Skocz do zawartości
Skrzypa

Pomocy ! Co Kupic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wiem że to ciężka sprawa znaleźc dobrego laptopa do gier za taką cenę. Nie znam się za bardzo na tym, ale chodzi mi o to żeby chodziły chociarz na małych parametrach takie gry jak Call of Duty 5 lub GTA 4. Szukałem na allegro ale nie wiem czy mobilne karty graficzne są dobra i jakie wybrac. Komputer jak najbardziej może by bez systemu operacyjnego ponieważ już go mam ;]

Znalazłem to:

http://www.allegro.pl/item504423954_samsun...wys_gratis.html

i prosze o inne linki ..

Planuje kupic laptopa pod koniec stycznia, czyli ceny może sie jeszcze zmienią.

Z góry dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli laptop nie będzie przenoszony, lepiej wziąć stacjonarkę - dostaniesz sprzęt z dużo mocniejszą grafą.

W tej cenie minimum to HD3650 - http://www.allegro.pl/item510465639_asus_m...3650_bonus.html

Tu masz porównanie - http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-karty-...gow.1174.0.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafa w notebooku jest najważniejsza - nie wymienisz jej, więc z jaką kupisz, taka zostanie już do końca. W GTA 4, w przypadku HD3650 czy 8600GT, może uda się wyciągnąć jakieś 25fps na minimalnych detalach, ale nie licz na więcej - możliwe, że coś załatają, jednak miej świadomość tego, że różnica raczej nie będzie zbyt wielka, a trochę głupio brać nowy sprzęcik, na którym już trzeba obniżać detale na max (choć naturalnie inne gry będą działać dużo lepiej, nawet na bardziej wymagających ustawieniach).

Co do RAMu - 2GB w 1 kości to wydatek rzędu 60-70zł. Radziłbym najpierw kupić lapa i gry, a RAM dokupić w razie potrzeby (najpierw sprawdź, czy w laptopie jest 1 moduł 2GB, czy 2 moduły po 1GB - będzie raczej druga opcja, ale lepiej się upewnić). Sama wymiana to kilka minut - wyłączasz, wyjmujesz baterię, odkręcasz kilka śrubek i wymieniasz kość, albo wkładasz tylko nową w wolne miejsce - w stacjonarce jest już więcej roboty :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafa w notebooku jest najważniejsza - nie wymienisz jej, więc z jaką kupisz, taka zostanie już do końca. W GTA 4, w przypadku HD3650 czy 8600GT, może uda się wyciągnąć jakieś 25fps na minimalnych detalach, ale nie licz na więcej - możliwe, że coś załatają, jednak miej świadomość tego, że różnica raczej nie będzie zbyt wielka, a trochę głupio brać nowy sprzęcik, na którym już trzeba obniżać detale na max (choć naturalnie inne gry będą działać dużo lepiej, nawet na bardziej wymagających ustawieniach).

Co do RAMu - 2GB w 1 kości to wydatek rzędu 60-70zł. Radziłbym najpierw kupić lapa i gry, a RAM dokupić w razie potrzeby (najpierw sprawdź, czy w laptopie jest 1 moduł 2GB, czy 2 moduły po 1GB - będzie raczej druga opcja, ale lepiej się upewnić). Sama wymiana to kilka minut - wyłączasz, wyjmujesz baterię, odkręcasz kilka śrubek i wymieniasz kość, albo wkładasz tylko nową w wolne miejsce - w stacjonarce jest już więcej roboty :lol2:

W niektórych laptopach karta graficzna jest wymienna. Przykładem takiego lapka jest Toshiba A200, niestety fabrycznie posiada ona słabą kartę :( Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego napisałem, że grafy się nie wymieni. Problemem jest także cena i dostępność - a także typ złącza. Do tego dochodzi utrata gwarancji itd. - a w GTA 4 przydałoby się poszaleć chyba od razu, a nie za 2 lata :lol2:

Edytowane przez _OskaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi