Kunor Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Witam serdecznie, mam taki oto zestaw komputerowy: CPU: Athlon64 3000+@2700mhz MOBO: DFI LAN PARTY s939 RAM: 2GB DDR1 GPU: x1900xt 512mb I teraz mam taką zagwostkę. Za okolo 2-3 miesiące chciałbym go ulepszyć. Zastanawiam się co lepiej zrobić: a) Kupić athlona x2 na s939 i podkrecic go do 3ghz b) Kupic plyte glowna, ram, procesor... Opcja b) wiaze sie dosc z powaznymi zmianami, jednak biorac pod uwage, ze athlony x2 kosztuja na allegro kolo 350zl, moze byc warta rozwazenia. -Czy za okolo 400zl mozna cos sensownego kupic? -Od jakiej kwoty mozna cos sensownego kupic? -Czy moze lepiej zostac przy wariancie a)? Pozdrawiam Serdecznie i wszystkiego najlepszego z okazji nowego roku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MandraX Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zaraz posypie sie ze masz sprzedac swoje, kupic intela, zmienic zasilacz i podkrecic ;P proste :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrAthlonXp Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 ja niedawno tez zmodernizowalem kompa. mialem durona 1.8 na socket A ktorego juz nie produkuja wiec co? w gre weszla wymiana plyty proca i ramu za dokladnie 501 zl kupilem plyte asusa m2a-vm , proca jak w sygnaturce i 1gb ram kingstona czyli calkiem niezle i to w komputriniku po jakims czasie dokupile dysk 500gb i grafe 8500 gt w sumie wyszlo jakies 900 zl i komp smiga jak dla mnie wspaniale pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Cytat Za okolo 2-3 miesiące chciałbym go ulepszyćza tyle mniej więcej należałoby się zapytać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunor Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 O kolejny fan Fallouta! A na chwile obecną, lepiej wydac 300zl na 939 x2, czy kupic plyte am2 + ram + x2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Jak koniecznie do 400zł to: E21x0 za ok 130-150zł Jakaś płyta na P31 ok 150zł np P31-DS3L 2GB DDR2 ok 60-80zł. Kupno X2 na 939 to głupota. Za tyle masz prawie cały zestaw z dużo większymi możliwościami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunor Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) Czy "scythe ninja 1" bedzie pasowal na plyte z gniazdem 775? Bardzo sobie chwale aktualne chlodzenie, a te E21x0 wypadało by podkręcić minimum do 2800mhz. Niekoniecznie do 400zł, cena nie gra roli, jednak uważam za całkowicie zbędne wydawać więcej niz 400zl na ten cel. Edytowane 2 Stycznia 2009 przez Kunor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novy154 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 2,8 Ghz to spokojnie na boxie zrobisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) wystarczy ze kupisz x2 5200... nie widzę sensu zmieniać platformę dla minimalnego wzrostu wydajności... Edytowane 2 Stycznia 2009 przez grzechuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novy154 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Okej, kolego, a teraz znajdź X2 pod s939 w rozsądnej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 a przepraszam... w takim razie najlepszym rozwiązaniem będzie e5200+p31 ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Cytat Okej, kolego, a teraz znajdź X2 pod s939 w rozsądnej cenie. Dosyć rozsądna cena. Za tyle wyrwałem to Toledo na allegro. Kwestia odpowiedniego poszperania i wyłapania okazji. Procek leci do drugiego kompa i nie musze zmieniać całej platformy, a wzrost wydajności gwarantowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunor Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Dogadałeś się ze sprzedawcą, czy naprawde nikt nie zalicytował. Z tego co widze ostatnio duży popyt, a mała podaż na x2 s939. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 OCM4n14k napisał(a): Dosyć rozsądna cena. Za tyle wyrwałem to Toledo na allegro. Kwestia odpowiedniego poszperania i wyłapania okazji. Procek leci do drugiego kompa i nie musze zmieniać całej platformy, a wzrost wydajności gwarantowany. No tylko zwróć uwagę że kupując coś na DDR2 i sprzedając stare graty praktycznie wyda z 50-100zł. Więc jak dla mie różnica spora, poza tym E21x0 zegar w zegar biją na głowe wszystkie X2. A że praktycznie każdy E2xxx zrobi 3GHz to X2 nie ważne na jakiej podstawce będzie zawsze z tyłu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) Cytat Dogadałeś się ze sprzedawcą, czy naprawde nikt nie zalicytował. Z tego co widze ostatnio duży popyt, a mała podaż na x2 s939. Zobaczyłem, że facet buja się z zestawem i mu płytka oraz ramy nie chiały się sprzedać. Napisałem żeby wystawił sam procesor za tyle ile mu pasuje, a ja może kupie jak cena będzie w miare rozsądna. Chciał 200zł to kupiłem ;). Cytat No tylko zwróć uwagę że kupując coś na DDR2 i sprzedając stare graty praktycznie wyda z 50-100zł. Więc jak dla mie różnica spora, poza tym E21x0 zegar w zegar biją na głowe wszystkie X2. A że praktycznie każdy E2xxx zrobi 3GHz to X2 nie ważne na jakiej podstawce będzie zawsze z tyłu. Niby tak, ale mi przykładowo nie chciałoby się babrać w sprzedawanie sprzętu (który możliwe, że tak łatwo się nie sprzeda) i wolałem zapolować na okazyjnego procka pod starszy socket. Do większości gierek wystarczy z zapasem, a jedynie GTA 4 będzie pewnie mieliło procem. Tylko u mnie problemu z tym nie ma, komp tylko do lan party więc w GTA4 na nim nie pogrywam. Gdyby dorwał tanio X2 pod 939 to czemu nie zostać na tym co ma? ;) Edytowane 2 Stycznia 2009 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Okazja okazją. Myślisz ile będzie trzeba czekać na kolejną tego typu? Myślmy i mówmy racjonalnie. Jeśli wydawać ok 400zł to na używkach złożyć E21xx P31 i 2GB DDR3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...