Skocz do zawartości
J.Piotr

C2d Czy 4rdzenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupic Komputer za 2800-3000 (do 3000 nie więcej), a także, aby wszystkie OBECNE gry chodziły na max detalach. Zastanawiam się czy lepiej kupić dobry 2rdzeniowy, czy przesiąść się na 4? Z pewnością wejdę w DDR3 i chciałbym aby na tym kompie dało się grać w gry przez najbliższe 3-4lata (żeby za te 4 lata dało się na minimalnych ustawieniach grać), a także by za np. 2 lata wystarczyło wymienić 1-2częsci a nie cały komputer. Chciałbym wybrać jakąś dobrą płytę główną, ale niewiem jaką, przedewszystkim niechcę jakiegoś szajsu... najlepiej by było gdyby mi ktoś podał cały zestaw, jaki by mi polecał, a takżę stronę na której po zamówieniu złożą mi komputer i dadzą gwarancję na podzespoły z możliwością odbioru osobistego do 200KM od Leszna (okolice Poznania woj. wielkopolskie).

Dziękuję z góry za odpowiedzi P.S.

Jeżeli ktoś jest dociekliwy to z pewnością znajdzie moje wcześniejsze pytanie o komputer lecz do 2000zł, a do tego czasu karty graf. się bardzo zmieniły, podobnie jak reszta sprzętu i mam mętlik w głowie, bo każdy chwali inną kartę graficzną... tak samo z resztą sprzętu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość piotrAthlonXp

a ja za 1300 zl zlozylem sobie spokojny sprzecik :rolleyes:

pykaja wszystkie gry do tej pory, lecz nie na max detalach, ale jak wymienie za ropczek karte graficzna to bedzie ok.

heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, na 8500GT.

Rady:

Do gier tylko 2 rdzenie (E8400 lub E7300)

Bierz DDR2, póki tanie. DDR3 są może nieco (ok. 5%) szybsze, ale odczujesz to jedynie w benchmarkach.

Mobas - P5Q PRO

Grafika - poluj na 4870 - potężny zawodnik

Reszta standardowa, nie chce mi się pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niebędzie się przegrzewał na boxie?

Nie będzie ale będzie za to głośno :wink2: Zależy co oczekujesz od kompa....Jak podkrecac nie bedziesz (a szkoda) i na ciszy ci nie zależy to Box spokojnie wystarczy. U mnie np box nie ma prawa bytu bo cicho w kompie lubie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak koledzy pisza:

- dwa jaja, E7200 lub E8400/E3110 (poszukaj po innych tego typu tematach)

- Radeon HD4870

- DDR2 - po kiego czorta Ci DDR3?

- na sprzecie za 3k w dniu dzisiejszym juz sa gry ktore nie pojda na maxa

- za rok-dwa bedzie obowiazywac juz nowa platforma i prawdopodobnie i tak bedziesz musial wymienic calego/wiekszosc kompa. takie zycie

Co do WiFi to mam do sprzedania adapter na usb od Belkina (klasa N1), sprzet identyczny jak tutaj. Jak bys byl zainteresowany to PW, nie bedziemy tu spamowac. W kazdym razie tez jestem zdania ze kupowanie mobo z WiFi na pokladzie jest troche bez sensu.

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy czy z monitorem czy bez... mysle ze starczy Ci kasy na zestaw z 4870 mozesz obciac troche z plyty i kupic

ASUS p5ql-e lub tansze p5ql.

A Visty nie da rady taniej kupic? Moze ktos odsprzeda licencje? Podstawa to E7200+hd4850+dobry zasilacz zeby wszystko elegancko chodzilo. reszta wg gustu i posiadanych funduszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to pozostaje zajrzec do dzialu z zestawami i przyjrzec sie temu za 2350/2500zl. Na dzien dzisiejszy mozesz sobie taki zestaw sprawic bez dodatkowego chlodzenia i zmiany pasty termoprzewodzacej i po prostu podkrecisz go o jakies rozsadne wartosci zeby sie toto nie smazylo. Jak postanowisz wyciskac 7 poty to wtedy jakis fajny cooler + pasta termoprzewodzaca. Wtedy miescisz sie w kasie.

BTW: zapomnialem spytac, w jakiej rozdzielczosci grasz?

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz art. na ten temat: http://www.purepc.pl/inne/zestawy_komputer...udzien?page=0,4

Warto przy tym pamiętać o dwóch podstawowych i niezmiennych od lat zasadach: nie kupuj komputera z myślą o przyszłości. Komputery rozwijają się tak szybko, że komputer, który jednego roku będzie nowy, następnego będzie można określić mianem komputera budżetowego. Druga zasada jest taka, żeby kupować wszystkie komponenty tej samej klasy. Nie kupujmy do komputera budżetowego bardzo szybkiej, drogiej karty graficznej, ani nie oszczędzajmy na procesorze w komputerze dla najbardziej wymagających, ponieważ wtedy efekt końcowy może być odmienny od oczekiwanego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co powiecie na to? ze strony http://www.ram.net.pl/ co sądzicie o sklepie i o wybranym przezemnie zestawie? jezeli uwarzacie, że jest ok to kupuje:)

dzięki z góry

Gigabyte Radeon HD4870 512MB DDR5/256b PCI-E

741,00zł

Płyta główna Asus P5Q PRO Socket 775

468,00zł

Procesor Intel XEON E3110 BOX

640,00zł

Pasta termoprzewodząca Zalman ZM-STG1

26,00zł

Pamięć DDR2 Kingston 4GB PC800 2x2GB CL6

122,00zł

Zasilacz do obudowy Chieftec CFT-600-14CS 600W