Skocz do zawartości
rafluk75

Jaka Karta Grafiki Na Agp Dla P4@3ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zamierzam wymienić mojego 6600GT AGP na coś mocniejszego. Po przeanalizowaniu 'Poradnika dla kupujących' mam pewne wątpliwości, która karta byłaby najbardziej odpowiednia dla mojego CPU i zasilacza.

Moja konfiguracja to:

P4@3GHz HT

Gigabyte GA-8I848E-L

Kingston 2GB PC3200 DDR@400MHz

Gainward 6600GT@500MHz GDDR3 128MB/128bit@900MHz --> do wymiany

ROPLA RPL-PSU 400W

Cały komputer planuję wymienić za ok. rok, dlatego nie chcę w tej chwili przechodzić na PCI-E.

Proszę o poradę, która karta byłaby najlepsza, aby w pełni wykorzystać posiadany sprzęt.

Rozważam następujące warianty:

- 7600GS / 7600GT

- 7800GS / 7900GS

- X1950PRO

wszystkie w wersjach z pamięciami DDR3

Zależy mi w pierwszej kolejności na stabilności i jakości obrazu, a następnie na wydajności.

Dzięki i pozdrawiam!

rafluk75, w Twoim wypadku zamiast karty wymień zasilacz puki jeszcze niczego nie spalił. Twój P4 starcza do 6600GT i każda mocniejsza karta nie rozwinie skrzydeł z powodu słabego proca.

...wiem, że zasilacz nie jest markowy, ale w tej konfiguracji komputer działa już 2,5 roku dziennie po średnio 10h i nic się nie dzieje, system działa stabilnie.

Szukając mocniejszej karty sugerowałem się również max. poborem mocy przez kartę, i tak:

- moja obecna 6600GT - max. ok. 48W

a np.

- 7900GS - max. ok. 45W

- 7600GT - max. ok. 38W

Czy cokolwiek zyskam na wydajności zmieniając 6600GT na którąś z powyższych? Opłaca się taka operacja?

A jakbym kupił jakiś używany zasilacz? Jaki byłby wystarczający?

Tak jak pisałem wyżej, chcę przedłużyć żywot tego "trupa" na jakiś rok, potem kupuję coś nowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No myślę też o ATI, tak jak pisałem wyżej np. X1950pro, ale nie wiem czy mi zasilacz wydoli.

Nie wiem jak jest w praktyce, ale w specyfikacji technicznej teoretycznie X1950pro bierze max 66W, a X1950GT jakieś 60W, dlatego patrzałem bardzie w kierunku kart nVidii. Poza tym chyba lepiej wymieniać GF za GF, niż ATI za GF i odwrotnie. W poradniku pod P4@3GHz polecane są karty typu 7600GT, HD2600XT (szyna pamieci 128bit), ale czy to będzie jakiś wymierny wzrost wydajności w stosunku do 6600GT, chyba nie za duży..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem pentium 4 3,0GHz i geforce 6600gt w wersji pci-e, wymieniłem go na radeona 2600xt i różnicę odczułem, ale karta była hamowana przez procesor. Dopiero jak wymieniłem procesor na athlona x2 4800+ poczułem prawdziwą moc tej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Zgadzam się - nie warto przepłacać z starą kartę AGP - ceny jak z kosmosu :)

Prawdopodobnie przyspieszę zakup nowej maszyny i przesiądę się na nowszą platformę.

Dzięki i pozdrawiam!

Edytowane przez rafluk75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja konfiguracja to:

P4@3GHz HT

Gigabyte GA-8I848E-L

Kingston 2GB PC3200 DDR@400MHz

Gainward 6600GT@500MHz GDDR3 128MB/128bit@900MHz --> do wymiany

ROPLA RPL-PSU 400W

rafluk75, w Twoim wypadku zamiast karty wymień zasilacz puki jeszcze niczego nie spalił. Twój P4 starcza do 6600GT i każda mocniejsza karta nie rozwinie skrzydeł z powodu słabego proca.

...wiem, że zasilacz nie jest markowy, ale w tej konfiguracji komputer działa już 2,5 roku dziennie po średnio 10h i nic się nie dzieje, system działa stabilnie.

dzikidaniel

Po zagłębieniu się w tematyce zasilaczy biję się w piersi i przyznaję Ci rację.

Pozostawię sobię tą konfigurację, ale wymienię zasilacz, żeby nie mieć niespodziewanek :)

W tej chwili mam ograniczone fundusze i muszę kupić coś w miarę taniego.

Po analizie poradników wybrałem dwa zasilacze.

Zasilacz ATX Chieftec (GPS-350EB-101A) ATX 350W

Zasilacz ATX ModeCom MC-350 ATX 2.0 PFC 350W

Biorąc pod uwagę powyższą konfigurację i podłączone 2xHDD, 2xDVD-RW, stale zajete 5xUSB, czasami kamera w FireWire, czy te zasiłki dadzą radę czy brać coś z 400W ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi