Skocz do zawartości
n30

Zamrażanie Pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym spróbować "naprawić" sobie jedną kostkę pamięci.

Na zagranicznym forum czytałem o zamrażaniu pamięci - niektórym osobą pomaga.

Chciałbym się dowiedzieć jak dokładnie je zabezpieczyć przed wilgocią.

Jedni piszą o smarowaniu wazeliną :lol:

Z tego co wiem, ale nie jestem pewien to wazelina przewodzi prąd, a może ciężko być ją zmyć z pamięci.

W co ją owinąć? Temperatura mrożenia będzie koło -24 stopnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, ja do zamrażalnika wsadziłem na noc radeona x300se po nieudanym flashu na x550, odtwarzacz mp3 iboxa którego pamięć nie działa od kiedy miałem go podłączonego podczas instalacji windows xp na kompie z prockiem pentium 2 i baterię od siemens c75 która trzyma bardzo krótko.

Rano pierwsze kroki skieruję do lodówki :-)

Jak przeprowadzać proces wygrzewania? Co robić? Jakie temperatury? Czym? Jak długo? Co możemy wygrzewać?

Edytowane przez SpectatorX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety mój Geil nie odżył, a szkoda.

Bałem się trochę o wilgoć, aby sobie jakiś v-modów w banku pamięci nie porobić, ale po wyciągnięciu kostki z zamrażalnika nie odpakowywałem jej z 2h. "Opakowanie" idealnie wchłonęło wilgoć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ku.. ja o tym nigdy nie słyszałem :-) Ciekawe czy mojego x300se po nieudanym flashu na x550 pobudzi. Idę owijać go w toilet paper :-)

Nie wiem co metoda z mrożeniem daje ale bez przesady ....... Radka nie ożywisz !, chyba nie sądzisz aby nagle zawartość bios'a w epromie wróciła od zimna, bez przesady ! nie wierzcie w cuda. Może coś w tym mrożeniu jest ale nie oczekujcie cudów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też w jakieś cuda przez lodówkę nie wieżę. A tak w ogóle na jakiej zasadzie naprawianie przez zimno miało by działać?

Moze zmienia sie struktura krzemu ;), ale raczej bym stawial na wplyw niskiej temp. na luty.

ps. WIERZE -> slownik ortograficzny by sie przydal. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze zmienia sie struktura krzemu ;), ale raczej bym stawial na wplyw niskiej temp. na luty.

Również obstawiam, że niska temp. może mieć jakiś wpływ na luty, choć tzw. zimne luty które nie łączą w praktyce traktuje się lutownicą a nie zimnem.

Również obstawiam, że niska temp. może mieć jakiś wpływ na luty, choć tzw. zimne luty które nie łączą w praktyce traktuje się lutownicą a nie zimnem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też w jakieś cuda przez lodówkę nie wierze. A tak w ogóle na jakiej zasadzie naprawianie przez zimno miało by działać?

A czemu nie mając nic do stracenia chociaż nie spróbować?

Na pclabie kilku osoba udało się ożywić kilka części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi