz Klik. Niekiedy różnica nawet 10fps. Nie wszysyc podkrecaja, ale doplacac 100zl by miec zauwazalna poprawe po podkreceniu do 3,8ghz mnie niespecjalnie przekonuje. Komputer referencyjnie i tak chodzi przewaznie na standardowych ustawieniach, wiec z perpektywy widzenia praktyka nie bardzo sie oplaca doplacac 100zl za takie okazyjnie wykorzystwana nadwyzke mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 No oczywiscie wszystko zalezy od zapotrzebowania uzytkownika :) Moj przyszly procesor nie wiem czy kiedykolwiek sie uruchomi na defaultowych ustawieniach :P Kto nie zamierza krecic i nie czerpac radosci z tego ze gra chodzi 10klatek szybciej to faktycznie nie ma sensu doplacac. Ale jednak E7200 maja wziecie i Intel o tym dobrze wiedzial ze sa osoby, ktore moga "cos" zrobic z domyslnym taktowaniem, i tym osobom nie szkoda doplacac tej stowki, poniewaz przelozy sie to na oczekiwana przez nich wydajnosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 E7200 mnie rozczarowal, myslalem ze fsb i wiekszy cache daja jaka realna roznice. Aa tu na benchmark.pl w tescie, no doslownie minmalne roznice pomiedzy e5200/e7200 i nie zawsze na korzysc tego drugiego. Roznica wzgledem e2xxx jest znaczna, ale pomiedzy totalnie nie warta doplacania do e7200. Skoro czytasz benczmarka to wszystko jasne....nie ma czego komentowac. Nie wszysyc podkrecaja, ale doplacac 100zl by miec zauwazalna poprawe po podkreceniu do 3,8ghz mnie niespecjalnie przekonuje. Komputer referencyjnie i tak chodzi przewaznie na standardowych ustawieniach, wiec z perpektywy widzenia praktyka nie bardzo sie oplaca doplacac 100zl za takie okazyjnie wykorzystwana nadwyzke mocy. Drobna uwaga. E7 i E8 na defaulcie jest szybszy niz taki PDC , zas zobacz sobie bez zadnego oc jak sprawa wyglada w Stelkerze , ktory obciaza proca mocniej niz sam Crysis... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...