Skocz do zawartości
slawex1983

Pamięci Ddr2 2.1v Na Płycie 1.8v

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem płytę główną Gigabyte GA-MA790GP-DS4H http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/g...gp-ds4h_10.html oraz pamięci A-DATA Vitesta Extreme Edition. Problem w tym, że na stronie producenta mobo pisze, że obsługuje ona moduły DDR2 o napięciu 1.8V, a na kostkach, które kupiłem jest zakres od 2.1V do 2.3V. Brakuje mi jeszcze CPU, aby sprawdzić, czy płyta obsłuży takie moduły, więc postanowiłem poradzić się na forum.

Dołączona grafika

Edytowane przez slawex1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sloty są 1,8V, a napięcie zawsze można podnieść z biosu ;) 790GX to zdaje się najwyższy model chipsetu AMD w tej chwili, na pewno jest taka opcja :wink: Domyślnie pewnie odpalą na 1,8V 800 CL5, a potem przestawiasz ręcznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instrukcja płyty głównej rozwiewa wątpliwości:

DDR2 Voltage Control

Allows you to set memory voltage.

Normal Supplies the memory voltage as required. (Default)

+0.05V ~ +0.55V Increases memory voltage by 0.05V to 0.55V at 0.05V increment.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instrukcja płyty głównej rozwiewa wątpliwości:

Tak. O tym wiedziałem. Ciekawe, czy się uruchomi. Jest kilka wątpliwości:

1) pamięć,

2) zasilacz nie ma wtyczki ATX8pin, tylko 4. Podobno wystarczy 4.

3) jeżeli płyta ma stary bios, to procek, który chce kupić i tak nie zadziała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli komputer nie uruchomiłby się na tej pamięci, wtedy najlepszym wyjściem będzie zaopatrzyć się w kość 1,8V. Wystarczy nawet 256MB (parę groszy na allegro), byle wejść do biosu i podnieść napięcie. Na 4pin cpu sie uruchomi. Te złącza 8pin dla cpu to na wyrost i spuchliznę. W czasach Pentium 4 Prescott złącza 4 pin wystarczały, obecne procesory mało kiedy biorą więcej energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro płyta daje "+"0.55 czyli ja to widze tak : 1.8 + 0.55 = 2.35, więc w czym problem ? ;)

slawex1983, idź do kogoś kto ma ddr2 ew podejdź do jakiegoś sklepu i zapytaj czy maja na stanie coś lowendowego z ddr2, dobrze pogadaj, to na miejscu w sklepie odpalisz sobie pc, zwiększysz napięcie i wsio, za friko ew piffko :D

ew. zaopatrz sie w kingmaxy 1066 ;)

Edytowane przez FatAlbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A slyszal ktos z Was kiedys o "timings table" w SPD? Dzieki temu kazdy desktopowy ram DDR2, (nawet jak producent napisze na nim 8,3volt) bedzie działał z każdą desktopowa płytą głowną obslugujaca DDR2. 1.8V to standard JEDEC dla DDR2.

Specjalisci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A slyszal ktos z Was kiedys o "timings table" w SPD? Dzieki temu kazdy desktopowy ram DDR2, (nawet jak producent napisze na nim 8,3volt) bedzie działał z każdą desktopowa płytą głowną obslugujaca DDR2. 1.8V to standard JEDEC dla DDR2.

Trzeba tylko wziąć poprawkę na kilka płyt made by Intel ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupię procek, to się przekonamy. Myślę, że pamiątki nie pójdą na 1066 MHz bez podnoszenia napięcia. Co do SPD, to nie jest tak, że płyta odczyta domyślne timingi oraz taktowanie 1066 MHz nie zwiększając napięcia? Wtedy komp mi raczej nie ruszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest tak

Krótko i zwięźle. Dziękówka.

[edit]

Platforma skompletowana. Po uruchomieniu Orthosa wyskakują błędy. W miarę zwiększania napięcia na RAM jest ich coraz mniej. Przy 2.2V (nominalne napięcie zasilania) błędy nadal występują. Jedyne lekarstwo to obniżenie taktowania do 800 MHz.

[edit]

Włączenie EPP o dziwo rozwiązało problem. Pamięci śmigają na 1066 MHz.

Edytowane przez slawex1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi