Pawliszak Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Witam, w planach mam zamiar złożyć mniej więcej takiego kompa: E8400, P5Q Pro, 4 GB RAM, dysk 320 GB WD AAKS, Corsair 520W. Jednak mam problem z doborem do niej karty graficznej. Monitor jaki posiadam to Belinea 19" o rozdzielczośći 1280x1024 px. Mój budżet wynosi do 1000 zł. Aktualnie najbardziej podobają mi się dwa modele, podane niżej. Jeden z nich to wariant econo, a drugi power. Oto one: Wersja Econo: Sapphire HD 4870 512 MB - 759 zł Wersja Power: ZOTAC! GeForce GTX 260 216 cores + GRiD - 921 zł Co waszym zdaniem byłoby najlepszym rozwiązaniem? Może wybrać coś jeszcze innego? Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Kupiłbym HD4870. Reszta do skarbonki na nowy, większy monitor :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Skłaniałbym się ku GTX260. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Przy 19" na pewno nie poczuje różnicy. 150 zł piechotą nie chodzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Poza tym czy ten 260 jest faktycznie o tyyyle szybszy od Radeona ?? W obu przypadkach będzie grał płynnie, a jak Miquel powiedział 150 piechotą nie chodzi :D, lepiej zostawić na sylwestra xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 GT 260 będzie szybszy pewnie o 20fps, ale przy fps'ach rzędu 100klatek, to i tak 20 w tą, a w tą , nie robi różnicy... HD4870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 No tak tylko jeśli ma zmieniać kiedyś monitor na większy to wtedy 260'tke by brał :D Po za tym dla nabywcy kart tego segmentu, 150 zł w te czy we wte nie robi różnicy ( ale mogę się mylić ) No i zawsze te 20 fps w zapasie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 GT 260 będzie szybszy pewnie o 20fps, ale przy fps'ach rzędu 100klatek, to i tak 20 w tą, a w tą , nie robi różnicy... HD4870. No tak tylko jeśli ma zmieniać kiedyś monitor na większy to wtedy 260'tke by brał :D Po za tym dla nabywcy kart tego segmentu, 150 zł w te czy we wte nie robi różnicy ( ale mogę się mylić ) No i zawsze te 20 fps w zapasie ;) 1. O 20 FPS? Zalezy jaka gra...nie w kazdej GTX jest lepszy. 2. Kazdy wspolczesny monitor ma swietne skalowanie , jesli jakas karta nie da rady w natywnej 22 cali to moze zeskalowac albo w oknie , albo przez rozciagniecie np. do 1280. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliszak Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 (edytowane) Od tych 150 zł odejmijmy GRiDa :)W ogóle wie ktoś, czy razem z grą dają cd-keya, czy tylko GRiD do singla jest? Bo jak GRiD tylko do singla to biorę radka bo 150 zł to zawsze coś. A jak się od tych 150 odejmie GRiDa, to różnica w wydajności porównywalna do ceny. Edytowane 27 Grudnia 2008 przez Pawliszak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Cd-key musi być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 (edytowane) Ja bym wziął tego GF ale w wersji bez gry, bo jest to imho przepłacanie, grid na allegro chodzi po 80-90zł, a nie 150zł. Zapomniałbym, dysk weź Samsunga F1, cichszy i szybszy. Te WD były jakiś czas polecane bo Samsungi się skończyły, a teraz są polecane bo są tańsze. Edytowane 27 Grudnia 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliszak Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Chodziło mi o to, że jak się odejmie cenę GRIDA to gtx 260 ma cenę odpowiednio wyższą do lepszych osiągów, a nie że kosztuje tyle samo co hd 4870. Na tańszych wersjach gtxa 260 z core 216 zaoszczędzę max 40 zł, a wolę mieć GRiDa i Zotaca. Chyba będę się skłaniał ku Geforcowi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Jak nie kupisz przynajmiej 22" LCD to nie będziesz widział za dużej różnicy pomiędzy tymi kartami . Nawet 9600GT będzie miał podobną wydajność ( różnice 5-10 fps ) co mocniejsze karty ( 9800GT ,HD48xx czy GTX2xx ) . Z tym że o ile 9600GT będzie chodzić prawie na maxa to mocniejsze karty będą się nudzić w tej rozdzielczości . Spójrz na testy np. na egiełdzie robione przy 1280x1024 AA-4 AF-16 , różnice są minimalne . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliszak Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 (edytowane) Dobra, temat z mojej strony do zamknięcia. Raczej zdecyduję się na GeForca :) Właśnie przejrzałem testy i odniosłem wrażenie, że co jak co ale w mojej natywnej rozdziałce przewaga pomiędzy tymi dwoma kartami jest największa, a zaś po sprawdzeniu osiągów podkręconego GeForca, który po oc zrównuje się wydajnościowo z GTX 280 tworzy mi dobrą perspektywę w razie zmiany monitora :) Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam. PS. http://nvision.pl/art-221-15/GeForce_GTX_2...dsumowanie.html - o ile przy wersji z 192 jednostkami dopłata nie miałaby głębszego sensu, o tyle w wersji 216 SP IMHO ma. Edytowane 28 Grudnia 2008 przez Pawliszak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...