neomagnet Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Hey Rozglądam się za nową płytą główną do kompa, mimo iż mój abit dzielnie się trzyma to w przyszłości nie będę mógł wsadzić do niego Phenoma. Znalazłem to mobo i wygląda ciekawie, tylko nigdzie nie ma żadnego testu tej płyty. Czy może ktoś ją posiada albo miał z nią styczność? Chciałbym wiedzieć jakie mniej więcej ma możliwości OC. Aha, jakby ktoś chciał wyjechać żebym kupił Asrock`a: Nie zrobie tego! Już kilka razy przejechałem się na tej firmie i z doświadczenia wiem że z tymi płytami nigdy nie wiadomo jak długą podziałają. I szczerze mówiąc nie mam za grosz zaufania do marnych tekstów że to całkiem nowa jakość. Płyta może i dobra, pytanie jak długo. Więc wracając do tematu, ie ktoś coś o Asusie M3A78?? Bardzo mnie ta płyta ciekawi i wygląda bardzo porządnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 O jaki konkretnie model Ci chodzi? Bo jest wersja Pro,T,CM,EH... Płyta na sb700 więc będzie dobrze! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Dokładnie o ten jaki napisałem czyli M3A78, bez żadnej końcówki. http://www.agito.pl/socket-940-am2/asus-m3...865.337121.html Wolałbym jednak usłyszeć jakieś opinie na jej temat przed zakupem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) Witam, chciałem się podłączyć do tematu o wyborze mobo. Poszukałem troszkę i znalazłem: GA-MA78G-DS3H to chyba mój faworyt wraz z asusem M3A-H/HDMI http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mother...?ProductID=2800 GA-MA78GPM-DS2H też w sumie wydaje się być najlepsza, najlepiej wykonana itp.. ale czy warto dopłacić do niej ?? http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mother...?ProductID=2859 M3A78 PRO http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&...amp;modelmenu=1 M3A-H/HDMI http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&...amp;modelmenu=1 1.Czym różnią się od siebie te 2 asusy ?? Pierwszy obsługuje procki do 140W, a drugi AM2+ 2.Która z tych mobo będzie najlepsza ?, Zależy mi głównie na kompatybilności z przyszłymi prockami, jak i stabilności Edytowane 11 Listopada 2008 przez pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 M3A78 Pro byłby lepszy bo jest na SB700, czyli obsłuży (a przynajmniej powinien) Deneby. W dalszym ciągu nie znalazłem żadnych testów :/ I w związku z tym miałbym pytanie do kogoś obeznanego, czy mógłby ściągnąć bios do tego asusa i jakby dało radę napisać jakie napięcia można zmieniać i w jakim zakresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) Wszystkie wymienione płytki są na Sb700, a za GA-MA78G-DS3H przemawia duża ilość PCI-E. A za GA-MA78GPM-DS2Hzintegrowany ram. A pomiędzy płytkami Asusa ja nie widzę różnicy. Edytowane 11 Listopada 2008 przez pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Rzeczywiście są na SB700.... nawet nie spojrzałem, sądziłem ze są jeszcze na starym SB600. Więc wybór się poszerzył.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Tylko że żadna z płytek niema nic co by definitywnie przemawiało za nią :/, Dlatego potrzebują pomocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) M3A78 PRO http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&...amp;modelmenu=1 M3A-H/HDMI http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&...amp;modelmenu=1 1.Czym różnią się od siebie te 2 asusy ?? Pierwszy obsługuje procki do 140W, a drugi AM2+ 2.Która z tych mobo będzie najlepsza ?, Zależy mi głównie na kompatybilności z przyszłymi prockami, jak i stabilności Prawie cała seria M3A i M3N oparta o AMD780G i GF8200/8300 nie ma regulacji jakichkolwiek timingów pamięci, więc oc Athlonów w dużej mierze zależy od zastosowanych pamięci. Jak mają "słabe" SPD, to nawet przez 270 będzie problem się przebić (miałem taki właśnie problem z M3N-H/HDMI). Wyjątkiem są M3A78 PRO i jeszcze któryś model (nie pamiętam w tej chwili - na pewno nie M3N78 PRO) - timingi już są, ale w tych pieniądzach można już kupić mobo na 790GX/SB750 (MSI KA790GX lub Biostar TA790GX A2+ od svende). Edytowane 11 Listopada 2008 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 a druga to pewnie tytułowa płyta. Otworzyłem bios do niej i były tam jakieś timingi (i to nie mało), ale nie orientuję się w tych programach do edycji biosów i nie wiem za bardzo na co tam patrzeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Timingi faktycznie ma - regulowane osobno dla każdego kanału. Ale albo jestem ślepy albo nie ma regulacji napięcia pamięci (jest opcja "Memory Over Voltage", ale nic przy niej nie można zmieniać). Najlepiej obejrzeć instrukcję, może to coś pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 W instrukcji znalazłem info że napięcie na pamięci można podnieść maxymalnie do 2,24V, czyli nie jest tak najgorzej. Na proca można dać do 150mv ponad nominalne napięcie, też źle nie jest. Chyba się skuszę na tą płytę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Jeśli chodzi o asusa i przyszłe phenomy to: http://www.in4.pl/komentarze_ASUS_-_Lista_...3_...,17422.htm może się przyda :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AeroMikie Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Osobiście bym się wstrzymał do wypuszczenia Denebów ... do tego czasu KN9 i A64X2 to wystarczający zestaw, nie ma co ulegać "magii liczb". Zawsze Deneb i Nehalem wymuszą obniżkę cen i wtedy będzie można rozważyć zakup , a do tego czasu OC X2 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 W instrukcji znalazłem info że napięcie na pamięci można podnieść maxymalnie do 2,24V, czyli nie jest tak najgorzej. Na proca można dać do 150mv ponad nominalne napięcie, też źle nie jest. Chyba się skuszę na tą płytę. Jak chcesz, ale ja bym się wstrzymał, jeśli obecna płyta jest ok, a Phenoma nie planujesz kupować na dniach. Za miesiąc-dwa powinny się pojawić płyty na 780G+SB750 (ECS już swoją zaprezentował), a w okolicach lutego powinien wyjść MCP85 od NV z ACC - także sytuacja na rynku płyt <300zł na pewno ulegnie znacznej zmianie już niedługo - pewnie przed premierą tańszych 45nm K10 (Propus, Heka, Rana). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) Jeśli chodzi o asusa i przyszłe phenomy to: http://www.in4.pl/komentarze_ASUS_-_Lista_...3_...,17422.htm może się przyda :razz: Czy Asus M3A-H/HDMI będzie kompatybilny?? niema go tam bezpośrednio wyszczególnionego :/ A sie chyba najciekawszy wydaje. A co powiecie o tych płytkach gigabyte ? A ten Biostar TA790GX A2+ będzie lepszym wyjściem ?? Poza tym nie chce żadnego ECSa, ani nic na układzie nVidia Edytowane 12 Listopada 2008 przez pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 No w sumie to chyba macie rację. Na tym Abicie moge puścić X2 na 3,3GHz na def V, ale jakoś nie portrzebuję narazie więcej mocy więc athlon śmiga na 1GHz (CnQ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) Czy Asus M3A-H/HDMI będzie kompatybilny?? niema go tam bezpośrednio wyszczególnionego :/ A sie chyba najciekawszy wydaje.A nie przypadkiem M3A78 PRO ;)? A co powiecie o tych płytkach gigabyte ?Gigabyte jest ok, ale bywają problemy z pamięciami (dotyczy głównie Geili i Patriotów). A ten Biostar TA790GX A2+ będzie lepszym wyjściem ??No raczej do 300-320zł nic lepszego nie kupisz. U mnie działa nawet dzielnik 1066 przy 4x1GB, choć wg AMD nie powinien :D. Poza tym nie chce żadnego ECSa, ani nic na układzie nVidiaHmm, chodziło mi o to, że skoro ECS wypuścił płytę, to pewnie inni producenci też niedługo to zrobią :rolleyes: . Edytowane 12 Listopada 2008 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) Jeżeli się mi uda zdobyć biostarka to chyba jego wezmę, a jeśli się nie uda to hmmm Rozumiem że oba Asus M3A-H/HDMI i Pro będą kompatybilne z debenami Asus M3A-H/HDMI jest o 60zł tańszy od Pro, W sumie niedużo ale zawsze, W sumie to co dostaje dopłacając 60zł? GA-MA78G-DS3H - ma dużo złącz PCI-E w sumie może się przydać bo to płytka na dłużej. GA-MA78GPM-DS2H -ma zintegrowaną pamięć grafiki, w sumie może się przydać Edytowane 12 Listopada 2008 przez pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 A na kij Ci dużo złącz PCI-E?? jedno na grafe a reszta?? Duzo dźwiękówek dobrych nadal korzysta z PCI, wifi i tp można podłączyć przez USB, więc złącz Ci powinno wystarczyć tak czy tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AeroMikie Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Osobiście jak miałbym wybrać Phenoma to wolałbym RAID 0 zainwestować .. na 2 rdzeniach daje się odczuć wolny odczyt z dysku... a co dopiero na 4... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 No to kupiłem tą płytę. W sumie to chciałem poczekać ale zostałem pośrednio zmuszony do tego. Pierwsze wrażenie: Super płyta, ale wyposażenie zubożone do granic możliwości, aczkolwiek wszystko to co jest potrzebne zostało do pudełka włożone. Kolejna sprawa, świetny kodek dźwięku (jakiś VIA HD), gra bardzo dobrze, znacznie lepiej niż realtek na KN9 czy GB 790X-DS4. OC jeszcze nie sprawdzałem, ale pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Postaram się napisać coś więcej jak ją dokładnie przetestuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 Ostatnio oglądałem BIOSy paru tańszych płyt z rodziny M3A78 i M3N78 - wygląda na to (przynajmniej od strony zawartości setup'u), że Asus wreszcie do roboty - widać postęp w stosunku do budżetówek z początku serii. Jeśli to kogoś interesuje: Modele z EM na końcu mają możliwość zapisania profili BIOS. Żadna płyta nie oferuje zmiany Command Rate. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zrobiłem testy i powiem tak: Jest całkiem OK. Dobiłem to 3,4GHz tak jak na Abicie i dalej nie dało rady, więc to chyba już koniec procka. Bios przejrzysty i łatwo wszystko znaleźć, OC jak to u Asusa nie najgorsze, aczkolwiek napięciu na CPU mogłyby być przynajmniej +250mV, bo do harcorowego podkręcania 150 to zdecydowanie za mało. Radiator na SB700 bardzo malutki, aż się wystraszyłem na początku, ale nie potrzebnie, po długiej pracy jest zaledwie letni, NB tak samo, ledwie letni, choć radiator już większy. Sekcja zasilania widocznie również w połączeniu z Athlonem nie potrzebuje dodatkowego chłodzenia bo też się nie nagrzewa za bardzo. Ogólnie płytka bardzo fajna, ja jutro będę miał czas to sprawdzę ile max HTT wyciśnie. Jak narazie różnic względem Abita nie odczuwam, (no może system trochę szybciej startuje), ale ta mobo ma już przynajmniej obsługę phenomów i am3, więc w razie czego nie będzie problemu ze zmianą. Myślę, że nie warto robić testów wydajności w porównaniu do Abita, choć mam taką możliwość. Aha i mam takie pytanie, pewnie głupie ale co tam. Ta mobo może pracować z wyższym HT, tylko czy procesor może? Chodzi o Athlona, bo phenom to wiadomo, nie wiem czy mogę zapodać HT rzędu 1300MHz i więcej, bo podczas OC to już odruchowo przestawiłem mnożnik HT na x3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zakupiłem tą płytę pod Athlona 64 X2 6000 125W i w biosie automatyczne napięcie pokazuje 1,4 a powinno 1,35 i nie można go zmniejszyć. Jeszcze jeden problem,przy wykonywaniu różnych czynności (przeglądanie stron) wydobywa się jakiś dziwny dźwięk z okolic procesora co to może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zakupiłem tą płytę pod Athlona 64 X2 6000 125W i w biosie automatyczne napięcie pokazuje 1,4 a powinno 1,35 i nie można go zmniejszyć. Jeszcze jeden problem,przy wykonywaniu różnych czynności (przeglądanie stron) wydobywa się jakiś dziwny dźwięk z okolic procesora co to może być? Byś może właśnie takie powinno być napięcie tego procesora. To zapewne Windsor skoro ma TDP 125W, więc wcale bym się nie zdziwił jakby miał te 1,4V. A te piski to pewnie cewki. U mnie coś tam piszczy przy zmienianiu czegokolwiek w biosie, podczas normalnej pracy jeszcze nie usłyszałem nawet minimalnego pisnięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryek Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Hey Rozglądam się za nową płytą główną do kompa, mimo iż mój abit dzielnie się trzyma to w przyszłości nie będę mógł wsadzić do niego Phenoma. Znalazłem to mobo i wygląda ciekawie, tylko nigdzie nie ma żadnego testu tej płyty. Czy może ktoś ją posiada albo miał z nią styczność? Chciałbym wiedzieć jakie mniej więcej ma możliwości OC. Aha, jakby ktoś chciał wyjechać żebym kupił Asrock`a: Nie zrobie tego! Już kilka razy przejechałem się na tej firmie i z doświadczenia wiem że z tymi płytami nigdy nie wiadomo jak długą podziałają. I szczerze mówiąc nie mam za grosz zaufania do marnych tekstów że to całkiem nowa jakość. Płyta może i dobra, pytanie jak długo. Więc wracając do tematu, ie ktoś coś o Asusie M3A78?? Bardzo mnie ta płyta ciekawi i wygląda bardzo porządnie. Płyta do bani. Nie polecam. Piszczące cewki - aż uszy puchną - przy znacznym obciążeniu dysku twardego. Asus to już prawie Asrock - jakość podła, serwis jeszcze podlejszy - reklamowałem to odesłali że tak ma być - żenada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Eee tam, ja ją już mam i nie narzekam. U mnie cewki nie piszczą, no może minimalnie po ostrym OC, ale nie przy obciążeniu dysku.... A ASRock to ostatnio właśnie robi coraz lepsze płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesos Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Mi popiszczały gdzieś przez 10 dni i teraz jest cisza. Jakby się wygrzały ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek.B Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 (edytowane) I ja dorzucę swoje 3 grosze :) :) po korekcie (dzieku Luk1999) zrobiłem edycje postu bo macie racje nie zwróciłem uwagi na różnice pomiedzy M3A78 a M3N78 jak mi wyniki wyszukiwania wyskoczyly tak wszedlem i napisalem posta :) dawno nie korzystalem z forum purepc i dlatego. Ale pomimo błędu z mojej strony to jednak układ dzwiekowy VIA pozostaje ten sam :) Więc poniżej screeny z niego jakby ktoś był ciekaw (odnośnie tych osób co mają zamiar kupic owe płyty) Mogę zgodnie powiedzieć że sprzedaje swoją Audigy bo ta mi w 100% wystarcza i tak wogóle to jest zdecydowanie lepsza od Realteka. przynajmniej 850-888. Pozdrawiam Edytowane 21 Maja 2009 przez Syncc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...