Rpetryko Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Witam! Szybko potrzebuję kosztów, więc chcę coś do grania (na dłuższy okres) stąd NIEPRZEKRACZALNA kwota 4200zł. Żeby nie było to trochę poszperałem tu i ówdzie i skleciłem takie coś: Procesor:Intel Xeon E3110/3.0GHz, 6MB bla bla bla Płyta główna: Foxconn P45A-S /Intel P45/ RAM:A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition Twardy:Seagate 500GB 7200rpm 32MB cache SATAII Barracuda 7200.11 Grafa:Gainward Radeon HD4870x2 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI HDTV Zasilacz:Pentagram 620W Silent Force CAV-620-A12S Obudowa:Asus TA-B31 (black/red) Napęd:NEC AD-7201S SATA LightScribe (black) Monitor:LG W2252TQ-PF (2ms, DVI) w sumie 4165zł brutto Druga opcja: Procesor: AMD Athlon 64 X2 6400+ /3.2GHz, 2MB, BOX, AM2/ Płyta główna: Gigabyte MA78GPM-DS2H /AMD780G+SB700/ RAM: A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Editionx2 Twardy:Seagate 500GB 7200rpm 32MB cache SATAII Barracuda 7200.11 Grafa: Sapphire Radeon HD4870x2 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI HDTV Zasilacz:Pentagram 620W Silent Force CAV-620-A12S Obudowa:Asus TA-B31 (black/red) Napęd:NEC AD-7201S SATA LightScribe (black) Monitor:LG W2252TQ-PF (2ms, DVI) w sumie: 4176zł brutto I teraz tak: Ja wiem, że dokładając nawet te 50zł-100zł-150zł mogę mieć lepszą/fajniejszą obudowę, ale Urząd Skarbowy tego nie wie. Dlatego wolę wziąć shita za 100zł po to żeby wziąć dobrą grafę, a w przyszłym miesiącu sobie wymienię na coś takiego: Aerocool HiTech 7 Pro. łatwiej wymienić obudowę, czy RAM-u dorzucić niż wziąć gorszą kartę graficzną...Tak mi się wydaję... No i niestety w związku z tym iż PC na firmę, zakup tylko i wyłącznie w jednym sklepie :( Składanie z odrębnych aukcji Allegro odpada.... Wszystkim chętnym za pomoc z góry dziękuję...Wszelakie sugestie/zastrzeżenia mile widziane ;) Pozdrawiam !!! Edytowane 5 Stycznia 2009 przez Rpetryko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Lepiej zrobisz, jak obok linków podasz również nazwy danych podzespołów. Nie wszystkim będzie się chciało klikać w każdy link. EDIT. Generalnie pierwsza opcja :) Edytowane 5 Stycznia 2009 przez i386 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rpetryko Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Poprawione ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zestaw numer 1. Jeśli wejdzie w grę OC to już w ogóle będzie dobrze. Powiedziałbym nawet że przy 4870 X2 podkręcenie takiego procka jest koniecznością. Karta musi jakoś rozwinąć skrzydła. 4ghz masz w zasięgu ręki i od razu każda gra się ucieszy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trollek Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 To nie bierz faktury vat na obudowe i kup sobie jaką tam chcesz:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Xeon + Oc i luz ;P Niewarto brac athlona dla ramu, ram kupisz kiedy bedziesz chcial, ale watpie abys potrzebowal ;P A obojetnie czy xeon czy athlon do tej karty musisz go podkrecic, bo karte bedziesz ograniczal ;P W ogole nie bierz budy. Przeciesz urzad nie bedzie patrzyl ze teoretycznie masz all na wierzchu ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Poczekaj do 8 stycznia jak wyjdą już GTX285. przy okazji zapytam juz - czy gtx295 ma wyjsc tego samego dnia co 285? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Nie bierz tej obudowy, proszę cię. Za 2 miesiące w kompie będziesz miał tyle kurzu, ile w starej szafie, a cała obudowa od tego pieroństwa może dygotać. Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad obudowami CoolerMaster, Antec lub LanCool. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rpetryko Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Nie bierz tej obudowy, proszę cię. Za 2 miesiące w kompie będziesz miał tyle kurzu, ile w starej szafie, a cała obudowa od tego pieroństwa może dygotać. Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad obudowami CoolerMaster, Antec lub LanCool. Obudowa do zmiany na pierwszy ogień :P Jakiś miesiąc będzie się musiał "pokurzyć" chociaż często sprzątam w domku to i się tak nie kurzy :) Przyznam się, że najbardziej "nie wiem" na temat płyty głównej i grafiki... Bo co do procesora, to TAKIE coś znalazłem i wypada on nieźle :) Co do OC to na pewno będzie brane pod uwagę, ale nie teraz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rpetryko Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Cholerka :/ Zwlekałem, zwlekałem, aż w końcu ceny podnieśli :( i nie mieszczę się w limicie :( Wie ktoś kiedy znowu obniżek można się spodziewać ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Intel niby wprowadza właśnie jakieś obniżki. Ale.. PLN nadal leci "na ryj" i obecnie dolar kosztuje chore 3,25zł a euro 4,30zł. Dostawy które pójdą po tych cenach, będą jeszcze droższe. O ile obniżki producenckie są do przewidzenia, o tyle obecna sytuacja na rynku walutowym jest taka, że nikt nie wie co będzie za 3 tygodnie. Nikt Ci nie zagwarantuje, że dolar nie wzrośnie np. do 3,50zł... a niestety jest to nawet bardziej prawdopodobne, niż jego spadek. Choć te przewidywania są jak już wspomniałem lekko "loteryjne". Nic nie jest pewne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 (edytowane) Przede wszystkim jak chcesz intela brać to na pewno nie z ddr2 800mhz, 1066 są koniecznością jeśli chcesz pokręcić proca. Wiem coś o tym bo właśnie pamięci mnie ograniczają. Edytowane 19 Stycznia 2009 przez pichu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rpetryko Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Słuchajcie, a co by było gdybym kartę z pierwszego zestawu zamienił na tą: http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=12804 (Gainward GeForce GTX 280 1024MB DDR3 /512bit/ HDTV 2xDVI), dużo bym stracił na wydajności ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 W wyższych rozdzielczościach GTX280 będzie słabszy nawet o 20FPS jak nie więcej :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rpetryko Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Czy różnica warta 300zł ?? Może nie tak. czy jakbym, później wsadził te 300zł w OC tej karty, to byłyby podobne ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 nie nadrobisz braku 1gb pamięci i shaderów lepiej tnij na dysku, a poźniej dokupisz i weź najtańszy zasilacz, a co najwyżej od razu sobie prywatnie dokupisz odpowiedni. To powinno byc to 300zł. A ten hwbot co najmniej dziwny: rekord na 9850 be to 3.2 GHz z groszami, jak mój na codzień lata 3.4GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 W jakiej rozdziałce zamierzasz grać? Jak chcesz 2-rdzeniową kartę do GTX295 a nie 4870X2.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Powiedz czemu miałby dokładać ok. 300zł do karty, któtra albo jest porównywalna, albo minimalnie szybsza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rpetryko Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Nie zamierzam przekraczać zalecanej przez producenta monitora tj. 1680 x 1050 pikseli ... No ale wiadomo, że za jakiś rok (może szybciej) nie pogram na takich rozdziałkach, dlatego minimum na jakim będę grał to 1024x768 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 bierz 4870x2, bo tanszy od kanapki nvidii, porownywalnie szybki i spoko zagrasz we wszytko na v high+ wygladzanie w tej rozdzialce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 czy oby napewno wiesz co piszesz? wprowadzasz goscia w blad. gtx295 nie jest minimalnie szybszy w rozdzialkach do 2k czyli juz i tka bardzo duzych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 (edytowane) cos mi zalatuje fanboyem hmmm [te teksty, ten avatar] hmmm. ja tez bym sie sklanial ku 4870x2. sa problemy, jak z kada karta, tym bardziej wielo rdzniowa [tj wielochipaowa/ukladowa]. mikroprzyciecia [ktorych wiekosc i tak nie zauwazal, ale wszyscy psiacza ze sa uciazliwe, ale ok. niedopracowane sterry. tak samo u ati jak i u nv. cena? ponad 2 tys gtx295 i 1,7 za 4870x2 [nawet mozna wyrwac za 1,5-1,6, a uzywke jeszcze taniej] co do wydajnosci to porownywaleni raz tu szybszy radek raz tam geforce.wybor nalezy do ciebie. ja oddaje swoj glos na 4870x2 xD Edytowane 23 Stycznia 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 (edytowane) hehe panie wyzej.. pozostawiam bez komentarza, odkad jestem na tym forum mialem inny avatar tylko nie dawno zmienilem zeby wlasnie wyczekiwac na takie opinie jak twoja :) po za tym chcialem sprawdzic jak bedzie wygladal avatar przerobiony w paincie w 25 sek ;) ja tam widze 295tke za 1,8k no ale dobra nie ebde sial juz propagandy wkoncu jestem zwyklym postronnym fanbojem :) Edytowane 23 Stycznia 2009 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 @mobot, nie wyzywaj tu nikogo od fanboyi, każdy ma prawo wyrazić własną opinię. GTX295 jest lepszy od HD4870X2, ale też nie w każdej grze i nie zawsze jest to różnica warta 200-300zł. W innych grach natomiast GTX295 miecie Radeona i różnica jest widoczna. Ja jednak uważam, że obie karty są dosyć porównywalne pod względem wydajność/cena i na obu zagrasz w nowe gry na wysokich detalach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 (edytowane) najtanszy rzeczywiscie mozna dostac 1,8k, ale srednio w sklepach cena ok 1,9-2 tys. 4870x2 najtansza 1,6 na allegro za ok 1,4 uzywki. nawet niech gtx295 bedzie wydajniejszy od 4870x2. o ile? 5? 10%? ok ale czy to jest warte doplaty 300 czy 400zl. nie sadze. bynajmniej nie w moim odczuciu.ale decyzja nalezy do zainteresowanego. to nie jest topic o pojedynku na szczycie. tylko kolega sie pytal co kupic. ja sugerowal bym 4870x2 [i przedstawilem swoje racje], Ty za gtx'em i tyle.czy jestes fanboyem czy nie hmmm :P ale widzac to co piszesz w topicu o 285/295-tkach.. ps nie wyzywaj tu nikogo od fanboyi, każdy ma prawo wyrazić własną opinię i ja ja wyrazilem. GTX295 jest lepszy od HD4870X2, ale też nie w każdej grze i nie zawsze jest to różnica warta 200-300zł. Ja jednak uważam, że obie karty są dosyć porównywalne pod względem wydajność/cena i na obu zagrasz w nowe gry na wysokich detalach. wlasnie o to mi chodzi, ktora kolega wezmie to nei wazne obydwie sa tak wydajne ze, na kazda gre w najwyzszych detalach, na jakiej chce rozdzialce da sie grac bez przycinania. Edytowane 23 Stycznia 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rpetryko Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 No tak, tylko ja się pytamo GF 280, a nie 295 gdyż 280 jest tańszy od HD4870x2 o 300zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 (edytowane) jak już to 285 a nie 280 - mysle ze to bylaby najrozsądniejsza opcja i bardziej oplacalna od dwurdzeniowki. 285 to odmlodzona 280tka w nizszym procesie o podniesionych taktowaniach i nieco wyzszej wydajnosci. no i oczywiscie wieksza podatnosc na o/c ktore wychodzi tym kartom naprawde ladnie. wracajac do 295... naprawde malo jest gier w ktorych x2 wyprzedza gtx'a. znaczna wiekszosc to gry w ktorych widoczna jest dominacja 295tki a nie lekka przewaga. lekka przewaga to jest w tej mniejszosci w ktorej wygrywa x2. no moze za wyjatkiem stalker'a cs. Edytowane 23 Stycznia 2009 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rpetryko Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 (edytowane) Kliknij w link, który podałem kilka postów wyżej... Tam jest napisane 280, no chyba, że się sklep pomylił :) A tak suma sumarum to na której karcie dłużej pogram na rozdzielczościach "w miarę" (więcej niż 1024x768) ?? Edytowane 23 Stycznia 2009 przez Rpetryko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Przypominam, że 285 jest droższe od 280 o 200zł, co jest pewnym minusem na opłacalność... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 (edytowane) 280 tez byłby tu dobrym wyborem. jest o 200 zl tak jak Miguel napisał tańszy a wydajność miedzy 280 a 285 nie rożni się wiele. Inna kwestia, że 285 to już jednak 55 nm. zmieniłem avatar spowrotem na swój poprzedni bo niektórzy widzieli we mnie fanatyka ;) Edytowane 23 Stycznia 2009 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...