Gosu Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 Witam,na dniach kupuję procka+płytę Procek to będzie e8400 ewentualnie xeon3100 jeżeli znajdę Zastanawiam się nad dobrą płytką pod to Mam do dyspozycji 1000 zł(ewentualnie coś dorzucę) Myslę nad Asusem 5pq PRO MSI P45 NEO2-FR GIGABYTE GA-EP45 DO tego mam 2gb ramu a-daty 800 DDR II Chiefteca 560 Radeona hd4870 1gb Chcę wymienić platformę z mojego wysłuzonego już a64 z podpisu :-) Którą z powyzszych płyt najlepiej wybrać? Zależy mi na O/C, stabilności jakości i bezproblemowości. Do tego mam pytanie czy mój obecny cooler styknie do tego procka? O/C chciałbym mieć jakieś 4ghz ,więc podejrzewam że coś innego się przyda. Buda nowa mi przyszła NZXT Apollo -ma nawiew z boku i z tyłu. Proszę o pomoc,zalezy mi bardzo na czasie,w pon kupuje sprzęt.A week mnie nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Ja mam Gigabyte EP43-DS3L i u mnie spokojnie pod 4ghz da się proca podciągnąć. Więc jak masz więcej piniędzy to proponuje właśnie EP45-DS3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 (edytowane) Obecnie sprzedaje P5Q PRO, nawet Quad śmiga prawie 4GHz. :) Płytka porządnie wykonana, ładna z wyglądu, tylko bios ma to do siebie, że najlepszą opcją przeważnie jest auto, co mnie osobiście irytuje. Dobre rozplanowanie elementów na mobo. Te A-Daty już masz, czy dopiero planujesz kupić? Edytowane 15 Listopada 2008 przez Pussik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Powiem Ci że każda z płyt którą wybrałeś (gwoli ścisłości jeśli gigabyte Ep45 to raczej wersja DS3) jest dobra. Do OC E8400 wystarczą w zupełności. Asus P5Q Pro to bardzo znana płyta na forum i nie można o niej złego słowa powiedzieć. Dobrze kręci, przyjemna w użytkowaniu itd. To samo można powiedzieć o MSI, na początku były z nią problemy jakieś przez niedopracowany bios ale obecnie płytka sprawuje się bardzo dobrze. Gigabyte tak samo jak poprzednicy. Zatem wybór trudny...kieruj się może ceną, ale jedyną cechą jaka wyróżnia Asus-a spośród wszystkich płyt to to że ma 8 fazowe zasilanie a więc teoretycznie najlepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) Pussik-mam te a-daty już,działam na niech na obecnej platrformie z podpisu. Dzięki za odpowiedzi.:-) MOżliwe ze wezmę tego Asusa Ewentualnie co myślicie o tej płycie Abita? Czy starszy chipset jest brdzo odstający wydajnością? http://www.allegro.pl/item472289260_abit_a...333mhz_x_f.html Powiedzcie mi czy ten sytsem zmniejszania ciepła dobrze się sprawdza?W tym Gigabyte w linku niżej,warte to coś?Jest sens dopłacać kasę do tej płyty? http://www.allegro.pl/item475953160_nowosc...able_3_wwa.html Edytowane 16 Listopada 2008 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Abit dobry, ale mogą być problemy z gwarancją - jak sam pewnie wiesz, firma już nie istnieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) O kurde nic nie wiedziałem,co się stało z Abitem? Zastnawiam się tez czy nie lepiej poczekać na nową podstawkę Intela z jegno nowymi prockamia Nahalem,bo jeżeli Core2Duo będzie tracił duzno na wydajności względem nowych proców to lipa by była,po za tym ciekawe co AMD zaserwuje. Brać teraz wg.Was e8400 + Asus/Msi/Gigabyte na p45,czy wstrzymać się ze dwa miechy? Edytowane 16 Listopada 2008 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Narazie w ofercie Intela, dla nowego socketu są same high endy. I wymiana proca, ciągnie za sobą także wymianę pamięci i płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 No spoko,w sumie to core 2 dup jeszcze na trochę czasu zdaje się styknie,a zanim wyjdą nowe modele ,dobre płytki,wszytsko się przyjmie,sprawdzi ,stanieje.To też trochę potrwa. WIęc jednak ogarnę ten sprzęt teraz. Co do płyty Gigabytea,to oglądam rózne modele i ogólnie rzecz biorąc czy ten ds3 jest najbardziej opłacalny?Dźwięk i tak mam konkret -x-Fi Xtreme Music . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheNaturaT Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Od siebie moge szczerze polecic Asuska P5Q-E. ŚWIETNA do OC, wszystko stabilnie hula. Bawie sie tą "zabawką" od 3 miesięcy na tym samym procku co Ty i nie mam zastrzeżen. Ogromny potencjal. Zreszta seria P5Q jest dobrze znana na tym forum =] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podnietek Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 To ja na szybkiego (i bezczelnego <_< ) podepne sie do tematu. Planuje przejscie na Intela e8x00 jakos po nowym roku, ceny powinny spac wystarczajaco (i7 sie "zadomowi"). Mam 8800gt 670/975 i cos czuje, ze jedna nie bedzie nadazac za prockiem. Wiec dokupilbym druga (tanie jak barszcz teraz). Wszystko byloby chlodzone woda, wiec temperaturami sie zbytnie nie przejmuje. Zanim zadam pytanie chce zaznaczyc, ze co nieco poszukalem w necie o tym i owym, bardzo mozliwe, ze przeoczylem (i mam taka nadzieje, bo jak nie to lipa). Pytanie: Czy pod Intelem moge miec SLI tylko na chipsecie Nvidii (790 na ten przyklad)?? Wszystko co przegladam ma wsparcie dla CF i chwala im za to, ale jak juz posiadam nie-taka-najgorsza grafike nie ma sensu zmieniac (czy jest?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 lepiej kupić jedna porządna niż 2 średnie. Sprzedając swoja 88gt i zaoszczędzając trochę pieniędzy kupisz spokojnie 4870 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 "Czy pod Intelem moge miec SLI tylko na chipsecie Nvidii (790 na ten przyklad)?? " Tak, to prawda. NVIDIA nie udostępnia SLi na hcipsetach intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Jeszcze nie, ale ponoć wkrótce nieoficjalne SLI ma się pojawić np na P45. Ciekawe, ile w tym prawdy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podnietek Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Rzecz w tym, ze zwijam w Folding@Home, a ATI jeszcze sobie z tym nie bardzo radzi, wiec... Do tego dochodzi fakt, ze juz mam na 8800gt zalozone wc i troche zachodu (i kasy) potrzeba, zeby zmienic grafike (a wydajnosc na razie mnie satysfakcjonuje, wiekszosc nowych gier chodzi na HIGH plus wydajnosc w F@H). blasphemy, moglbys zarzucic jakims linkiem (mam zero czasu na googlowanie, sorki, ze sie wyreczam :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 (edytowane) I zawinąłeś jakieś konkretne białko już? Mi kiedyś w SETI znalazło coś ważnego ponoć i jakąś promocje mi przyznano or something... dawno to było. By the way, powinni zawiesić to SETI i Folding Home. To jest mega nie-ekologiczne. :P Edytowane 17 Listopada 2008 przez Pussik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Już kupiełm Asus P5qC + E7300 + Katana Ii jako chłodzenie,stwerdziłem że 6 mb cashu do gier nie potrzeba mi a 100 róznicy ponad w cenie i też się dobrze kręci,do tego Crossfire na p45 to tez lipka jak ma być 8x :-) Dobry wybór wg. Was? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podnietek Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Gdzies widzialem porownanie SLI (albo CF, nie pamietam, ale nie sadze, ze to ma znaczenie) na 2x 16x i 2x 8x. NIE MA ZNACZENIA, wiec nie marudz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 5-10% różnicy, zależy od gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podnietek Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Az poszukalem: http://forum.purepc.pl/Ati-f52/Pcie-X16x8-...11#entry3101311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Aż 5-10 % ?Kurde,to dużo. Myślałem że cashe 6mb i ta wirtuzalcja 3d aż tak dużo nie dają. No bo procka wykręce mam nadzieje ze pojdzie na 3.8 -4 ghz albo więcej :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podnietek Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Czy zerknales w link, ktory podalem? Nie demonizuj z tymi 5-10%... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Aaa,kurde ja myślałem ze o procka chodzi :-) tak zerknąłem w link :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...