Skocz do zawartości
Star

Wc Na Samego Proca Za 500 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :D

Co myslicie o ukladzie z 1 blokiem na CPU ?? czy za 500 zł da rade taki przyzwoity , solidny ,wydajny zestaw zlozyc ? .

Blok pokroju Swiftech Apogee GT , pompka CR2 , lub inna tez w miare tania, badz jezeli do 1 blokowego ukladu to ma sens to Swiftech Apogee Drive 350 ? do tego chlodnica black Water czy innego producenta na 2 wiatraki 120 mm i jakis rez. nie duzy ,w miare tani , badz trojnik co by tylko odpowietrzyc uklad ( jest tutaj sens dokladania rezerwuaru ? ) a moze rez samemu zrobic :D . no i oczywiscie węże 10/12 i złączki .

prosze o pomoc , podpowiedzi , sugestie. Czy uklad na CPU za 500 zł ma sens ? Czy wydajnosc od takiego TRUE +120mm bedzie wieksza na tyle zeby to sie oplacalo ?? E8400@ 4,5 GHz mozliwe do osiagniecia ? :D

dzieki pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozwolcie, ze podepne sie z pytaniem... mam zamiar kupic Q9550 E0 i podkrecic go do magicznych 4Ghz. myslalem o thermalright ultra-120 extreme + dwa wentylatory 120mm z przodu i tylu i podobnie mam dylemat czy moze nie lepiej i nie ciszej byloby kupic WC tylko na procka. kasa - podobnie: 500pln.

jest sens sie pchac, czy moze lepiej upolowac true coopera i na nim wyciskac 7-dme poty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainteresujcie sie nowym zestawem dla początkującego w WC ;) od firmy MNP za 359 zł bije na łeb kazdą firmową podobną opcję z czasm mozna wymienić chłodnice na podwójną lub potrójną i rozszerzyć układ o dodatkowe klocki...

pełny zestaw ostatnio oglądałem

blok Prison PRO

chłodniczka Blackwater 121

rurki

płyn chłodniczy

pompka blackwater z mini rezem

koncówki wszystkie oraz dwa wentylatory SIlentum Zephyr120mm w cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie opłaca się inwestować w chłodzenie wodne.

Nawet w chłodzenie jedynie na procesor ale tylko w wersji nadającej się do rozbudowy. Później zawsze można założyć blok na kartę graficzną.

Zyski to większa wydajność przy niższej cenie bardziej wykręconych komponentów. Przemyślane chłodzenie obsłuży kilka generacji płyt głównych, procesorów i kart graficznych.

Podstawową rzeczą jest dobra pompka - może być z zintegrowanym rezem - cicha i wydajna.

Blok CPU i chłodnica CPU też raczej od razu docelowa. Oszczędzać na tym nie warto bo komponenty są dość drogie by je później wymieniać. Można kupić używki. Oszczędzić można na wentylatorach, wężach zawsze je łatwo zmienić później.

Apogee GT jest dobrym pomysłem lub nieco droższy GTZ - jak najbardziej mogą być używki z naszego forum lub Allegro.

Pompka podobnie - ja polecam Lainga z akrylowym rezem na jej topie jak w moim LC - patrz stopka. Trudno trafić taką używaną - można dać zawsze ogłoszenie w dziale kupię. Mylę, że przy odrobinie szczęścia złoży się ładne LC na procka za 400 PLN a to jest tylko 2 razy drożej niż wypasione chłodzenie AC.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 500zł można złożyć coś przyzwoitego na proca. ;)

Ja polecam zainwestować w WC. Radzę oprzeć zestaw na pompce Black Water, nie konieczny jest do niej dodatkowy rez. Bloczek wtedy można wziąć Apogee GT - bardzo wydajny model.

Węże i złaczki - 8/10.

Chłodniczka BWA 122.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi