Skocz do zawartości
diefek

Czas Reakcji Monitoru

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pytanko,

moj stary monitor NEC LCD 1700V ma czas reakcji 40 ms, w porownaniu do nowych LCD ktore maja czas reakcji 2-5 ms to jest duzo

i moje pytanie jest nastepujace,

czy da sie zauwazyc roznice pomiedzy 40ms a 2 ms ? czy wogole taka roznica nie jest zauwazalna dla oka ? czy poprostu wszystko pokazuje sie wolniej u mnie ? w jaki sposob to dziala,, jaka jest np roznica w grach, czy na monitorze 2ms ekran szybciej sie odswieza ? i jest to mocno zauwaazalne czy wogole nei ma roznicy

prosze o wyjasnienie,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak przedmówca napisał. W grach różnica jest ogromna i właściwie głównie podczas grania ma to znaczenie. W najnowszych monitorach z czasem rzędu 2ms w ogóle nie widać smużenia, na starszym sprzęcie natomiast bywa chwilami ciężko. Taki Samsung SyncMaster T220 czy nawet 19 calowy Asus VW193D to już zupełnie inna technologia, inne matryce itd. Różnic więc między starym a nowym monitorem może być dużo więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak przedmówca napisał. W grach różnica jest ogromna i właściwie głównie podczas grania ma to znaczenie. W najnowszych monitorach z czasem rzędu 2ms w ogóle nie widać smużenia, na starszym sprzęcie natomiast bywa chwilami ciężko. Taki Samsung SyncMaster T220 czy nawet 19 calowy Asus VW193D to już zupełnie inna technologia, inne matryce itd. Różnic więc między starym a nowym monitorem może być dużo więcej.

oj widać jeszcze smużenie przy 2ms, widać...

uważne oko dojrzy smurzenie, choćby na czcionkach

ale jest to pomijalne, naprawde trzeba mieć hopla na tym punkcie, żeby nie powiedzieć uczulenie, a jak sie gra w dynamiczne gry z dużą ilością akcji, nie tekstu śmigającego po ekranie, to jest to niezauważalne wtedy.

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jaki monitor 5ms w jednym może być lepsze niż 2ms w innym. Jak jest średnio 5ms to powinno starczyć bez problemu. Różnice pomiędzy 2ms też są często widoczne zależy od monitora. Zależy też od ustawienia 60hz a 75hz jak się przeciągnie szybko kursor to przy 60 widać rozdwajanie przy 75 nie. (ja widzę :P) Czas reakcji nie utrudni ci celowania ale już input lag który ma czasami nawet po 40ms tak. Dlatego do gier kupuje się monitory polecane do gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak się podepnę bo widzę, że panowie macie oczy snajpera. Jak sprawa ma się przy 5ms? Do gier, głównie FPS, ale nie tylko.

Producenci podaja te ms bardzo roznice, przy roznych pomiarach, niejednokrotnie 2ms tak naprawde mialy 8ms itd.

Prawda jest ze te 8ms to imho minimum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle, niebawem to znaczy kiedy ? Poza tym co jeśli będzie miał 100hz ale czas reakcji powiedzmy z 8ms albo więcej i duży input lag ?

http://pclab.pl/news33592.html

http://monitory.idg.pl/news/164662.html

:google:

... a jak ktoś chce coś lepszego to EIZO CG232W http://www.eizo.com/press/releases/pdf/CG232Wpr.pdf

ps. a co do LAG'u ... co to jest Twoim zdaniem duży LAG ? 50 ms ? ... w takim razie jak wyobrażasz sobie przetrzymywanie w elektronice monitora 6 obrazów ????? - tak się akurat składa że zwiększenie odświeżania wymusza skrócenie lagu (właściwie to sam się skraca)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie duży to > 15ms :) Niektóre lcd przy 60hz czy 75hz maja po 40-50ms lag chociaż teoretycznie powinny mieć maksymalnie 16ms dla 60hz, jeśli by przyjąc że odświeżanie odrywa tu duża rolę.

Nie rozumiem wg. jakiej teorii to liczysz ... :unsure:

Moja teoria jest prosta ... jeśli monitor "buforuje" skończoną ilość obrazów to zwiększanie odświeżania będzie skracało LAG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi