ODOO Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Witam Niedawno zakupiliśmy z kumplem 2 karty sieciowe USB na chipie Davicom DM9000EP. Problem w tym że karty są strasznie wolne ... max transfer na nich osiągnięty to ~700Kb/s nawet na starej 13 letniej karcie sieciowej osiągamy ~1200Kb/s. Na aukcji wyraźnie pisze ze karty są zgodne ze standardem 10/100 nawet gdyby były zgodne tylko z USB 1.1 to myślę że transfer powinien być wyższy. Wszystkie sterowniki do USB prawidłowo zainstalowane, inne urządzenia USB działają jak powinny. Karty były sprawdzane na kompie kolegi i na laptopie u mnie, do PCta niestety nie udało mi się ich podpiąć ponieważ nigdzie nie ma sterowników do Visty x64. Ma ktoś jakieś sugestie co może być nie tak ? Może taki urok tych sieciówek ? Wiem że niby to tanie badziewie za 10zł ale czy powinno być aż tak wolne kiedy normalną sieciówkę 10/100 można mieć za 20zł. A oto one: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 A jest jakaś specyfikacja tego urządzenia? Producent? Problem leży zapewne po stronie USB 1.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 Specyfikacja znaleziona na innej aukcji: * omatyczne wykrywanie połączenia 10Mbps/100Mbps * wejście na końcówkę RJ-45 * wewnętrzny adres MAC i radioaparat nadawczo-odbiorczy w jednym chipie * wykorzystuje do transmisji pełną szybkość USB (12Mb/s) * wspomaga wszystkie standardowe komendy portu USB * wspomaga 4 punkty końcowe: - kontrolujący dla max 8-bajtowych pakietów - wejściowy dla 64 bajtów/pakiet - wyjściowy dla 64 bajtów/pakiet - przerwaniowy wejściowy dla 8 bajtów/pakiet * 18Kb SRAM wbudowane w urządzenie (2Kb dla bufora Tx i 16Kb dla bufora Rx) * używa 93C46 do gromadzenia konfiguracji zasobów, parametrów ID, etc. * wspomaga Half/Full Duplex dla 10/100Mbps * wspomaga Full Duplex Flow Control (pełna kontrola przepływu - standard IEEE 802.3x) o tym: "wykorzystuje do transmisji pełną szybkość USB (12Mb/s) " akurat na aukcji z której kupowaliśmy nic nie było. No i te tytuły aukcji "NAJSZYBSZA KARTA SIECIOWA USB LAN" ;)) żal.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 (edytowane) 12 mb/s to prędkość USB 1.1 czyli wszystko się zgadza. Daliście się wpuścić w kanał :) Edytowane 28 Listopada 2008 przez Barthezzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...