Skocz do zawartości
Xfort

Kupno Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Kumplowi spalil sie komputer (jeszcze nie ustalilismy co konkretnie) ale ma zamiar kupic cos nowego/uzywanego... i moje pytnie brzmi:

jakie gry smigna na takim zestawie: http://www.allegro.pl/item473385212_zestaw...1gb_gf6100.html

i jak sie ma ta karta do radeona 9550 128MB?

i czy da sie zalatwic cos przyzwoitego w granicach 500zl?

a jezeli nie to co polecacie do 800zl? da sie cos wykombinoawc lepszego (do gier przedewszystkim) niz te proponowane zestawy?

Team grzecznościowy, dla kumpla.

Edytowane przez Xfort

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gf6100 jest jeszcze slabszy niz r9550 ;)

lepiej chyba by bylo kupic juz plyte na chipsecie AMD z zintegrowanym radeonem (podobno i pograc sie da) do tego jakis tani procek i troche ramu - ale konkretnych czesci/modeli nie podam bo na amd sie za bardzo nie znam ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obudowa, dyski, napedy monitor i klawiatura, myszka zostana, ale trzeba brac pod uwage ze to staryyyyy sprzet (no moze poza monitorem klawiatura i myszka) ;) Na poziomie radeona 9550... Oj zalezy jakie kto ma wymagania do gier, warto zeby jakies gry "polszly" na tym sprzecie, ale bedzie on wykorzystywany do gier typu kozacy2 i rozne total wary,,,

Edytowane przez Xfort

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!! Planuję kupno nowego kompa za ok. 2500 zł i mam na uwadze takie części:

Procesor- Intel Core 2 Duo 3,16 GHz BOX E8500 6M LGA-775 1333FSB

Pamięć- DDR2 3GB- 4GB, firma- ?

Karta graficzna- MSI GF8800GT 1GB DDR3 , PCI-E, HDTV/2xDVI, Over CLock Edition

Dysk twardy- nie mam nic na oku ale 500GB...

Płyta głowna- też się nie orientuję

Taki zestaw byłby wystarczający do gier na ok. 2 lata? Jak uważacie? Proszę o rady. Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki zestaw byłby wystarczający do gier na ok. 2 lata? Jak uważacie? Proszę o rady. Z góry dziękuję.

Xfort po 1:

800zl - wybij sobie z glowy komputer do gier za te cene. Ale nie malujmy tego tak negatywnie...

Ja za 800zl kupilem Le-1200, 2gb ram, 7300gt z ddr3, hdd 160gb, obudowe, feel400, i dvd-rw

pograc w pes 2008 sie dalo w medium 1024x768

Za 800zl mozesz kupic komputer do domu, ale bedzie mial on mozliwosci dalszej rozbudowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 1000 da sie zloyc przyjemnego kompa do gier, o ile ktos nie zamierza grac w 1680x1050 w Crysis :)

Celek e1200 165

Plyta Gigabyte g31 145

Ram 2gb 800 79

DVD-rw Pionieer 89

HDD Samsung f1 175

Zasiloacz Modecom mc-350 105

Grafika ATI HD4650 235

Obudowa chyba sie nie spalila, wiec szkoda marnowac grosz na nowe blachy :)

W sumie <1000

Naped DVD-RW jesli mu ocalal mozna wywalic z tego konfigu i oszczedzic. Dysk tez mozna podpiaca ATA, coprawda odbije sie to na wydajnosci bo SATA II to jednak sie czuje, ale ujecie tych dwoch kompnentow redukuje cene o ok. 250zl :) Tylko nalezy pamietac ze mozna podpiac tylko dwa urzadzenia ATA, A i plyta ma zintegrowana grafike, przecietna jak na integry(x3100), do serfowania po necie i ogladania filmow sie nada. A nawet w jakies gierki sprzed dwoch lat da sie pograc. Ale przy napietym budgecie moze sie przydac ujmujac jeden wydatek z tych koniecznycznych by komputer wogole dzialal, i mozna miec dzialajacego kompa za 500zl.

Fajny kompik, do strategi jak znalazl, a nawet w gry akcji da sie pograc :) Najslabszy w tym zestawie jest procek, ale to za jakis czas mozna zdecydowanym ruchem zmienic i strzelic cos porzadniejszego. Plyta mimo ze tania lyknie wsyzstkie procki intela dostepne na rynku, poki i7 sie nie pokaze :) Chociarz tych topowych raczej nikt by tu nie probowal wkladac. Ale do tych zastosowan prosty dwuerdzeniiowiec, chocby celek powinien wystarczyc. Mam i nie narzekam :)

Edytowane przez marioking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E8400

HD4850

P5Q Pro

A-data 2x2GB EE 800MHz CL4

WD 640GB AAKS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem przekonany do tych części. A te co ja wymieniłem? Co o nich sądzicie?

Masz lepiej i wydajniej niz w twoim zestawie...

a co do twojego zestawu

E8500 lepiej wziac E8400 po co przeplacac

88GT duzo duzo wydajniej HD4850

reszty zestawu nie podales wiec nie ma co komentowac, a a jak jest fanboyem NV to nawet sie nie przyznawaj tylko bierz HD4850 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz lepiej i wydajniej niz w twoim zestawie...

a co do twojego zestawu

E8500 lepiej wziac E8400 po co przeplacac

88GT duzo duzo wydajniej HD4850

reszty zestawu nie podales wiec nie ma co komentowac, a a jak jest fanboyem NV to nawet sie nie przyznawaj tylko bierz HD4850 :wink:

Nie podałem bo zbieram różne informacje, więc jaką płytę główną, pamięć i dysk twardy mi polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, troche niewdziecznie, ale czy ktos moze podac jakis sklep komputerowy we wroclawiu... Bo ten kumpel mowi chcial by w arescie, ale jezeli polecicie cos innego to sie zobaczy... Zlozyl by ktos jakis zestaw z wroclawskich sklepow za to nieszczesne 800zl? bez napedow, ale prawdopodobnie obudowa musi byc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, troche niewdziecznie, ale czy ktos moze podac jakis sklep komputerowy we wroclawiu... Bo ten kumpel mowi chcial by w arescie, ale jezeli polecicie cos innego to sie zobaczy... Zlozyl by ktos jakis zestaw z wroclawskich sklepow za to nieszczesne 800zl? bez napedow, ale prawdopodobnie obudowa musi byc

Przecierz ci podalem konfig. Jak odejmiesz dvd i HDD masz 730zl + buda w sumie bez znaczenia jakas nowa napewno do 70zl sie znajdzie. A na dobra sprawe cudow tu nie zdzialasz wydrukuj/zapisz sobie na karteczce celereon e1200, plyta matx g31, 2gb ddr2-800mhz cl5, ati hd4650, jakas buda i w droge obejsc sklepy we wrocku niech ci to przekalkuja, ktory tanszy i zamawiac. Przy tych komopnetach marki nic nie zmieniaja. JEdynie doplinowalbym zasilacza i kupil Modecoma mc-350, tylko nie modecom feela, a w sklepie raczej nic innego nie znajdziesz przyzwoitego <100zl oprocz tego mc-350.

Ale tak na oko ceny w tym arescie sa spoko i w zwyklym sklepie raczej lepiej nie bedzie.

Edytowane przez marioking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CYTAT(smoq87 @ 7 XI 2008, 23:14)

za 999zł sprzedam coś takiego

Boze jak mozna miec taki burdel w obudowe i jeszcze zdjecia tego pokazywac :blink: Nie ma to jak dbanie o sprzet :lol2:

Edytowane przez stinkycs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja coś złożę - z ESC.pl :

Procesor : Intel Celeron Dual Core E1200 - 159 zł

Mobo : MSI P31 Neo-F v2 - 190 zł

RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 80 zł

Grafika : Palit Radeon HD4650 512MB - 239 zł

Zasilacz : Modecom MC-350ATX 2.0 - 99 zł

Obudowa : Tacens Prior / Asus TA-... - 99 zł

RAZEM : 866 zł

Ew. mobo na Gigabyte EP31-DS3L.