Skocz do zawartości
Kunor

Czy Warto Wymienic Procesor?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mam taki oto zestaw komputerowy:

CPU: Athlon64 3000+@2700mhz

MOBO: DFI LAN PARTY s939

RAM: 2GB DDR1

GPU: x1900xt 512mb

I teraz mam taką zagwostkę. Za okolo 2-3 miesiące chciałbym go ulepszyć. Zastanawiam się co lepiej zrobić:

a) Kupić athlona x2 na s939 i podkrecic go do 3ghz

b) Kupic plyte glowna, ram, procesor...

Opcja b) wiaze sie dosc z powaznymi zmianami, jednak biorac pod uwage, ze athlony x2 kosztuja na allegro kolo 350zl, moze byc warta rozwazenia.

-Czy za okolo 400zl mozna cos sensownego kupic?

-Od jakiej kwoty mozna cos sensownego kupic?

-Czy moze lepiej zostac przy wariancie a)?

Pozdrawiam Serdecznie i wszystkiego najlepszego z okazji nowego roku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość piotrAthlonXp

ja niedawno tez zmodernizowalem kompa.

mialem durona 1.8 na socket A ktorego juz nie produkuja

wiec co? w gre weszla wymiana plyty proca i ramu

za dokladnie 501 zl kupilem plyte asusa m2a-vm , proca jak w sygnaturce i 1gb ram kingstona

czyli calkiem niezle i to w komputriniku

po jakims czasie dokupile dysk 500gb i grafe 8500 gt

w sumie wyszlo jakies 900 zl i komp smiga jak dla mnie wspaniale

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy "scythe ninja 1" bedzie pasowal na plyte z gniazdem 775? Bardzo sobie chwale aktualne chlodzenie, a te E21x0 wypadało by podkręcić minimum do 2800mhz.

Niekoniecznie do 400zł, cena nie gra roli, jednak uważam za całkowicie zbędne wydawać więcej niz 400zl na ten cel.

Edytowane przez Kunor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Okej, kolego, a teraz znajdź X2 pod s939 w rozsądnej cenie.

Dosyć rozsądna cena.

Za tyle wyrwałem to Toledo na allegro. Kwestia odpowiedniego poszperania i wyłapania okazji. Procek leci do drugiego kompa i nie musze zmieniać całej platformy, a wzrost wydajności gwarantowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OCM4n14k napisał(a):

Dosyć rozsądna cena.

Za tyle wyrwałem to Toledo na allegro. Kwestia odpowiedniego poszperania i wyłapania okazji. Procek leci do drugiego kompa i nie musze zmieniać całej platformy, a wzrost wydajności gwarantowany.

No tylko zwróć uwagę że kupując coś na DDR2 i sprzedając stare graty praktycznie wyda z 50-100zł. Więc jak dla mie różnica spora, poza tym E21x0 zegar w zegar biją na głowe wszystkie X2. A że praktycznie każdy E2xxx zrobi 3GHz to X2 nie ważne na jakiej podstawce będzie zawsze z tyłu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Dogadałeś się ze sprzedawcą, czy naprawde nikt nie zalicytował. Z tego co widze ostatnio duży popyt, a mała podaż na x2 s939.

Zobaczyłem, że facet buja się z zestawem i mu płytka oraz ramy nie chiały się sprzedać. Napisałem żeby wystawił sam procesor za tyle ile mu pasuje, a ja może kupie jak cena będzie w miare rozsądna. Chciał 200zł to kupiłem ;).

Cytat

No tylko zwróć uwagę że kupując coś na DDR2 i sprzedając stare graty praktycznie wyda z 50-100zł. Więc jak dla mie różnica spora, poza tym E21x0 zegar w zegar biją na głowe wszystkie X2. A że praktycznie każdy E2xxx zrobi 3GHz to X2 nie ważne na jakiej podstawce będzie zawsze z tyłu.

Niby tak, ale mi przykładowo nie chciałoby się babrać w sprzedawanie sprzętu (który możliwe, że tak łatwo się nie sprzeda) i wolałem zapolować na okazyjnego procka pod starszy socket. Do większości gierek wystarczy z zapasem, a jedynie GTA 4 będzie pewnie mieliło procem. Tylko u mnie problemu z tym nie ma, komp tylko do lan party więc w GTA4 na nim nie pogrywam. Gdyby dorwał tanio X2 pod 939 to czemu nie zostać na tym co ma? ;)

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi