Skocz do zawartości
J.Piotr

Karta Graf Radeon Vs Gf? Agp X4 I Zasiłka?

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie... czy zasilacz MODECOM 300Watt pociągnie karte HD3450 na agp x4 http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,59750/

reszta sprzętu:

płyta główna ASROCK K7VT2, 640mb DDR1, 1cd-rom, 1 dvd-rom, 2 karty sieciowe, dysk HDD 40gb

a jeżeli ta karta jest słaba/kiepska w cena/jakość (150zł bo do tylu mnie intersuje) to jaką kartę radzicie pod ten zailacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz to "prawdziwy" MODECOM czy MODECOM FEEL?

Jaki masz procesor?

Do mnie ten Radeon jakoś nie przemawia... pamięci DDR2 i do tego 64bit -> może lepiej poszukać jakiegoś Radeona 9800PRO lub GF 6600GT/7300GT (pamięci DDR3!), na Allegro te karty chodzą po 80-150 zł

Aha, polecam ten temat

Edytowane przez Chemik4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwydajniejsze to będzie 7600GS DDR3 ale problem może być z ceną , 150 zł może dziś nie wystarczyć .

Drugie jeżeli chodzi o wydajność 7300GT DDR3 , potem 6600GT/9800Pro , za nim 9700Pro/9500Pro .

Do 7600GS/7300GT trzeba Athlona XP @ 2,2 Ghz , do 6600GT 1,8 Ghz , do 9700 1,6 Ghz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomyłka brat mi źle podał CODEGEN 350W athlon 1.6ghz kupowanie karty graf przez alegro odpada:/ pierwszą dostałem uszkodzoną i wystąpie o zwrot pieniędzy i ją odeśle, a komputronik mam niedaleko interesują mnie sklepy z kartami graf z LESZNA (Wielkopolskie 100km od Poznania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Radeon 9700Pro będzie na styk , GF6600GT będzie lekko hamowane przez CPU .

7300GT i wyżej nie opłaca się brać chyba że pogoni tego AXP @ 2-2,2 Ghz , w co wątpię .

Te 150 zł to fundusze jedyne czy tylko na kartę ??

Bo czeka go wymiana zasilacza na markowy i w tym przypadku nie obejdzie się bez allegro lub komisu komputerowego - do starego sprzętu były dobre zasilacze z mocną linią +5 V , te co są obecnie w sklepach mają mocne linie + 12 V , +3,3 V i + 5V już są słabsze .

Modecom ( Feel III minimum ) , Fortron albo Delta wystarczą .

W normalnych sklepach jest tylko GF 6600 ale w kosmicznych cenach ( 140+ zł ) .

Może się okazać że po kupnie zasilacza starczy kasy na 9500Pro / 9700Pro .

R9500Pro za 60 zł od SS

Z 9700/9800 w cenach poniżej 100 zł nie ma nic ciekawego , same 9800XXL od Mediona .

Dopiero za 120 zł jest ciekawy R9800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Codegenowi bliżej do bomby z opóźnionym zapłonem niż do zasilacza, wymień go zanim wybuchnie i pociągnie kompa ze sobą do grobu.

Athlon XP 1,6 GHz (2000+) wystarczy do Radeona 9800PRO (na takim sprzęcie uruchomiłem UT3 - 800x600 i niskie detale, ~30 fps), jak pisali wyżej do GF 6600GT/7300GT będzie już nieco za wolny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem radeon 9800XXL(PRO) Mediona i byl uszkodzony (zamierzam odeslac i otrzymac zwrot pieniedzy) a po zainstalowaniu go zamiast GF 2 MX 400 niewidziałem ŻADNEJ RÓŻNICY W GRACH!!!! a objawem uszkodzenia były czarne kropki w grach 3D, dziwny hałas z coolera i takie dziwne długie kreski odchodzące od postaci np. jeżeli z białego miecza to ta kreska była bardzo długa do ziemi i w kolorze tym samym co miecz. więc jakiego radeona warto kupic? w sensie której firmy pożyje najdłużej

Dzięki z góry i pozdrawiam :)

Edytowane przez J.Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ J.Piotr

2 posty wyżej masz dwie karty polecane przez mnie ( 9500Pro i 9800 ) .

Co do firm - to dobre są Sapphire , His , Gigabyte , Asus ,GECUBE, MSI zwykłe oraz ATi ( też produkowali karty , nie tylko GPU )

Wystrzegaj się za to MSI-Medion ( w opisie aukcji pisze że to karta wyprodukowane przez MSI dla Mediona ) - np. 9800XXL , 9600Pro na chipie z 9500 ( przy R9600 w opisie aukcji powinien być chip RV350 , jak jest R300 to jest to szajs Mediona ) .

Uwazaj też na 9800SE , jak w opisie aukcji nie ma nic na temat odblokowania potoków to zapytaj się sprzedającego , jak tego nie wie to olej aukcję , a jak potwierdzi lub w opisie aukcji będzie informacja o odblokowaniu potoków to warto taką kartę brać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@J. Piotr

Zmień zasilacz jak najszybciej. Nie lubię, gdy ktoś, kto się nie zna i tak twierdzi, pyta ludzi, którzy się znają i są pewni w swoim stwierdzeniu, a potem mówi, że wie lepiej - i za cholerę nie da się przekonać. Mów do słupa - słup jak d... ?

Na Allegro można wyrwać 300-350W Fortrony za grosze - ja jednego wyrwałem (FSP ATX-300GT) za 13 zł. To jest nic w porównaniu z bezpieczeństwem komputera.

Gdy ten Codegen pociągnie za sobą Twoje części (np. płytę główną, procesor, kartę itp.) - może wszystko razem, to wtedy przyznasz nam rację.

Bierz : http://www.allegro.pl/item470789169_fortro...ss_wroclaw.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi