Skocz do zawartości
kolesgit

Celeron 420 Warto Zmieniać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem, jestem szczęśliwym posiadaczem procesora celeron conroe model: 420, fabryczne jego taktowanie wynosi 1600mhz u mnie chodzi stabilnie na 3000mhz, interesuje mnie bardzo procesor Pentium D model 925 lub 930, który ma 4mb cache i posiada po 3000mhz na rdzeń, pytanie jest mianowicie takie czy opłaca mi się zmieniać?, nie stać mnie na żadne pentium dual core ani c2d, i będę bardzo wdzięczny jeśli mi jeszcze ktoś powie jaka jest różnica między modelem 925 a modelem 930 więc proszę was o pomoc, z góry dziękuje za przeczytanie tematu oraz udzielenie mi konkretnej odpowiedzi.

pozdrawiam wszystkich kolesgit :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie głośniej, cieplej i większe rachunki za prąd. Wydajność porównywalna ze wskazaniem na cielaka. Z resztą oceń sam.

925 vs 930

http://www.tomshardware.com/forum/207270-2...l-pentium-2x2mb

http://www.enter.pl/techno/archiwum.asp?id=3985

Jakaś tam wirtualizacja i opcja oszczędzania energii - eist

Jak wymieniać a tanio to na używane pentium dual ~100zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również odradzę kupno Pentiuma D - stara technologia, "puste" gigaherce, wysoka temperatura pracy...

Niestety, patrząc na alledrogo, ceny poszły do góry i ciężko dostać Dual Core'a za śmieszne pieniądze. Nawet taki Celeron E1200 kosztuje 157zł w agito... i w tym momencie tego proca najbardziej ci polecam, będzie lepszy (po podkręceniu) od każdego Pentiuma D.

Moment na zmianę proca wybrałeś nie najlepszy, niestabilna złotówka i chciwi sprzedawcy robią swoje. Osobiście poczekałbym jeszcze jakieś 2,3 tygodnie, jeśli wtedy nic się nie zmieni, to niestety dopiero w styczniu będzie opłacało się kupować sprzęt (okres świąteczny). Tyle ode mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi