adivip Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 (edytowane) Hej. Kupiłem z kolegą neta 2mb na dwie osoby. Niestety nie pomyślałem i zakupiłem router bez qos'a. Kolega (nie będąc tego do końca świadomym) gdy tylko siedzi przy kompie to uniemożliwia mi normalną pracę. Zjada całe łącze do tego stopnia, że strony otwierają mi się po 3min nie mówiąc już o grach MMO. Kazałem mu zainstalować NetLimiter'a (sam też to zrobiłem) i go ustawiłem. Ostatnio jednak patrze, a tu oczywiście program wywalony z kompa - bo i po co być fair... Moje pytanie jest następujące: czy da się jakoś ograniczyć szybkość łącza na kompie tego pasożyta bez jego wiedzy? Zastanawiam się nad ukryciem programu NetLimiter tak aby działał w tle i nie było go widać na pasku. Koleś jest idiotą jeśli chodzi o komputery (nawet kabel sieciowy oczywiście mu trzeba było wpiąć bo nie wiedział gdzie...) jednak obawiam się, że może mu wpaść jakiś genialny pomysł i odkryje limit. Macie jakieś propozycje? Może to nie do końca ok z mojej strony ale nieustanny Emule na jego kompie mnie dobija. Za rok kupię sobie łącze tylko dla siebie.. :mad: btw: Mógłby mi ktoś powiedzieć co to jest RIP1 i RIP2 w ustawieniach routera w sekcji Dynamic Routing? Szukam na necie ale nic praktycznego z tego nie rozumiem. Edytowane 19 Listopada 2008 przez adivip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Hej. Co za router zakupiłeś? RIP1 i RIP2 w dynamicznym routingu pozwala ustawić trasę pomiędzy routerami ;]. ogólnie to bawienie się w większe sieci. Tak mi sie coś kojarzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Po pierwsze, to popraw ortografię w tytule tematu, bo za to należą się %. Po drugie, to możesz poblokować porty emule i koledze aż tak różowo już nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adivip Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Po pierwsze, to popraw ortografię w tytule tematu, bo za to należą się %. Po drugie, to możesz poblokować porty emule i koledze aż tak różowo już nie będzie.Poprawione. Są słowa, z którymi mam zawsze problemy. Ups. Co za router zakupiłeś?Asus RX3041 - zawsze uważałem, że Asus to dobra firma lecz z tego sprzętu jak na razie zbytnio zadowolony to nie jestem. :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 No jedyne co możesz zrobić na tym routerze to zablokować mu porty. Ale jak koleś nie jest głupi to szybko sobie z tym poradzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adivip Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 Najlepsze jest to, że wystarczy, że kolega siedzi w internecie i już mam lagi. O co tu chodzi? W domu mam też podzielony net routerem i nie ma takich problemów. Nie rozumiem tego. Dodam, że moim dostawcą internetu jest firma Multimedia Polska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 Jakie dokładnie łącze? Może on po prostu ma non stop włączone jakieś p2p? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 (edytowane) powiedz mu aby usunął trojany i ściągał mniej schabów z emula i przyblokował maxymalną ilość połączeń w emulu i na zadanie bo router zarzyna albo ustaw mu utorrenta i wytłumacz mu, że tak jest szybciej i ustaw mu 150 połaczeń globalnych i 50 na zadań i przyblokuj mocno upload. I powinno ganiać PartyBoy nie może a na pewno ;) Edytowane 22 Listopada 2008 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Spróbuj też update firmware. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adivip Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Taaa. Wszedłem dzisiaj na kompa tego kolesia, a tu utorrent załadowany pięcioma filmami po 1gb każdy plus jeszcze jakaś gra 3gb. GG.. :mad: Stać go na najdroższy net jaki oferowała firma i nie najtańszą stancję, a nie może iść do kina albo kupić oryginała mając Empik 50m od mieszkania. Ehh.. Nie rozumiem tego tym bardziej, że wie o tym, że ja nie mogę korzystać normalnie z neta. N/c. toman --> Firmware mam najnowszy dostępny. Spróbuję zablokować porty p2p. Łatwo sobie z tym poradzić ale może go zniechęci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 wymienic ruter na cos bardziej konfigurowalnego ... powiedzmy najpierw kupisz ruter z mozliwoscia instalacji tomato , a tego pchniesz , bedziesz stratny co prawda o ta 100 ale zawsze to mniej nerwow zerzartych i wogole ... blokowanie portow nie ma sensu bo jak koles lama to zacznie czytac i ci na ruterze namiesza :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adivip Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 wymienic ruter na cos bardziej konfigurowalnego ... powiedzmy najpierw kupisz ruter z mozliwoscia instalacji tomato , a tego pchniesz , bedziesz stratny co prawda o ta 100 ale zawsze to mniej nerwow zerzartych i wogole ... blokowanie portow nie ma sensu bo jak koles lama to zacznie czytac i ci na ruterze namiesza :P Konfig routera zabezpieczony hasłem więc nie namiesza ale może masz rację, że lepiej kupić coś innego. Jaki router wg. Was będzie odpowiedni w moim przypadku za w miarę normalne pieniądze? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p!Ck3r Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 a co w twoim przypadku znaczą normalne pieniądze? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 http://forum.purepc.pl/Sprzet-Sieciowy-and...ic-t247591.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adivip Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 (edytowane) http://forum.purepc.pl/Sprzet-Sieciowy-and...ic-t247591.htmlPrzejże sobie. a co w twoim przypadku znaczą normalne pieniądze?Powiedzmy tak ok. 150zł (nie ważne czy nówka czy używany). Z resztą najtańszy spełniający możliwość ustawienia podziału łącza na 2 części tak żebym ani ja ani koleś na tym nie ucierpiał (lagi itp.) EDIT: Zastanawiam sie czy by nie kupić routera D-Link DIR-300 i wgrać do niego to alternatywne oprogramowanie. Z tego co czytałem pozwoli mi to na podzielenie łącza tak żeby on mógł sobie ściągać przez p2p, a ja normalnie grać bez lagów. Dobrze mówie? ;) Edytowane 29 Listopada 2008 przez adivip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...