DJbanan Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 A więc bardzo porsze o pomoc. Moj komputer : plyta- GA-8...., geforce 8600 gt 512mb, 2 gb ram ( 2x512mb 500mhz kingston i 1x1gb 800mhz goodram). Procek- Petium d 2x3Ghz , 2X dvd-rw, 2x dysk 500gb sata2. Po dolozeniu kosci ram goodram 1 gb 800Mhz zaczey sie dziac dziwne rzeczy. Komputer uruchamia sie, wiatraczki chodzą natomiast nie ma sygnalu do monitora. Co jakis czas ukazuje sie obraz caly w paski i poprzestawiany. komputer wtedy zacina sie podczas ladowania listy urzytkownikow windows xp. Probowalem przepinac ramy, odpinac dyski i nic to nie dalo. Co mam robic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Jaki zasilacz? Buda odkurzona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJbanan Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 (edytowane) Jaki zasilacz? Buda odkurzona? Feel 400W na pewno wystarcza bo dlugo na nim jade. Piny sprawdzone, podlaczenia kart itd tez. Buda odkurzona i nawet na otwartej nie idzie. Edytowane 29 Listopada 2008 przez DJbanan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 A sprawdzałeś tą kość, może uszkodzona :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJbanan Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 A sprawdzałeś tą kość, może uszkodzona :wink: Probowalem odpalac bez tej kosci i robi sie dokladnie to samo. nie wykluczone ze byla uszkodzona. Oprocz tych objawow jakie wczesniej opisalem czesami komter wylacza sie po 2 sec od wlaczenia wiatraczkowa a czesami wiatraczki odpalaja sie co 1 s. niestety arte graficzna mam na radiatorach wiec nie jestemw stanie sprawdzic czy dziala. niestety nie mam mozliwosci pozamianiania podzespolow w celu znaleziania winowajcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 zacznij od restartu biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJbanan Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 (edytowane) zacznij od restartu biosumam jeszcze taki problem ze nie mam zworka podlaczonego na plyce . Czy to zle?? Wiem ze mozna wyjac z napedu. Jak dokladnie mam zresetowac bios? Edytowane 29 Listopada 2008 przez DJbanan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 odłącz kabel zasilający, wyjmij baterie na minute :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJbanan Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 odłącz kabel zasilający, wyjmij baterie na minute :POk. A co z ta zworką. Czy ona musi byc podlaczona na stale?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 nie, nie musi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Feel 400W na pewno wystarcza bo dlugo na nim jade. Piny sprawdzone, podlaczenia kart itd tez. Buda odkurzona i nawet na otwartej nie idzie. Feel... Może po dodaniu nowej kostki nastąpiło jakieś zwarcie i zasilacz poszedł do piachu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 (edytowane) Nie przejmuj się ten zasilacz to i tak syf ;-) Edytowane 29 Listopada 2008 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJbanan Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 (edytowane) nie, nie musiOk. Dzieki. Feel... Może po dodaniu nowej kostki nastąpiło jakieś zwarcie i zasilacz poszedł do piachu?/ Hm, ale raz na jakis czas dziala wszystko tylko sie zacina i obraz w paski jest nawet w biosie:D wiec czy to mozliwe? a zakladaja ze ram zostal podlaczony odwrotnie to co moglo pojsc? stanalem na tym; odlaczylem wszystko co zbedne, zrestartowalem biosa ( 40 min bez bateri i zasilania ), zostawilem na 100% dobra kosc ramu. Komputer wlacza sie, natomiast monitor nie. Pomożcie prosze. Okazalo sie ze przyczyną bylo odwrotne wsadzenie ramu. Jak zdiagnozowac usterke? Edytowane 29 Listopada 2008 przez DJbanan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Ostatnio dokupilem do kompa z podpisu 2xa-data 1gb ddr400. Po wsadzeniu do plyty jako 3 i 4 komp sie odpalil wykryl 3gb w dualu windows sie zaladowal i blue screen. Pozniej sytuacja wygladala jak powyzej tzn 0 reakcji monitora. Ale to tak w skrocie bo to dluga historia - komp teraz jest w serwisie juz 3 raz i najwyrazniej z 2x2gb + 2x512mb nici. U mnie pada(lo) zasilanie na mobo 3,3V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJbanan Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Ostatnio dokupilem do kompa z podpisu 2xa-data 1gb ddr400. Po wsadzeniu do plyty jako 3 i 4 komp sie odpalil wykryl 3gb w dualu windows sie zaladowal i blue screen. Pozniej sytuacja wygladala jak powyzej tzn 0 reakcji monitora. Ale to tak w skrocie bo to dluga historia - komp teraz jest w serwisie juz 3 raz i najwyrazniej z 2x2gb + 2x512mb nici. U mnie pada(lo) zasilanie na mobo 3,3Va jestem w stanie sprawdzic we wlasnym zakresie czy to jest to ? Czyli zasilacz do wymiany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Raczej slabo, bo na plycie nic nie bylo widac spalonego, nic nie czuc bylo tez spalenizna itp ale jak pozniej ogladalem naprawiana plyte to prawdopodobnie jeden mosfet w okolicach ramu byl wymieniany bo sie lekko roznil od innych. To plyta byla a nie zasilacz bo przy okazji zmienilem tagana na amacroxa 450 posadzajac go wlasnie o wine, jednak to nie byl on i pozostal serwis. Tak bylo u mnie co nie znaczy ze u Ciebie jest tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJbanan Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Raczej slabo, bo na plycie nic nie bylo widac spalonego, nic nie czuc bylo tez spalenizna itp ale jak pozniej ogladalem naprawiana plyte to prawdopodobnie jeden mosfet w okolicach ramu byl wymieniany bo sie lekko roznil od innych. To plyta byla a nie zasilacz bo przy okazji zmienilem tagana na amacroxa 450 posadzajac go wlasnie o wine, jednak to nie byl on i pozostal serwis. Tak bylo u mnie co nie znaczy ze u Ciebie jest tak samo.Czyli chyba niestety pozostaje mi serwis. Dzieki wielkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 mowisz ze uruchamiales z koscia ktora na 100%dziala, czy sprawdziles za kazdym razem inny slot pamieci? jak mozna wlozyc kosc odwrotnie, przeciez w slocie jest specjalny 'wypustek' ktory to uniemozliwia... spalic kosc przez jej nie doscisniecie to jeszcze rozumie (ale smierdzi :lol: ) ale wlozyc odwrotnie to sztuka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJbanan Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 mowisz ze uruchamiales z koscia ktora na 100%dziala, czy sprawdziles za kazdym razem inny slot pamieci? jak mozna wlozyc kosc odwrotnie, przeciez w slocie jest specjalny 'wypustek' ktory to uniemozliwia... spalic kosc przez jej nie doscisniecie to jeszcze rozumie (ale smierdzi :lol: ) ale wlozyc odwrotnie to sztuka ;) Niestety jet to mozliwe. Historia zna takie przypadki :wink: . Roznica w odleglosciach w obie trony jest nie wielka a wypustek jest z miekkiego plastiku. Niestety udalo mi sie to. Probowalem kazda kosc po inny slot, kazda pojedynczo itd. Przy jednej z konfiguracji uruchamia sie ekran ale pokazuja sie paski ( w biosie tez ) a przy bootowaniu windy zacina sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Noi prawdopodobnie przez ten wyczyn zepsułeś kompa. Zostaje chyba tylko serwis/wymiana płyty głównej. Pamiętaj że jak będziesz wkładał kość ramu i napotkasz opór to nie wciskaj na siłe tylko dwa razy sprawdź czy dobrą stroną je wpinasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJbanan Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 a wiec, uszkodzona jest karta graficzna. jedzcze nie wiem co dokladnie jej jest, ale nawet ta kosc ramu jest cala :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...