Hofmonek Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Witam. Od 1,5 roku mam Internet w iplusie, z czego nie jestem zadowolony. Mieszkam na obrzeżach miasta i do mojego domu nie ma podciągniętej linii telefonicznej. Biegnie ona natomiast około 150 m ode mnie. Zostało jeszcze tylko kilka miesięcy umowy i powoli muszę szukać innego lepszego źródła Internetu. O podciągnięciu linii nie ma mowy. Dzwoniłem kilkukrotnie do TP i mogą to zrobić ale dopiero po kilku latach. Jakiś czas temu zacząłem zastanawiać się nad założeniem Internetu razem z kolegom, który mieszka ode mnie około 200 m. I tu zaczynają się schody. Nie jestem zbytnio w tych tematach ale wiem że muszę zakupić trochę sprzętu. Do dyspozycji mam ok. 700 zł ale jeśli to będzie konieczne mogę i wydać więcej. Wiem, że muszę kupić router, access point , trochę kabla no i 2 anteny. Co do routera to zależy mi na takim by mógł on działać jako access point u kolegi dając bezprzewodową sieć w całym domu (kolega ma laptopa) oraz by miał możliwość podłączenia drugiej anteny, którą to wysyłałby sygnał w kierunku mojej posiadłości. Widziałem, że są takie co mają możliwość podłączenia 2 anten ale czy działa to w taki sposób jak ja tego oczekuje, to właśnie nie wiem. U siebie będę miał access pointa, do którego podłączę drugą antenę. Co do anten to sam nie wiem które brać. Każdy mi poleca co innego. Przypomnę, że miedzy moim domem a kolegi jest ok. 200m w linii prostej i tylko parę drzew na widoku. Jaki sprzęt polecacie zakupić?? Rady odnośnie całej instalacji również mile widziane. Z góry dziękuję za całą pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Greenfoxy5 Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 (edytowane) Witam. Od 1,5 roku mam Internet w iplusie, z czego nie jestem zadowolony. Mieszkam na obrzeżach miasta i do mojego domu nie ma podciągniętej linii telefonicznej. Biegnie ona natomiast około 150 m ode mnie. Zostało jeszcze tylko kilka miesięcy umowy i powoli muszę szukać innego lepszego źródła Internetu. O podciągnięciu linii nie ma mowy. Dzwoniłem kilkukrotnie do TP i mogą to zrobić ale dopiero po kilku latach. Jakiś czas temu zacząłem zastanawiać się nad założeniem Internetu razem z kolegom, który mieszka ode mnie około 200 m. I tu zaczynają się schody. Nie jestem zbytnio w tych tematach ale wiem że muszę zakupić trochę sprzętu. Do dyspozycji mam ok. 700 zł ale jeśli to będzie konieczne mogę i wydać więcej. Wiem, że muszę kupić router, access point , trochę kabla no i 2 anteny. Co do routera to zależy mi na takim by mógł on działać jako access point u kolegi dając bezprzewodową sieć w całym domu (kolega ma laptopa) oraz by miał możliwość podłączenia drugiej anteny, którą to wysyłałby sygnał w kierunku mojej posiadłości. Widziałem, że są takie co mają możliwość podłączenia 2 anten ale czy działa to w taki sposób jak ja tego oczekuje, to właśnie nie wiem. U siebie będę miał access pointa, do którego podłączę drugą antenę. Co do anten to sam nie wiem które brać. Każdy mi poleca co innego. Przypomnę, że miedzy moim domem a kolegi jest ok. 200m w linii prostej i tylko parę drzew na widoku. Jaki sprzęt polecacie zakupić?? Rady odnośnie całej instalacji również mile widziane. Z góry dziękuję za całą pomoc. Widzę że wiesz co kupić ale jak sobię internet kupisz to nie wystarczy zmontować i mieć, trzeba ustawić ip, dns i stronę danego dostawcy. Niech zrobią to lepiej ci od netu, dużo taniej wyjdzie " Polecam Pwpnet 1024 mb nie wiem czy tam będzie zasięg " Jeśli miałeś na myśli mostek internetowy z kolegą to raczej nie wypali na 200 m , poza tym gdy ty byś korzystał z neta i twój kolega było by obciążenie, np. 64 kb/s , jeden by miał 32 kb/s drugi z 31kb/s . Lepiej oddzielnie zrobić. A co do pytania do 700 zł kup sobię: Wireless Router EDIMAX BR-6204WG http://www.allegro.pl/item511106842_kabel_...co.html#gallery - z 3 takie kable I jakąś dobrą kartę sieciową Nie montuj tego sam jeśli nie umiesz, lub nie wiesz o IP, DNS itp. Właściwie po co chcesz kupować jak przy zakupie internetu podpisujesz umowę, i ci dają za określoną sumę średniej jakości sprzęt i montują. Lepiej niech zrobią to dostawcy od internetu uwierz mi. Najpierw znajdź dostawcę od internetu i niech zmierzy czy w twoim domu lub poza jest zasięg. Edytowane 25 Grudnia 2008 przez Greenfoxy5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Wystarczy że kolega będzie miał router WIFI z anteną kierunkową a Ty kartę WIFI z antena kierunkową :wink: wpinasz sie do Jego sieci jako kolejny komp i na odległości 200 metrów będzie sygnał lux :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Greenfoxy5 Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Wystarczy że kolega będzie miał router WIFI z anteną kierunkową a Ty kartę WIFI z antena kierunkową :wink: wpinasz sie do Jego sieci jako kolejny komp i na odległości 200 metrów będzie sygnał lux :wink: Kierunkowe sięgają aż do 200 metrów? hehe, róbcie jak kolega seba każe, ale uprzedzam jak jeden będzie siedział na filmiku youtube.com a drugi w cod4 multi grał to będzie sieciowa masakra ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 200 metrów to pestka o ile są spełnione warunki: - widoczność optyczna anten - brak zakłóceń pochodzących z innych sieci bezprzewodowych - w miare dobre anteny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hofmonek Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 (edytowane) Co do nieścisłości to planujemy założyć neta 2Mb. Widzę że wiesz co kupić ale jak sobię internet kupisz to nie wystarczy zmontować i mieć, trzeba ustawić ip, dns i stronę danego dostawcy. Niech zrobią to lepiej ci od netu, dużo taniej wyjdzie " Polecam Pwpnet 1024 mb nie wiem czy tam będzie zasięg " Jeśli miałeś na myśli mostek internetowy z kolegą to raczej nie wypali na 200 m , poza tym gdy ty byś korzystał z neta i twój kolega było by obciążenie, np. 64 kb/s , jeden by miał 32 kb/s drugi z 31kb/s . Lepiej oddzielnie zrobić. O tym że nie wystarczy tylko zmontować to wiem :wink:. Mam znajomego który trochę na tym się zna i mówi że chętnie mi pomoże. Początkowo to właśnie z nim miałem zakładać neta 1,5 roku temu a dodam że mieszka ode mnie 1,5 km. Sprzęt już jakiś miał wcześniej i po podłączeniu gdy już wszystko było poustawiane to tylko był jeden problem. Nie było zasięgu :wink: . Między nami jest spore wzniesienie i na dodatek mieszka on w sporym dołku (widoczność zerowa), ale ode mnie łapało ludzi oddalonych o kilka kilometrów z niezabezpieczonymi sieciami. Przyniósł do mnie samego access pointa i antenę (zwykła panelówka 12dB), ale na jakiejś lepszej parabolicznej powinno być chyba ok. A co do tego obciążenia łącza to nie można podzielić równomiernie na stałe? Wystarczy że kolega będzie miał router WIFI z anteną kierunkową a Ty kartę WIFI z antena kierunkową :wink: wpinasz sie do Jego sieci jako kolejny komp i na odległości 200 metrów będzie sygnał lux :wink:O czymś takim myśleliśmy na początku ale trzeba było zamysły rozbudować do potrzeb. Musi być net bezprzewodowy u kolegi (takie ma żądania :wink:) no i u mnie jakieś rozdzielenie na dwa kompy by się przydało, by brat mi nie wiercił dziury w brzuchu. On tylko siedzi na GG to dużych spadków transferu nie będzie. :razz: Aktualnie u niego jest internet z iplusa bo u mnie na Viste Ultimate 64 bit nie ma sterów do modemu <_< i przez LAN mam internet u siebie. Antenki to planowałem jakieś lepsze kupić. Do routera u kolegi jakąś dobrą YAGI a do mnie panelówkę. Zależy mi by było to jak najbardziej stabilne :wink: . Lagi w CS na poziomie 400-600 jak to mam teraz na iplusie trochę już mnie nudzą :wink: Edytowane 26 Grudnia 2008 przez Hofmonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Radiówka i stabliność z zasady nie idą w parze. Najpierw musiałbyś kupić jakąś karte wifi i sprawdzić co tam w powietrzu lata. Potem dwie antenki i sprawdzić czy połączysz się z sąsiadem. Jak będziesz miał dobrego linka do dokupujesz AP i jazda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hofmonek Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Kierunkowe sięgają aż do 200 metrów? hehe, róbcie jak kolega seba każe, ale uprzedzam jak jeden będzie siedział na filmiku youtube.com a drugi w cod4 multi grał to będzie sieciowa masakra ;) Ooo.. to wy nie widzieliście jeszcze sieciowej masakry :lol2: Ja mam iplusa. Limit 1GB na miecha (starcza mi od 2 do 5 dni) a później prędkość jest zmniejszana do 4KB/s. Siedź teraz resztę czasu na necie 4KB/s (32Kb) i to jak już wspomniałem wcześniej na dwóch kompach :razz: W sumie tu trzeba płakać a nie się śmiać :unsure: Już pogodziłem się, że nie mogę mieć super stabilnego i szybkiego neta. Teraz próbuje za wszelką cenę tykać się różnych środków by chociaż szybszy był. Ceny internetu z sieci komórkowych są dla mnie niezrozumiałe i więcej nie zamierzam tam się pakować :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Ja mam neta z PLAY, limit 5GB danych na miecha. Co do stabilności obecnie jest dobrze, bo zrobiłem sobie taka antenkę jak w opisie. Kup sobie abonament, zastanawiasz się kiedy ci się inwestycja w cały sprzęt do Wi-Fi zwróci? Ile osób przy okazji będzie mogło siedzieć na tym necie? Zabezpieczenia Wi-Fi nie jest b,.trudno złamać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Doprawny nie jest bardzo trudno? :) Pochodz jesli chcesz kolo mojego bloku z lapem, jak wepniesz mi sie pod moj net, to zaprosze do siebie na kilka piw ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Jak bym mieszkał w twojej okolicy i miał lapka to bym spróbował ;-) Uściślając zależy jakie zabezpieczenia dużo osób słabo zabezpiecza sieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Jak na razie to głupie wpa, które niby już jest złamane, ale chyba jednak nie do końca i przy skomplikowanym passie możesz sobie pomarzyć, że wbijesz się do takiej sieci. W mojej okolicy jakieś 40 % sieci jest z wep, który max. kilka min. i ma się pass lub bez żadnych szyfrowań :wink: reszta to niestety wpa, ale w większości już wpa2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...