Skocz do zawartości
ChomiK

Saphire Radeon 9100 128Mb za 499 - warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

tylko ponoc ten Ti4200 od creativa to lipa straszliwa 

(BTW rym ladny wyszedl co??? ;)

nie wiesz o czym piszesz mój drogi.

Jesli idzie o creative ti 4200 na agp x4 - to jedna z lepszych kart na GF 4 ti 4200 jest

tak karta to klon (a nawet nie klon - bo dokladnie to samo co) MSI 4200

Mam taka w domku - pamieci fajne 3,6 (kreca sie na 610 z radiatorkami), procek kreci sie na 300 (bo ma dokladnie taki sam radiator co 4600 od MSI)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no chyba nie warto zwłaszcza ze zdarazaja sie nawet wersje z 5ns czyli <span style="color:red;">[ciach!]</span>o straszne .Lepiej tego Creativa .Kurde juz wersja 64 mb tego radka jest lepsza niz ta 128 bo przynajmniej ma Samsungi 4ns a nie jakis shit 5 ns ale mozna tez trafic n a 4 i czasem 3.6 .No ale w tym wypadku lepiej juz tego Creativa brać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałeś pokolei R8500 Ti4400 R9700???? Nie? to siedź cicho.Mój egzemplarz wcale nie był zwalony ostatni właściciel cisnął z nim 11K w 3dmarku ale Z ATI to ciągle tak jest że problem goni problem i wkółko coś w grach jest zwalone. Ti4200 a radek to niebo a ziemia (pod względem supportu gierek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radeony 8500 / 9100 sux wiem co mówię bo miałem i to w dodatku Built By Ati.

herc 8500 - mam i nie narzekam. problemow brak. nie rozumiem o co chodzi tym ktorzy twierdza ze te karty sa do bani.

pytanie jak w temacie ... 

ogolnie ja bym koledze polecal to co komputronik sprzedaje jako herca 9100 64mb - full wypas za te cene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten kto mowi, ze nie mial nigdy problemow z R8500/9100 ten oklamuje nie tylko innych ale i samego siebie. Pewnie jak ustawicie radka po 100 topicach i 18 zmianach sterow to moze i smiga. Ale ja wlasnie to nazywam PROBLEMAMI R8500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten kto mowi, ze nie mial nigdy problemow z R8500/9100 ten oklamuje nie tylko innych ale i samego siebie. Pewnie jak ustawicie radka po 100 topicach i 18 zmianach sterow to moze i smiga. Ale ja wlasnie to nazywam PROBLEMAMI R8500.

mimo iz giercmanem nie jestem, to czasem (nawet dosc czesto) w rozne gierki pogrywam - zadnych problemow.

poza grami (instalacja, tv-out i wszystko inne) zadnych problemow.

r8500 mam od trzech miesiecy - zadnych problemow (chyba sie powtarzam :wink: ) - a na sporej ilosci gierek go testowalem. fakt ze jest to hercules chyba to tlumaczy.

natomiast mialem przez poprzednie 1.5 roku kilka nieprzyjemnosci z gf2mx200 i mx400 (ich usuwanie sporwadzalo sie do instalacji kolejnych detkow).

podsumowywujac - kaeres nie wiem do czego ty kompa uzywasz - ale przykro mi jesli masz jakies klopoty z jego uzytkowaniem. a jesli problemy radeonow znasz z opowiesci innych - to badz laskaw glosu nie zabierac - ok ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam ATI i mogę sobie pogrywać 1280/1024 w Duke Nukem 3D, a ty Kareas nie :P bo twój kochany Geforce 4 TI nie jest do końca zgodny z VESA. I szczerze mówiąc wolę starocia niż te nowe gnioty, co ciagną sprzedaż gł. przez reklamę super hiper grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to jest VESA ?

VESA - Video Electronics Standards Association

dawno temu, kiedy nie bylo jeszcze direct x'a, a standardowo grafika wystepowala tylko w trybie 13h (320x200x8), dzieki standardowi vesy mozna sie bylo cieszyc wysokimi rozdzielczosciami i kolorami > 256 w gierach. najpopularniejszy sterownik to uniVBE, a popularna giera ktora z tego korzysta to np warcraft II.

a dzis sam jestem dziadkiem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie mam problemów i nigdy nie pisalem postów na tweaku o jakich kolwiek problemach z moim radkiem .Kaeres ty juz poprostu jestes do tych kart uprzedzony .Ja nie wiem dlaczego kurde nazywasz problemami R8500/9100 .Ja testuje duzo gier i duzo gram we wszelakie gry i nigdy nie amilem zadnego problemu .Stery ciagle te same i ta sam winda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POSIADAM TEGO RADKA I NIEMAM ZADNYCH PROBLEMÓW WSZYSTKO JEST OK OBRAZ NA TV O NIBO LEPSZY NIZ NA JAKIEJ KOLWIEK KARCIE NV :D KRECI SIE GO BEZ PROBLEMOW POPROSTU JEST SUPER WYDAJNOŚĆ TA SAMA CO TI4200 A 200 STÓWKI W KIESZENI

POLECAM TE GRAFE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja cos teraz powiem jako stary nvidiowiec :wink:

w srode zmienilem gainwarda 3 ti 200 na to co mam w podpisie, zastanawialem sie na wersja 128Mb ale nie bierz szafira w tej wersji po 1) taktowanie 250/230 2) pamieci 5ns 8O , jezeli sie uparles na wersje 128Mb to wez PowerColora ma taktowanie 250/250 i pamieci 4ns Hynixa ale moim zdaniem nie oplaca sie dawac ponad 100pln za dodatkowe 64Mb pamieci :?

BTW

co do problemow to mysle ze Kaeres ma racje bo ja od razu mialem problem w IGI2 (jakies migajace biale pola) ale ten radek ktory mam jest szybszy od mojego starego gainwarda (gainward 7700 3dmarkow, szafir 8200 3dmarkow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol kurde 5ns jezu ales trafil .No to masz pecha.Ja gralem w IGI 2 i normlanie chodzi ,nie bylo zadnych bledów .Kurde a myslełem ze tylko wersje 128 mb maja 5 ns .A taktowanie to zaden kłopot wystarczy wykrecic pamieci lekko ida bez radaitorów na 270 .No kurde nie odbiegajmy od tematu jak chcesz to dołuz te 30 zeta i kup Creativa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol kurde 5ns jezu ales trafil .No to masz pecha.Ja gralem w IGI 2 i normlanie chodzi ,nie bylo zadnych bledów .Kurde a myslełem ze tylko wersje 128 mb maja 5 ns .A taktowanie to zaden kłopot wystarczy wykrecic pamieci lekko ida bez radaitorów na 270 .No kurde nie odbiegajmy od tematu jak chcesz to dołuz te 30 zeta i kup Creativa

:D przeczytaj jeszcze raz uwaznie moj topic :wink: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do problemow to mysle ze Kaeres ma racje bo ja od razu mialem problem w IGI2 (jakies migajace biale pola) ale ten radek ktory mam jest szybszy od mojego starego gainwarda (gainward 7700 3dmarkow, szafir 8200 3dmarkow)

reinstal windy wymagany - taka przesiadka nie jest bezbolesna.

w IGI2 nie gralem, ale np w neverwinter nights, kumplowi na R9000pro plywaly tekstury - a mi nie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reinstal windy wymagany - taka przesiadka nie jest bezbolesna.

w IGI2 nie gralem, ale np w neverwinter nights, kumplowi na R9000pro plywaly tekstury - a mi nie :D

myslisz ze nie robilem, od razu bez zastanowienia karta wlozona i format c: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRAMARZ, ide o zaklad, ze gdybym postawil przed Toba 2 monitory i na jednym mialbys obraz z ti4200 CREATIVE a na drugim ze swojego SAPPHIRE to ni ch*ja nie widzialbys roznicy. Jakis czas temu mialem GF2pro od LEADTEKA i zmienilem go na Radka 8500pro od HISA i roznica byla zajebista (zarowno w jakosci jak i w wydajnosci:), pozniej przesiadlem sie na HERCULES Radeon 8500LE 128mb (podobno HERCE slyna z jakosci obrazu:) a od jakiegos miesiaca smigam na CREATIVE GF4 TI4200 (zaje**scie sie kreci i to bez radiatorkow na pamiatkach) i roznicy w jakosci nie widze zadnej (w wydajnosci jest zaje**sta) chociaz mozesz mi wierzyc ze przygladalem sie uwaznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...