Zitah Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 (edytowane) Witam w Nowym Roku forumowiczów. Przed wyjazdem na św komputer został wyłączony w sposób standardowy, bez zadnych ekscesów. PCet sie wyłączył a ja później odłączyłem kable(zasilanie, TV, kabel sieciowy). Dzisiaj wracam właczam wszsystko naciskam power i po kilku chwilach dostaje noworoczną niespodzianke: http://img179.imageshack.us/my.php?image=zdjcie976cr9.jpg Raid jest postawiony na: 4x seagate barracuda 11 500GB 32MB Mobo: Asus p5e x38 Pomóżcie bo na tym raidzie jest wiele ważnych dla mnie materiałow... PS. nie wiedziałem gdzie o tym pisać. Jeśli to złe miejsce prosiłbym moderatorów o przeniesienie mojego posta Edytowane 1 Stycznia 2009 przez Zitah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) Na początku odłącz i podłącz ten dysk, a najlepiej to z wszystkimi czterema tak zrób, jeśli dotychczas tego nie zrobiłeś. Możliwe, że przy tych odłączaniach kabli itp. naruszył się kabel zasilania bądź sata tego dysku. Na przyszłość ważne dane radzę archiwizować, a tym bardziej na raid'zie 0 złożonym z czterech dysków. EDIT: odłączyłem u siebie jeden z dysków i w MSM wykryty był tylko jeden dysk z dwóch i status Failed. Więc jeszcze chyba inny problem masz, użyj szukajki, ktoś na tym forum miał podobne problemy. Edytowane 2 Stycznia 2009 przez carek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Mi taki błąd występuje przy próbie formatowania jednej z partycji na macierzy. Wystarczy wtedy w konsoli macierzy oznaczyć dysk jako normalny i wszystko jest ok. W Twoim przypadku może to nie być takie proste, kontroler macierzy zwraca uwagę na awarię jednego z dysków, dobrze by było go odłączyć i przejrzeć S.M.A.R.T.'a, najprawdopodobniej dysk Ci pada, a kontroler tylko grzecznie o tym informuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zitah Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Mi taki błąd występuje przy próbie formatowania jednej z partycji na macierzy. Wystarczy wtedy w konsoli macierzy oznaczyć dysk jako normalny i wszystko jest ok. W Twoim przypadku może to nie być takie proste, kontroler macierzy zwraca uwagę na awarię jednego z dysków, dobrze by było go odłączyć i przejrzeć S.M.A.R.T.'a, najprawdopodobniej dysk Ci pada, a kontroler tylko grzecznie o tym informuje. Poki co komputer zastartował i działa, dysk ma gwarancje takze bedize trzeba zmiejszyc RAID do 3 dyskow i postawic wszystko od nowa, bo raczej to co na nim bylo/jest poleci w eter... pytanie tylko czy strace duzo na wydajnosci po przesiadce z 4x HDD na 3x HDD, bo pomyslalem ze napewno dostane nowy czy cos, wiec jesli to bedzie nowy dysk to pewnie wymienilbym go za doplata na samsuna 1TB, i "puscił" go swobodnie na trzymanie waznych rzeczy i ewentualny 2gi system podczas awarii... CO o tym sadzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Jak przeczytasz temat o Raid i tam przeniesiesz dyskusje to wiele się dowiesz na postawione pytanie. http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...sc-t252870.html Edytowane 5 Stycznia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...