Zbooky Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Witam Mam wielki problem: mam 2 dyski twarde (5 i 20GB), z czego na tym pierwszym jest Windows 2000, a na tym drugim są dwie partycje i na pierwszej jest Win2000, a na drugiej 98. Dyski działają zamiennie, tzn. ten duży jest w kieszeni, ten mały jest na stałe, jeżeli duży jest w kieszeni to z niego jest brany system, a gdy jest wyjęty to sytem leci z tego małego (tak mi ustawił w biosie kumpel). Problem polega na tym, że dzisiaj sobie zainstalowałem 2000 i 98 na dużym dysku i podczas instalacji wypiąłem ten mały (są tam arcycenne dane i nie chciałem w ogóle tykać tego dysku). Po tym jak zainstalowałem te systemy, wrzuciłem wszystkie sterowniki i 2000 chodzi dobrze, ale gdy chcę odpalić 98 to wyskakuje dosowy komunikat, że nie może znaleźć win.com i himem.sys. Problem polega na tym że ten mały dysk (ma jedną partycję) wciska się między dwie partycje tego dużego, przez co system szuka 98 na d:, ale nie może go znaleźć bo na d: jest ten mały, a dopiero na e: jest 98. Ten problem nie wystepuje w 2000, bo on ustawia mały dysk na końcu. Raz po prostu skopiowałem windowsa 98 na o jeden niższą partycję, ale miałem ich wtedy 5, a teraz mam 2 i ten numer nie wypali. Problem: czy nie wiecie jak można sprawić, żeby zmusić 98 żeby drugi dysk podłączał się za pierwszym a nie w jego połowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Problem jest w tym że windows 98 ustawia najpierw partycje podstawowe wszystkich znalezionych dysków a dopiero za nimi dyski logiczne z partycji rozszerzonych więc jak jest na rozszerzonej to się nieuruchomi, mozna wyłączyć w biosie wykrywanie jednego dysku co umożliwi uruchomienie się systemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Dokładnie tak, jak powyżej. Od siebie dodam, że ratuje Cię zainstalowanie na tym dysku 20GB, gdzie masz win98 i 2k BootMagic jako boot loadera, on automatycznie ukrywa partycje podstawowe innych dysków, i wtedy litery dysków będą się zgadzać, jakkolwiek nie będziesz miał dostępu do partycji systemowej z win98 na małym dysku. I tak zrób, albo nie używaj małego dysku, jak startujesz 98 z dużego, bo win98 strasznie nie lubi widzieć więcej niż jednej partycji podstawowej, śmieci w boot recordach się mogą pojawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbooky Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Ten problem już rozwiązałem, dosyć prymitywnie: zainstalowałem 98 na dysku na którym się wcześniej znajdował, z tym że podczas instalacji był wpięty mały dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Tak, ale teraz jak uruchomisz win98 z dużego dysku przy wypiętym małym, to dysk E stanie się D, i programy zainstalowne na partycji innej niż c:/ nie będą działać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yabolek Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Moge sie mylic ale chyba kiedys rozwiazalem problem zmiany literek dyskow programem Partition Magic 8. AFAIR PM8 ma taka funkcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbooky Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Tak, ale teraz jak uruchomisz win98 z dużego dysku przy wypiętym małym, to dysk E stanie się D, i programy zainstalowne na partycji innej niż c:/ nie będą działać...Nie przeszkadza mi to, bo nie korzystam z programów z 98 w 2000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...