Skocz do zawartości
Krzysiu1983

Nowy Komp = Zero Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie,

polegając na forum złożyłem sobie nowego kompa :)

E7200 + cooler Pentagram Karakorum, MSI P45 NEO2, 4 GB (2x2 GB A-Data Extreme Edition), Palit Radeon HD 4850, Samsung F1 250 GB no i z braku kasy - ModeCom Feel III 500 W

Podczas grania w: Assasin Creed i Brothers in Arms: Hell's Highway po max 5 minutach zwiecha... najpierw odzywał się VPU Recover (i po ok 30 sekundach gra wstawała - ale po 5 minutach znowu to samo). Po wyłączeniu VPU - zwiecha i tylko restart systemu ... generalnie 3-5 minut grania....

1. Komp ma dobrą wentylacje - temperatury procka w grze nie dochodzą do 45 C

2. Grafa podłączona zarówno na standardowym zasilaniu pod zasilacz (kabel prosto z zasiłki) jak i po podłączeniu przejsciówki z dwoch tradycyjnych - nic nie daje - wiesza się

3. podczas uzywania kompa w necie itd - brak zwiech...

Czy wtopiłem z zasiłką ? Możliwe ze jakis trafny model ??? Albo po prostu grafa walnięta ? ale chyba nawet 1 minuty nie powinna chodzic w grze ...

Wentylator na grafie chodzi - sprawdzałem "organoleptycznie" - nie wazne czy na auto czy ustawione aby chodził na maxa zawsze

Moze jakies pomysły ? Mam kompa od dwoch dni wiec moge udac się do sklepu (swoją drogą ESC) - myslicie ze mogą go jakos szybko przetestowac i skapnac sie co jest nie tak :) ? Wolny weekend a ja grac nie mogę

Help !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Feel... juz lepiej bylo kupic cos co ma mniej mocy ale za to jakis solidny model...

feel... do slabszych kompow sie jakos nadaje... ale do Twojego bal bym sie troche i stawiam ze zwiechy to wina zasilacza na 90%

najlepiej pozycz od jakiegos kumpla jakis mocny zasilacz dobrej firmy i sprawdz (o ile ktos ma cos wiecej niz feela;) )

jak na lepszej zasilce bedzie to samo to sie pomysli dalej

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalnie na Twoje potrzeby zarejestrowałem się na forum, by odpowiedzieć Ci na pytanie...

Ale kurde, jak Ci by tu powiedzieć... Próbowałeś zaoszczędzić na "wątrobie" kompa... :blink: Masz szczęście, że są jeszcze tolerancyjni ludzie na tym forum :unsure: I próbują Ci pomóc... B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm ... tak myslalem :(

ale odziwo - po podmiance kabli zasilających i postawieniu grafy na jednej nitce - działa ponad godzine w jednej grze - zero zwiechy ... no ale testuje dalej - a zasilke wymienie - mam nadzieje ze nie pozniej niz za miesiąc...

a ten VPU Recover - rozumiem ze off nie robi problemu (bo to raczej mało istotna rzecz w kompie) ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku z którym miałem do czynienia, pomogła aktualizacja biosu płyty głównej.

a ten VPU Recover - rozumiem ze off nie robi problemu (bo to raczej mało istotna rzecz w kompie) ???

Już poznałeś tę funkcję:

Off - w przypadku problemów zwiecha lub reset komputera;

On - resetuje się karta graficzna a komputer działa dalej.

Jednak lepiej jak jest "on".

Są sporadyczne przypadki, że "off" powoduje stabilną pracę komputera.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm - coraz bardziej sie wkurzam... grałem od rana ok 4 godzin - i nic - zero zwiechy...

komp zostawiony na ok godzine ... włączony ale tylko net (sciaganie) . Odpalam Brother's in Arms:

1. zwiecha po minucie

2. artefakty

dzisiaj wieczorem bede mial miernik wiec zaczne od napięc - tutaj moje pytanie - jaki margines błędu ? rozumiem ze 12 V jest odpowiedzialne za grafe czy sie myle ???

denerwuje mnie ze komp moze chodzic 4 godziny na full i nic a potem po przerwie zwiecha za zwiechą ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc sprawdzone miernikiem:

wszystko w normie - powinno być 12 V a jest 12.09 - 12.15 V - więc chyba ok ? No chyba ze zasiłka ma problem i nie tylko napięcie wchodzi w grę ... może są skoki którychnie wykrywa miernik ? bo grafa jak mniemam musi być czuła ...

Poza tym może problem lezy w grze ? Bo Battllefield chodzi idealnie, Wolf ET też... tylko Brothers in Arms szwankuje ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc sprawdzone miernikiem:

wszystko w normie - powinno być 12 V a jest 12.09 - 12.15 V - więc chyba ok ? No chyba ze zasiłka ma problem i nie tylko napięcie wchodzi w grę ... może są skoki którychnie wykrywa miernik ? bo grafa jak mniemam musi być czuła ...

Poza tym może problem lezy w grze ? Bo Battllefield chodzi idealnie, Wolf ET też... tylko Brothers in Arms szwankuje ...

Dla dodatnich napięć +/- 5% wartości

Dla minusowych napięć +/- 10 % wartości

http://zenfist.pl/pelen.php?id=40

W połowie strony masz spec ATX12V v2.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety muszę znowu się poradzić bo juz nie wiem o co chodzi...

Komp znowu ma zwiechy podczas obiążenia albo np po 1,5 h na necie... następuje zwiecha i po wyłączeniu kompa dziwi mnie ze jest zasilanie - mam głośniki pod USB i cały czas się świecą ... musze zrobic restart i zamknąc metodą <zamknij system>

podczas gier mam albo zacinke albo czarny obraz ... potem są problemy z odpaleniem kompa bo komp chodzi ale nie załącza sie monitor ... co dziwne zarzuciłem tradycyjny chdkdsk - i na drugim poziomie wywala mi że CHKDSK cannot continue in read-only mode ... czy coś z HDD nie tak ? czy to możliwe zeby dysk nawalal i mam restarty ?

Poza tym po odpaleniu kompa rozdziałka zawsze pozostaje mi z zawieszonej gry ... więc podejrzewam ze cos z grafą (ATI 4850 z najnowszymi sterami od Palita z www)

jakie programy najlepiej zapuscic aby zrobic testa kompa ? Sorki ale tyle tego jest ze zwracam się do specjalistów.

Jeszcze raz dzieki za pomoc

Pozdro !!!

ps. sprzęt nie kręcony i mam XP 64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas grania - Assasin Creed, FC2 ... i napięcia nie skakały wbrew moim oczekiwaniom ... po restarcie natomiast szalały (ok 30% odchylen).

Zaraz wrzuce raport z błędów moze cos z tego da się odczytać ... - bo cos mi tu nie gra ... poza tym artefakty mi sie pojawiły ze 2 razy ... więc czy to napewno zasiłka ?

przesyłam zrzuty błędów - o co biega ??? to są dwa najczęstsze po restarcie....

jeszcze jedno pytanie - zacze od reinstalki systemu - tylko co wgrac ? bo z XP 64 są małe problemu (np z WIFI) ... warto wrzucic Viste ? czy zostac przy XP 64 ???

error_1.bmp

error_2.bmp

Edytowane przez Krzysiu1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze błędy które wyskakują spowodowane są kiepską zasiłką ??? Bo chwilowo brakuje mi kasy więc chcę byc w miare pewny :)

Fakt - bez obciązenia komp chodzi ... trzyma temperatury ...

moze macie jakies typy do 200 PLN zebym nie wtopił znowu ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorrki ale jeszcze jedno pytanie - wiem ze pewnie banalne .... czy od zasiłki mogą pojawić się artefakty ? zmieniłem cały system, postawiłem wszystko raz jeszcze i komp jak dotej pory tylko raz się powiesił ... więc nie jest źle ... ale za to mam atrefakty w grach ... czy możliwe jest ze wiesza mi sie grafa od dennej zasiłki ?

Drugie pytanie: zasiłka firmy RASURBO GAMIX (model 550 W) - jak się sprawdza ? Plus - wiem ze jest cichy ... ale nie znalazłem o nim dużo opinii....

Dzięki wszystkim za pomoc !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/index.php?act=Searc...lite=%2BRASURBO

Szczególną uwagę zwróć na posty Zenfist BENITO svende kater YogiCK

Myślę, że radek po kuracji obecnym "zasilaczem" może wariować albo już sie nadpsuł - nie żebym chciał chciał cię zdołować :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no własnie - opinie są bardzo mieszane... ale jak są i negatywne w dużej mierze to może nie warto ...

co do grafy - mam nadzieje ze nie padła - jak coś wszystko z jednego sklepu więc chyba nie bedzie problemu - jak zasiłka "kopneła" grafe to gwarancja to chyba obejmuje .... cóz - czekam do wypłaty i kupi się coś nowego :)

Raz jeszcze dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi