Gosu Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Witam,niedawno opisałem swoje problemy z prockiem,http://forum.purepc.pl/Socket-423-478-775-479-f72/Problem-E7300-t284824.html Dziś zobaczyłem log z ASUS probe który wklejam poniżej,zawierzyć temu programowi? Może te wszystkie problemy są przez zasilacz? Co o tym myślicie? [12-25-2008 at 06:04 pm] Vcore Voltage Abnormal, 0.00 V [12-25-2008 at 06:05 pm] Vcore Voltage become normal, 1.39 V [12-25-2008 at 06:06 pm] Vcore Voltage Abnormal, 2.04 V [12-25-2008 at 06:06 pm] Vcore Voltage become normal, 1.38 V [12-26-2008 at 03:47 am] +12 Voltage Abnormal, 1.79 V [12-26-2008 at 03:47 am] +12 Voltage become normal, 11.98 V [12-26-2008 at 04:35 am] +12 Voltage Abnormal, 0.00 V [12-26-2008 at 04:35 am] +12 Voltage become normal, 12.04 V [12-26-2008 at 05:10 am] +3.3 Voltage Abnormal, 0.00 V [12-26-2008 at 05:10 am] +3.3 Voltage become normal, 3.38 V [12-26-2008 at 08:04 am] Vcore Voltage Abnormal, 2.04 V [12-26-2008 at 08:04 am] Vcore Voltage become normal, 1.35 V [12-26-2008 at 08:41 am] Vcore Voltage Abnormal, 0.00 V [12-26-2008 at 08:41 am] Vcore Voltage become normal, 1.35 V [12-26-2008 at 09:03 am] Vcore Voltage Abnormal, 0.27 V [12-26-2008 at 09:03 am] Vcore Voltage become normal, 1.35 V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zmierzyłbym jeszcze napięcia miernikiem. Ale 2,04V vcore bolą... I jak to możliwe, że przy 0V vcore komputer się nie wyłączył?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 No właśnie dziwne nie ? Myślę ze w sumie nie ma co programowi wierzyć (miernika nie mam) Może to wina sp3,nie wiem. Albo poporstu Asus PC Probe szaleje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Pierw procek Ci nie chce sie krecic teraz zasilacz nie podaje napiecia a komp dziala Wymien czlowieku plyte bo jutro i pojutrze pojawia sie tematy o grafice i pamieciach Podaj napiecia z miernika... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Skąd wiesz że to coś z płytą? Kurdę,nie będe się sugerował jakimiś duperelami z programu. Zapomniałem dodać ze Orthos był wtedy odpalony na priorytecie 8em. + do tego ściągałem z neta patcha do Company of Heroes (1.8 gb) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Ten Program ASUS Probe masz cały czas uruchomiony? Może zwyczajnie go wywal i problemy ustąpią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Nie,uruchamiam go tylko jak testuje Orthosem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 (edytowane) Dla pewności daj pamięci na synchro (fsb:dram = 1:1) i sprawdź co będzie. Timingi zostaw takie jak masz obecnie. Potestuj więc też orthosem bez Asus Probe. Edytowane 26 Grudnia 2008 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zauważylem w cpu-z i Asus problem ze w momencie testowania Orthosem (priorytet 8) naopiecie procka z 1.352 podnosi sie do 1.36 i nawet na chwile skoczylo do 1.37 To normalne jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 sorry Gościu, może jestem nawalony, ale nawet w takim stanie nie ufałbym pseudopomiarom programowym - bez miernika nawet nuie ma o czym gadać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Hehe,popiło się w święta?I dobrze :-) No ja też nie ufam,jestem pewien że procek po porstu stracił swoje właściwosic o/c na 3520 mhz chodzi stabilnie przy napiecu 1.35 wczesniej robil to na 3740. Trudno,w pon postaram się go wymienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Juz widze jak leca sprzedawcy na kolanach by wydac ci nowy procek bo ten chodzi slabiej niz kiedys... Poza tym nie wydaje Ci sie dziwne ze skacze Ci napiecie jak szalone i moze to jest powod tego ze proc sie tak nie kreci?? Skad bierzesz napiecia na procu?? Zgadnijmy... z programow... z tych samy ktore pokazuja Ci takie piekne wartosci jak "0" a komp dziala Wiec zamiast pierdzielic o wymianach,ktorych nikt nie dokona, idz po miernik, plyte, zasilacz i dopiero sie pobaw.... PS Ja nie popilem przez swieta, za to jak czytam takie tematy to az noz w kieszeni mi sie otwiera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Swiat sie wali... 12 postow, a jeszcze nikt nie wyslal autora na drzewo, zeby bez pomiarow z miernika nie wracal. Cytujac sygnature Benita: NAPIĘCIA W KOMPUTERZE MIERZY SIĘ MIERNIKIEM, A NIE PROGRAMAMI! A jesli nie wiesz jak, to nasci temacik: http://forum.purepc.pl/FAQ-f8/Metodologia-...row-t31678.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Cos kiepsko czytasz costi ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Jonathan to chyba masz mało powodów do radości skoro z byle dupereowatego powodu Ci się nóz otiera :-) Uśmiechnij się. Po za tym napisałem że nie ufam programowm,a procek wcszoraj poleciał parę godzin w Orthosie na zmniejszobym taktowaniu do 3600 mhz,wszystko inne było podkecone jak wczesniej. Co do sprzedawcy,to załatwię to w inny sposób, kiedys podgbnie ramy wymieniłem z 2x 1 gb na 2x2 gb nie było problemów, i tak się im opłaca bo zarobią na tym a proca pewnie wsadzą w nowe pudełko-tak się to robi,przecież nie yrzucają sprzętu :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Yhym a pudelko wyczaruja Stary pracuje w sklepie z kompami i wydaje mi sie ze pojecia troche o tym mam Mowisz ze nie ufasz programom a wszystko opierasz na wskazaniach programow... powiedz mi gdzie tu logika?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Słuchaj,nie kierowałem się logią tylko emocjami -przyznam szczerze i tyle,wiesz no to jest moja pierwsza sytuacja gdzie procek takie ackje zączął mieć więc bywa. Co do wymiany sprzętu to jakiś czas temu około 3ch tygodni dokładnie pojechałem z pamięciami 2x1 GB A-Daty i powiedzilem ze chciał bym za dopłatą wymienić na 2x2 Gb ponieważ moja płyta głowna ma problemy z obsługą pamięci 1066 mhz w innych niż czarne sloty,i nie było problemu proszę ja Ciebie z wymianą, mimo tego że pudełko było lekko mówiąc rozpieprzone :-) Więc mam nadzieje ze z prockiem też nie będzie8ale to inny sklep) tym bardziej ze jak kupowalem go + płytę tez tam to złapałem świetny kontakt ze sprzedawcą, myślę ze jesli trafię na tego gościa to będzie luz :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 (edytowane) ... procek wcszoraj poleciał parę godzin w Orthosie na zmniejszobym taktowaniu do 3600 mhz,wszystko inne było podkecone jak wczesniej.Jeśli obniżyłeś tylko fsb to nie ma takiej opcji aby wszystko innne było podkręcone jak wcześniej. Zmniejszając fsb dałeś oddech pamięci. Może to właśnie pamięć nie chce iść jak szła wcześniej. Nie pisałeś nic na temat puszczenia pamięci synchro z fsb i efektów tej próby. jak kupowalem go + płytę tez tam to złapałem świetny kontakt ze sprzedawcą, myślę ze jesli trafię na tego gościa to będzie luzMoi znajomi też łapią dobry kontakt za sprzedawcą gdy mają do wydania 5 000zł na sprzęt. Gdy zaciera się po roku wentylator w karcie 8400gs wtedy ja muszę przechodzić prawdziwą batalię na argumenty. Sprzedawca ze znajomymi nie łapie wtedy wcale kontaktu. Edytowane 27 Grudnia 2008 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zmiejszyłem mnoznik w porcku a nie FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 (edytowane) rozpiepszone pudelko?jak? intela jak otwierasz to widac ze byl otwierany - nie da sie wyjac procka bez rozwalenia pudelka ps.nikt ci nie wymieni bo na def dziala i wszystko a jak ich wkurzysz to i zapisza ze tracisz gwarancje bo podkrecales.......tak jak bylo przy athlonach xp - zmienil sie kolor rdzenia po podkreceniu - to pocaluj sie w d.... lepiej jakbys go ubil tylko co powiesz sprzedawcy? ps2.klaus uszkodzenie mechaniczne - element ktory zwyczajnie sie zuzywa...takich zadna gwarancja nie obsluguje Edytowane 28 Grudnia 2008 przez zzZZzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 (edytowane) No wiesz a-daty a one są pakowane tak ze zeby je wyjąc to trzeba pociać pudełko :-) Co do proca, to no jaraćgo nie będe, a pudełko od Intela jest w dobrym stanie, wiadomo że jest przerwany ten foliowy "zaczep" no ale to normalne :-) A może tego procka kupić?One się chyba nieźle kręcą warto za tą cenę? http://www.allegro.pl/item508152323_intel_...lga775_box.html Edytowane 28 Grudnia 2008 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 (edytowane) ps2.klaus uszkodzenie mechaniczne - element ktory zwyczajnie sie zuzywa...takich zadna gwarancja nie obslugujeChcesz mi powiedzieć, że w komputerze z gwarancją na 2 lata, po roku ma prwo pozacierać się wentylator i to nie podlega gwarancji? Równie dobrze - kierując się Twoim rozumowaniem wentylator ma prwo zatrzec się po tygodniu i nie podlega to gwarancji. Należy rozróżnić uszkodzenie mechaniczne wynikające z interwencji z zewnątrz od uszkodzenia mechanicznego wynikającego ze złego/wadliwego wykonania/użycia niewłaściwych materiałów. Wyobraź sobie, że samochodzy mają gwarancję nie tylko na elektornikę ale i na całą mechanikę (silnik, przeniesienie napędu, zawieszenie itd.). Pozostawię to bez dalszego komentarza. Zmiejszyłem mnoznik w porcku a nie FSB.3600MHz/440MHz = 8,(18) Nie wiedziałem, że są takie fajne mnożniki dostepne. U mnie, mam komputery z procesorami AMD, dostępne są tyllko mnożniki całe i połówkowe (x5; x5,5; x6 itd.). Edytowane 28 Grudnia 2008 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Żle mnie zrozumiałeś i napisałeś to w formie jak byś był przekonany o tym że mam rację, nie mam to jak poytywna forma ironii co? :-) Luz, 3520(440x8) mhz zeby nie było nie domówień, ale i na 3600 też (400x9) a obecnie tetsuje na 440 x7x5(3300 mhz) Jutro poniedziałek więc zobaczy się czy będe miał nowego procka za niewielką dopłatą, grunt to nastawienie a z ludźmi rozmawiać potrafię... :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...