Skocz do zawartości
Dniowiec

Dylemat, Czy Warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Sprzęt mam taki jak w podpisie i mam okazje go sprzedać i doinwestować trochę w nowy sprzęt. Dodam, że nie jest mi obojętna wydajność w grach.

Konfiguracja jaką mam na myśli to:

DFI INFINITY P965-S DARK S775 ~200zl

E5200 2x2.5GHZ_BOX ~300zl

4GB A-Data Extreme PLUS DDR2 800MHz CL 4 ~200zl

jakiś 9600 GT ~350 zl

WD CAVIAR 320GB 7200 OBR.16MB SATA, NCQ ~170zl

Nie wiem czy jest sens zmieniać pamięci z 2 na 4 GB dużego skoku wydajności nie będzie. Może lepiej nie zmieniać pamięci a te 200zl przeznaczyć na grafikę jakaś za 550zl?. Następna sprawa to zasilacz, Chieftec 400W dawał radę do tej pory, może wytrzyma nowy zestaw. Ogólnie nie wiem czy w tym czasie opłaca się modernizować sprzęcik kiedy takie drogie ceny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno korzystniej będzie, gdy zamiast pamieci 2x2GB kupisz jedną kość 2GB, a zaoszczędzone pieniądze wydasz na lepszą grafikę (jeśli mówimy o grafie w granicach 550 zł to wybór jest oczywisty - Radeon HD 4850). Drugą kość ramu zawsze można dokupić później.

Zasilacz powinien dać radę przy nowym sprzęcie, ludzie napędzają podobne zestawy Modecomem MC-350W.

A swoją drogą, racja że nie jest to najlepszy czas na kupowanie nowego sprzętu komputerowego. W drugiej połowie stycznia ceny powinny pójść w dół, chociaż nie jest to takie pewne.

EDIT

Nie zauważyłem, że już masz ramy ddr2 2x1GB, to tym bardziej warto je zostawić.

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zmienił płytę na EP31-DS3L, RAM bym stare 2x1GB zostawił (no chyba że dobrze sprzedasz bo za 160zł mżna mieć 2x2GB) i kupił HD4850 których cena zaczyna się od 500zł.

Szef pociągnie :)

A z modernizacją (jeśli można) to lepiej pozekać do nowego roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi