Skocz do zawartości
TwiN

NTFS-.FAT32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pewien problem. Otóz jest następująca sytuacja: musze zmienić system plików z NTFS na FAT32 na jednej partycji bez formatowania jej. Kiedyś słyszałem o jakimś progosie który potrafił to zrobić, niestety nie pamiętam nazwy.

Jesli był już jakiś podobny wątek to sory za zakladanie nowego, ale po pierwsze wyszukiwarka pod hasłem "ntfs" i "fat" nic nie znalazła, a pozatym nie mam czasu na głębsze przeszukiwanie forum ze względu na to, ze to nie moj dysk a musze go jutro zwrocic wlascicielowi.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przesadzaj partition magic nie sypie sie czesto, ani razu nie stracilem przez niego danych wystarczy robic partycje z głową i z umiarem....

Partition jest OK

Raz tylko przez własną głupotę straciłem dane z dysku - przy instalacji PM nie zaznaczyłem tych dosowych programów (nie kazałem instalować) i przy zmianie rozmiarów partycji program podziałał w windach, potem zresetował kompa i qpa .... Ale to wina instalacji PM - musiałem wybrać niestandardową i nie wiem czemu odznaczyłem narzędzia Dosowe (był to PM 6 chiba) od tamtego czasu nic złego PM mi nie wyrządził i uważam że jest to BAAARDZO pomocny program ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również go używam, i uważam, że jest bardzo porządny, jednak ostatnio, jak go używałem w celu wykrojenia kilku giga z e:/ i dodania ich do d:/ (zmieniałem drugi sys s 98 na XP), to nagle w połowie przestał odpowiadać- dysk pracował, ale program zamarzł.

Nic poważnego się nie stało, jeden film tylko przepdał- ale niesmak pozostaje, zwłaszcza, że kumpel miał dokładnie to samo. Używam dalej, ale z umiarem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Puffy, jesteśmy z jednego miasta.

Ale do rzeczy - plz o link do programu jw.

Jaka jest różnica między NTFS a FAT32, bo zakładałam nowy dusko - formatowałam go i XP zapytał czy taki czy FAT32, serwis kazali na FAT a ja nie wiem co i jak?

Chcę dodać miejsca z D: do C: delikatnie i najlepiej bez strat w danych - pomoże mi któryś (np. program) ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm wiesz co niedawno przekonwertowalem dysk na NTFS i żałuje.No niby bezpiecznie i ani razu scan disk nie marudzil itp ale jak wolno to chodzi.Mam 256Mb DDR ale w WinXP no to kiepsko wyglada jak robie na kilku programach na raz zreszta zapycha niezle pamiec.Czy jest jakis inny program do zmiany z NTFS na FAT oprócz PARTRITION?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi