tailwind Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Witam, zmontowalem sobie taki o to komputerek. Jak widac sa w nim dwie plyty glowne a na kazdej amd 6000+ z zamontowanym boxowym coolerem. Chlodze go 4 wiatrakami, 2 x 80mm z przodu (jeden wyciaga powietrze z zasilacza a drugi wciaga je do srodka) i 120mm z tylu i gory (obydwa wpychaja powietrze do srodka). Sprawdzam temp w biosie i w stanie spoczynku procesora jest 44 C a temp systemu 36 C. Zastanawiam sie czy dokupywac kolejne wiatraki na czipset od plyty glownej i moze zmienic paste termoprzewodzaca(aktualnie na jedym procku mam tasme termo. ktora byla juz zamontowana na radiatorze, a na drugim paste termoprzewodzaca ktora dostalem wraz z prockiem jakis czas temu) Czy testowanie temp w biosie ma sens ?? Czy temp jak na spoczynek jest dobra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 (edytowane) Do czego Ci 2 płyty w kompie, że tak się spytam z ciekawości? Weź ten "burdel" w kablach posprzątaj to się przewiew zwiększy. Edytowane 7 Stycznia 2009 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 120mm z tylu i gory (obydwa wpychaja powietrze do srodkaCzyli dokladnie na odwrot... Jak wiadomo z lekcji fizyki, cieple powietrze unosi sie do gory - warto wiec tam zamontowac wentylator wyciagajacy, a nie wpychajacy owe rozgrzane powietrze z powrotem do srodka. I posprzataj burdel w kablach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tailwind Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Czyli dokladnie na odwrot... Jak wiadomo z lekcji fizyki, cieple powietrze unosi sie do gory - warto wiec tam zamontowac wentylator wyciagajacy, a nie wpychajacy owe rozgrzane powietrze z powrotem do srodka. I posprzataj burdel w kablach ;) Ciezko ten burdel posprzatac, to sa dwa zasilacze i kable wychodza odrazu na siebie. Czesc kabli jest schowana w tym miejscu (zalacznik) Moge je troche pospinac tylko ale tez ciezko bedzie. Myslalem ze lepjej bedzie jak te wiatraki 120mm beda wiac do srodka prosto na procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Myslalem ze lepjej bedzie jak te wiatraki 120mm beda wiac do srodka prosto na procesor.Zrob prosty eksperyment. Nastaw wode w garnku, poczekaj, az zacznie sie gotowac, i umiesc nad nia jakis wentylator (byle jaki, nawet suszarka sie nada), zeby dmuchal w dol, i patrz jak zachowuje sie para z garnka. Pamietaj - cieple powietrze zawsze leci do gory. Warto wiec wentylatory wciagajace umieszczac blisko dolu, zas wyciagajace na gorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tailwind Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 (edytowane) Pamietaj - cieple powietrze zawsze leci do gory. Warto wiec wentylatory wciagajace umieszczac blisko dolu, zas wyciagajace na gorze. Ok :) Masz racje. Bede musial zmienic te wiatraki. Mam zamiar takze wymienic radiatory z wiatrakami na Akasa AK-876(musze jeszcze zmierzyc czy mi sie zmieszcza) z CoolLaboratory Liquid MetalPad(lub Zalman ZM-STG1). Tylko nie wiem za bardzo co zrobic z tymi kablami, troche szkoda mi je ciac bo to nowe zasilacze na gwarancji. Ten komp bedzie wykorzystywany do roznych obliczen. Wiec bedzie pracowac zazwyczaj w stresie, dlatego mi tak zalezy zeby byl dobrze chlodzony. Edytowane 7 Stycznia 2009 przez tailwind Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VOSTOK Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Nadal pozostaje pytanie - PO CO? Uchyl rąbka "tajemnicy" :>. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 (edytowane) Ten komp bedzie wykorzystywany do roznych obliczen. Wiec bedzie pracowac zazwyczaj w stresie, dlatego mi tak zalezy zeby byl dobrze chlodzony. Przeca to nie komp tylko dwa kompy w jednej budzie, nie lepiej kupić bude za 100zł i dać ochłonąć sprzętowi? Pakowanie 2 PC obok siebie to przy zwykłej obudowie nieco dziwny pomysł. Edytowane 8 Stycznia 2009 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 ...Bede musial zmienic te wiatraki... Przeczytaj to: http://forum.purepc.pl/Chlodzenie-Konwencj...ak-t271550.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 (edytowane) Przeca to nie komp tylko dwa kompy w jednej budzie, nie lepiej kupić bude za 100zł i dać ochłonąć sprzętowi? Pakowanie 2 PC obok siebie to przy zwykłej obudowie nieco dziwny pomysł. moze mu zalezy na tym żeby wszystko mniej miejsca na biurku zajmowało :P kable uporządkuj jak tylko mozesz... pozbieraj je do kupy jakimis opaskami, lub chocby i tasma klejaca i ułóż żeby nie zakłocały obiegu powietrza jedym procku mam tasme termo zmien na jakas dobra paste ustaw wiatraki tak jak koledzy radzili... ustaw kompa w chlodnym miejscu (z dala od grzejnika jest zawsze te 2-3* mniej). Obciąż komp, sprawdz temp. Jak beda znosne to niech działa To takie rady jak poprawic sytuacje bez wiekszych kosztów Edytowane 8 Stycznia 2009 przez Shakell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...